Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
szara_METKA

Re: Suchy pokarm

Post autor: szara_METKA »

Jakie karmy ze sklepu zooplus albo animalia polecacie ?
Dopiero szykuję się na zakup dwóch świnek i robię teraz mega zamówienie w obu sklepach (nie tylko dla świnek, ale też dla chomików, myszek, szczurów, psa i kota). :D Więc zbieram informacje co świniakom kupić, bo jeszcze nie do końca wiem co dla nich najlepsze ;) A czy świnki jedzą kolby :?:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Rozumiem, że nie każdemu chce się czytać wątek od początku, ale zacznij od pierwszej strony bo tam jest najwięcej info.
Każdy ci poleci VL CN i CC ;)
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
szara_METKA

No przyznam, lenistwo się odzywa i nie chce mi się, hyhy xD Ale poczytam :)
Majka745

Post autor: Majka745 »

Ja polecam karmę Greenwoods dla świnek morskich, ale z tego co się orientuję, to Greenwoods jest tylko na zooplusie.
Dzima pisze:Każdy ci poleci VL CN i CC
Co do tych karm, to słyszałam dość nie pochlebne opinie, więc ich nie próbowałam (tak na wszelki wypadek). ;)
szara_METKA

Majka745 pisze:Ja polecam karmę Greenwoods dla świnek morskich, ale z tego co się orientuję, to Greenwoods jest tylko na zooplusie.
Chodzi Ci o ten: http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... ods/302396 ?
szara_METKA

Nie widziałam też informacji o tej karmie, ale czytając opinie na zooplus'ie jest polecana. Co sądzicie ? Stosuje ktoś ? - http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... mie/320135

Czy lepiej kupić tą - http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... ige/227909
Dużo osób ją poleca, ale Vilmie jest tańsza...

A może lepiej Greenwoods ?
Majka745

Tak, chodziło mi o tą karmę. Ale ta wychodzi 15,80zł/kg, a jest jeszcze w promocji gdzie wychodzi 11,45zł/kg. http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... ska/326682
Nie wiem czy Vilmie jest dobra, ma dużo ziaren. A poza tym radziłabym Ci kupić jakiś granulat - świnka będzie go zjadać w całości, a przy ziarenkach będzie wybierać te lepsze kąski, a resztę będziesz wyrzucać (czyli będzie się marnować dużo karmy) - więc moim zdaniem lepiej wziąć granulat. ;)
szara_METKA

No to kupię Greenwoods. :D Vilmie dostają moje szczury i dla nich jest super. Więc jak ktoś ma szczurki to polecam ;)
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Vilmie dla świnek kompletnie się nie nadaje jako karma podstawowa. Ja ją mam (a raczej Stowarzyszenie ;) ) bo dostaliśmy z darów i ulokowałabym ją gdzieś pomiędzy Vitapolem/Meganem a karmami dobrej jakości.
Zawiera dużo ziaren, a granulatu z tej karmy po prostu prosiaki nie jedzą, niesmaczny jest czy co? Ja ją mieszam z CC/CN albo podaję jako uzupełnienie. Jako podstawy nie polecam, możesz popatrzeć chociażby na zawartość białka do włókna, włókna jest tylko 11% czyli stanowczo za mało w stosunku do za dużej ilości białka w karmie.

Nie wiem kto Ci powiedział, że CC i CN to złe karmy? :think: To bardzo dobre karmy, szczególnie patrząc na polski rynek...

Greenwoods jest fajny, ale nie wszystkie świnki go jedzą. Za to nie spotkałam świni, która by nie jadła CN :)
Majka745

sempreverde pisze:Nie wiem kto Ci powiedział, że CC i CN to złe karmy? To bardzo dobre karmy, szczególnie patrząc na polski rynek...
Nie mówię, że złe - same w sobie są dobre, zwłaszcza CC. Ale czytałam sporo komentarzy, że w karmach VL znajdowane są jakieś larwy i inne robaki, i to nawet w tych szczelnie zamkniętych opakowaniach. Znalazłam całkiem sporo takich komentarzy. Nie wiem jak innych, ale mnie to strasznie zniechęca do tych karm. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”