Witam,
4 miesiące temu moja świnka przeszła operacje wycięcia 2 tłuszczaków. Oprócz tego świnka nie jadła i podczas operacji okazało się, że miała ropnia w buzi który powstał poprzez zakucie się czymś np ostrym źdźbłem siana. Prosiak wybudził się po operacji i wydawało się że jest w dobrym stanie. Leczenie trwało kilka tygodni, ponieważ kilka dni po operacji świnka przestała jeść, były małe szanse na to, że przeżyje. Walczyłam do końca i udało się, wróciła całkowicie do zdrowia. Kilka dni temu pojawił się znowu problem z jedzeniem. Świnka znowu zaczęła się dławić a dodatkowo powstała ranka na pyszczku- "wardze". Poszłam do weterynarza w poniedziałek 28.04 i dzisiaj 30.04. Weterynarz dał jej zastrzyki przeciwzapalne, przeciwbólowe i witaminę B. Nie jest w stanie do końca stwierdzić co śwince dolega ponieważ śwince cały czas "zalega jedzenie". Podobno to dobrze, to oznacza że świnka połyka pokarm. Stara się jeść sama ale tylko świeżą trawę i kilka ziarenek, jednak często się dławi, ma "odruch wymiotny". Dokarmiam ją 5 razy dziennie gerberkami lub rozwodnionym granulatem. Wet powiedział, że świnki mają wadę która czasami występuje z wiekiem. Chodzi o to że świnki nie są w stanie połykać jedzenia ponieważ "zaciska im się coś w przełyku", co prowadzi do wyniszczenia organizmu. Czy ktoś się z tym spotkał?
PS. Świnka 2 lata temu miała chore serce ponieważ zjadła kawałek liścia oleandra, lekarz dawał jej bardzo małe szanse, ale też z tego wyszła. Jest silna, ale bardzo często coś jej dolega. Nie chce żeby się męczyła tym bardziej że jestem z nią bardzo zżyta, jednak nie wiem czy będę w stanie ją uspić
ŚWINKA NIE MOŻE JEŚĆ! PROSZĘ O POMOC!!!
Moderator: Dzima
- gren
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: ŚWINKA NIE MOŻE JEŚĆ! PROSZĘ O POMOC!!!
Warto skonsultować się z innym weterynarzem. Tu masz link do wetów polecanych z twojej okolicy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewforum.php?f=37
Dawna grenouille
Konsultowałam się już z dwoma innymi weterynarzami, ale to właśnie ten uratował moją świnkę 2 razy. Jak ktoś miał podobną sytuacje, PROSZĘ O POMOC!
Nie zetknelam sie z" czyms w przelyku co sie z wiekiem zaciska"
A w domu mamy 2 starsze swinki, jedna6 lat , druga 4.
Wiem natomiast ze swinki maja klopoty z zebami, tworza sie im ropnie, czasem maja krzywy zgryz.
Grzybica ( candida) tez potrafi namieszac.
Ale duzo chorob sie leczy i udaje sie wyleczyc swinke.
Swinka poza tym musi jesc.
STad zalecenie konsultacji z innym wetem.
Ale takim swinkowym.
Bo u twojej swinki cos sie dzieje zlego ale my tu przez siec nie jestesmy w stanie powiedziec co.
Dokarmiaj swinke , bo samo niejedzenie moze poczynic nieodwracalne szkody.
Karma ratunkowa( w postaci proszku) z woda i strzykawka do pysia.
A w domu mamy 2 starsze swinki, jedna6 lat , druga 4.
Wiem natomiast ze swinki maja klopoty z zebami, tworza sie im ropnie, czasem maja krzywy zgryz.
Grzybica ( candida) tez potrafi namieszac.
Ale duzo chorob sie leczy i udaje sie wyleczyc swinke.
Swinka poza tym musi jesc.
STad zalecenie konsultacji z innym wetem.
Ale takim swinkowym.
