Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
lubię

Re: Suchy pokarm

Post autor: lubię »

Nie rozumiem - czyli żeby zdrowo żywić zwierzę lub dziecko, za które jesteś odpowiedzialna musisz wiedzieć, że ono rozumie co jest dla niego zdrowe? A jak nie rozumie, to dajesz to, co zjada? :think: Niemowlak np. zje gazetę, wiesz? :P Świnka zresztą też, a moje chętnie wcinały matę łazienkową :ok:
Dobrze, że to tylko dodatek, bo pociągnięcie tego rozumowania prowadzi do dziwnych wniosków...
elivevaa

Re: Suchy pokarm

Post autor: elivevaa »

Na szczęście nie mam dzieci :P Świnki jedzą co potrzebne im do życia i jedzą zdrowe zalecane jedzenie :))))
Majka745

Wybór granulatu.

Post autor: Majka745 »

Hejka ludzie!!!
:help: Mam problem z wyborem granulatu. :help:
Obecnie moi chłopcy jedzą karmy z Vitapolu, ale zdaję sobie sprawę, że nie są to karmy najlepszej jakości :( , a bardzo zależy mi na dobru moich świnek. Właśnie dlatego postanowiłam zmienić karmę na granulat, słyszałam, że dla świnek morskich granulat jest lepszy niż karma, a poza tym zauważyłam, że granulat z karmy znika cały, a z resztą bywa różnie zwłaszcza, że moje prośki, to strasznie wybredne stworzenia. Jak do mnie trafiły jadły wszystko, a teraz strasznie wybrzydzają.
Mianowicie zastanawiam się nad dwoma granulatami: Greenwoods dla świnek morskich i Emotion Professional Prebiotic dla świnek morskich. Moje pytanie brzmi następująco: który granulat radzicie kupić?

Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuję za pomoc. :świnka1: :świnka2:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Wybór granulatu.

Post autor: martuś »

Moim świnkom bardzie smakuje Greenwoods (oprócz granulatu ma suszone warzywa przez co fantastycznie pachnie :D ). Wcześniej moje jadły też Versele Laga Cavia Complete.
Vitakraft Prebiotic też mamy ale jakoś nie są do niego przekonane. Skubną jedną granulkę raz na jakiś czas :idontknow:
Obrazek
Majka745

Post autor: Majka745 »

Wielkie dzięki martuś!!! :D Zależało mi właśnie żeby usłyszeć opinię kogoś kto miał oba granulaty. W sumie to właśnie chciałam się dowiedzieć który bardziej smakuje świnkom. Jeżeli chodzi o karmy z firmy Versele Laga, to nie jestem do nich przekonana, czytałam wiele niepochlebnych opinii, np.: że w ich karmach są znajdowane jakieś robaki, larwy itd. A zainteresowały mnie te dwa granulaty, bo nie zawierają cukru, aromatów, antyoksydantów, sztucznych barwników czy składników konserwujących, a zależy mi żeby moje świnki zdrowo się odżywiały.
lubię

Post autor: lubię »

Bo tak jest, jak ktoś chce przyoszczędzić i kupuje na wagę, najlepiej z przeceny. Nie wiesz przecież od kiedy ten worek stoi otwarty, nawet jak na noc jest zamykany, to w czasie pracy sklepu na ogół stoją otwarte, więc wszelkie mole, mączniaki i inne wołki mają swobodny dostęp, a jeśli jest to sklep zoologiczno-wędkarski, to i drewniaka spokojnie tam znajdziesz ;)
Karmę najlepiej kupować w zamkniętych fabrycznie opakowaniach, wtedy nie będzie niespodzianek.
Alissma95

Post autor: Alissma95 »

Ja kupuję Versele Lage od pocztku jak mam świnki (czyli jakieś 3 lata) i ani razu nie trafiłam na robaki. Może to jakieś zaniedbanie sklepu lub też chwilowy błąd w produkcji. Podobne uwagi też były kiedyś w stosunku do Vitapolu.
szara_METKA

Która sucha karma najlepsza ?

Post autor: szara_METKA »

Witam. Jestem nowa i na forum i w świecie świnek. Swoje pierwsze dwie świnki chcę nabyć w sierpniu. Do tego czasu chce się przygotować. No i podstawy już wiem, ale nie mam zielonego pojęcia jaką karmę kupić. Wiem, że jest już taki temat i tam są opisywane różne karmy, ale ja już się tam pogubiłam i nic nie kumam ;/ Dlatego mam do Was pytania:

1. Jaka karma jest najlepsza dla świnek ?
2. Czy mogę mieszać karmy (tak jak to robię np. w przypadku chomików) czy lepiej karmić jedną ?

Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Która sucha karma najlepsza ?

Post autor: kimera »

Jest kilka dobrych karm, ale na początek proponuję najczęściej kupowaną Cavia Nature firmy Versele Laga.
Karmy można mieszać, jak najbardziej. Unikać należy karm z dużą ilością ziarn, orzechami, kolorowymi okruchami, etc. Karma dla chomika lub ogólna, tzw. dla gryzoni, nie nadaje się dla świnek morskich!
Świnki są roślinożerne i należy je karmić sianem, ziołami i granulatem dla świnek morskich.
tosiulek2014

Re: Która sucha karma najlepsza ?

Post autor: tosiulek2014 »

Ja po nabyciu świnek kupiłam Vitakraft Menu Vital , jednak świnki nie chciały jej jeść , ma jakieś kolorowe kółeczka, trochę ziaren, ogólnie nie polecam. Następna była Versele Laga Complete - uwielbiają, miska wyczyszczona , jednolite pałeczki, nie mają w czym przebierać, bardzo dobra jakościowo. Teraz kupiłam jeszcze Versele Laga Nature, JR Farm Uczta dla kosztaniczek i Greenwoods - wszystkie bardzo chętnie zjadane, moje chłopaki raczej nie wybrzydzają, poza tym Vitakraftem zjadają wszystko ze smakiem :). Aha, ta JR Farm ma dużo zielonych suszków, fajne granulki, pieknie pachnie, Greenwoods to takie kuleczki jednolite, do tego trochę zielonki i marchewka , VL Nature mieszanka rózności . Te polecam od siebie, może ktoś jeszcze coś Ci doradzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”