Zdjęcia naszych klatek

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Re: Zdjęcia naszych klatek

Post autor: Dzima »

Jak moja była mała to nie dawałam jej żadnych tuneli i norek do klatki, bo zauważyłam, że nie chce ich opuszczać (tylko na wybiegu urządzałam jej taki plac zabaw). Skoro chciała się chować to dałam jej normalne legowisko, ale pod półką w klatce, wtedy słyszała skąd dochodziły jakie dźwięki i z czasem się oswoiła. Teraz kiedy mam dwie świnki, widzę że malutka Żyleta nie chowa się cały czas w tunelu czy norce, bo uczy się od starszej i za nią chodzi.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Superkiller21

Post autor: Superkiller21 »

Tak sobie mój ksiaże pomieszkuje :lol:
Obrazek
Rossali

Post autor: Rossali »

To 80 czy 70 cm?? Dla dwóch świnek to za mało :(

Przydało by się coś mięciutkiego, polarowego... jest cały dział "Zrób to sam", znajdziesz tam kilka wskazówek jak minimalnym kosztem samemu zrobić zrobić legowisko, norkę, hamak - polecam. Ostatecznie możesz też rozłożyć jemu polarkowy kocyk, bądź... starą (złożoną) bluzę polarową :D Świnki uwielbiają takie miękkie legowiska :) będzie zachwycony :) Polecam też napchać sianka do rolki po papierze toaletowym - taka mała, smaczna zabawka :)
Superkiller21

Post autor: Superkiller21 »

To 80 cm ale jak dojdzie nowy prosiak to chcę połączyć starą klatkę (50 cm) i świnki będą miały ogromny domek :-)
Właśnie zbieram na taki kocyk polarowy do domku i na mate łazienkową ;)
lubię

Post autor: lubię »

Ślicznie umaszczona świnka :) Nie wiem, czy te drzwiczki to tak do zdjęcia, ale jak otwierasz, żeby świnka pobiegała, to zasłoń czymś dolną część, tą pod nimi. Świnka przy wyskakiwaniu może zahaczyć o pręt i złamać nogę, leczenie będzie długie i możliwe, że nie wróci do pełnej sprawności.
Awatar użytkownika
Skiti
Miejscowość: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Skiti »

Kup jeszcze jakąś dobrą karmę. Jak chcesz, mogę Ci odsprzedać Versele Lagę Cavię Nature i Complete. Nie będziesz musiał zamawiać przez Internet i płacić za przesyłkę. No i więcej sianka wrzuć :)
elka_w

Post autor: elka_w »

A to nasza "klatka" w wersji mniejszej 90/75

Obrazek

Wersja powiększona z nadzieją na 3 lokatora :D 110/75

Obrazek
MrKozub

Post autor: MrKozub »

Wg Was co zmienić, bądź poprawić?
Obrazek
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Brakuje tylko świnkokoleżanki ;) ...
Poważnie: Nie za wysoko poidło?
Uważaj na ten paśnik - świnki potrafią do nich włazić, a nie umieją wyjść. Czasami się też te pręty paśnika wymykają i sterczą, lepsze są paśniki zewnętrzne, plastikowe, bezpieczniejsze.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ja bym powiedziała, że najlepiej sianko albo na hamaczek (o ile świnka na niego włazi i nie załatwia się na nim) albo rzucić po prostu na troty. Trzeba częściej wymieniać, jeżeli świnka robi tam, gdzie stoi, ale takie rozwiązanie jest moim zdaniem bezpieczniejsze i dużo więcej radochy ;) Prośki uwielbiają się zagrzebywać w stosikach sianka. Świrują, kopią, buszują...
Ja wrzucam po prostu stos i zwierzak w siódmym niebie ;) Pręty z paśnika sterczały na lewo i prawo, tak że mógł proś sobie wbić bez problemu, bałam się, że się w nim zaklinuje (zwłaszcza przy młodej śwince) i wyjęłam. Sto razu lepiej ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”