Bo u twojej swinki cos sie dzieje zlego ale my tu przez siec nie jestesmy w stanie powiedziec co.
Dokarmiaj swinke , bo samo niejedzenie moze poczynic nieodwracalne szkody.
Karma ratunkowa( w postaci proszku) z woda i strzykawka do pysia.
Dzięki za odpowiedź! Spróbuje znaleźć w takim razie jakiegoś dobrego weterynarza, ale wiem, że mój weterynarz też jest specjalistą w sprawie świnek. Świnkę dokarmiam 5 razy dziennie granulatem, gerberkami itp. Świnka jedyne co je to trawę i trochę ziarna. Pociesza mnie to, że jak je trawę to się właściwie nie dławi, natomiast widzę w ciągu dnia jak się dławi, nawet jak nic nie. Wygląda to tak jakby chciał zwymiotować, ale wiem że świnki nie wymiotują, albo jakby mu coś tam utknęło i chciałby to po prostu z siebie wyrzucić. W poniedziałek mam kolejną wizytę u moje weta, potem poszukam jakiegoś innego. Jakby ktoś jeszcze coś wiedział, byłby w stanie pomóc to proszę o odpowiedź.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Do którego weta chodzisz ze świnką? Piszesz, że świnka je ziarna - czy to są ziarna zbóż czy jakąś inną karmę nazywasz ziarnami? Nie poleca się podawać świnkom ziaren zbóż ze względu na twarde łuski, które mogą wbić się w podniebienie lub przełyk i może powstać ropień (tak jak to było u Was) - może sytuacja się powtórzyła? Koniecznie trzeba sprawdzić zęby trzonowe skoro trawę je a innych rzeczy nie chce. Starsze świnki mają czasami guzki na tarczycy. Podpowiedz wetowi żeby na to też zwrócił uwagę. Moja świnka też się czasami dławi i ma "odruch wymiotny" ale u nas jest to związane ze zbyt szybkim pobieraniem pokarmu...
Dobrze by było jakbyś dzisiaj poszła ze świnką na wizytę bo do poniedziałku jeszcze 3 dni...Teraz pozostaje Ci tylko dokarmiać świnkę (nawet co 2 godziny), kontrolować wagę, pilnować jak oddaje mocz i kał.
Walczcie dzielnie Tyle razy Wam się udało więc wierzę, że tym razem też dacie radę
Dobrze by było jakbyś dzisiaj poszła ze świnką na wizytę bo do poniedziałku jeszcze 3 dni...Teraz pozostaje Ci tylko dokarmiać świnkę (nawet co 2 godziny), kontrolować wagę, pilnować jak oddaje mocz i kał.
Walczcie dzielnie Tyle razy Wam się udało więc wierzę, że tym razem też dacie radę
Chodzę do GregWET-a do lekarza Dominika Gąsiorowskiego. Ta karma to jest taka mieszanka zboża, słonecznika itp przekazana specjalnie dla świnek, ale może rzeczywiście masz racje że mogło się jej coś wbić. Myślisz że to możliwe, że takie ziarenko np wbiło jej się w trzonowca i teraz sprawia jej ból przegryzanie pokarmu? Świnka w sumie dużo sika, a co do jej kupek to w sumie jest lepiej niż było na początku- są małe ale zwarte. Jest cały czas dokarmiana specjalnym granulatem albo zblenderowanym jabłkiem, gruszką, czasami zje bazylie, koniczynę i stokrotki. Czy da się dokładnie sprawdzić co się dzieje w przełyku świnki i w środku pyszczka bez usypiania jej? Ten weterynarz ma taką specjalna "lupę" ale nie jest w stanie zobaczyć wszystkiego, a nie chce usypiać świnki bo była pod narkozą ostatnio 4 miesiacę temu i boje się, że to za wcześnie, że się nie wybudzi.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
-
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Dominka, jestem z Krakowa, napisałam pw z nr telefonu, czekam na odzew, postaram się coś pomóc.