Wszystko o klatkach

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Re: wszystko o klatkach

Post autor: Dzima »

Saint Lilith czy ten kojec jest na tyle solidny, że można zamocować w nim np. hamak? Nie złożą się boki?
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Saint_Lilith

Re: wszystko o klatkach

Post autor: Saint_Lilith »

Ja miałam w nim powieszone duże drewniane półki (od ściany do ściany) i dał radę.
Ombre1002

Re: Wszystko o klatkach

Post autor: Ombre1002 »

Mam dwie świnki w 100 cm. Jedna ma 3 lata, a druga ok 5 lat. Chciałabym adoptować dwa świniaki. Jaką klatkę powinnam zakupić? 120 wystarczy? Widziałam 140 cm ale taka kosztuje 250 zł co najmniej. 120cm kosztuje 130 zł...
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

120 dla czterech świnek może być nieco za mała. Myślę, że 140 byłaby dobrym pomysłem.
Ewentualnie warto pomyśleć o dobudowaniu stale otwartego wybiegu przed klatką 120 :)
A może połączyć dwie 120? Opcji jest wiele, a klatki używane (np. na tablicy) można kupić w naprawdę niezłych cenach.
Ombre1002

Post autor: Ombre1002 »

Właśnie patrzyłam na tablicy, wszystko malutkie ; ) Max 120. Ale chyba zainwestuję w 140 cm : )
Sacagawea

Post autor: Sacagawea »

Mam pytania dotyczące klatek i chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń.
Mamy fajną szufladę z łóżka. Łóżko stoi rozebrane na strychu, a szuflady z nim. Jeśli wyłożę szufladę polipropylenem czy linoleum, to jest ryzyko, że świnki ją zniszczą? Inaczej rzecz ujmując, czy po świnkach taka szuflada będzie się nadawać jeszcze do użytku? Byłoby to super rozwiązanie, bo szuflady są dwie, drewniane, ładne, można by je łączyć itp. ale z drugiej strony może trochę szkoda. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Jest ryzyko, że siuśki przeciekną, tylko tyle. Świnki raczej nie gryzą, więc w ten sposób nie zniszczą.
Szuflada z łóżka jest dość płytka, więc nie będzie stanowiła bariery przed wyjściem świnek, a skoro i tak trzeba wnętrze zabezpieczyć płytami polipropylenowymi, to nie lepiej zastosować samą "kuwetę" z polipropylenu? I tak wypadałoby dookoła postawić jakiś płotek.
Polecam do przejrzenia wątek na naszym forum oraz gigantyczną ilość zdjęć i pomysłów na forum strony www.guineapigcages.com
Sacagawea

Post autor: Sacagawea »

No właśnie czytam, oglądam i głowa mi już puchnie ;-) A szuflady są dość wysokie, dlatego je rozważam. Ech, pewnie się skończy na produkcji własnej, ale wtedy to trochę potrwa, w dodatku plexi jest dość droga. No nic, kombinuję dalej.
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

W leroy merlin są płyty poliwęglanowe http://www.leroymerlin.pl/dachy-i-akces ... ,l435.html nawet nie takie drogie
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Jak zwykle, przypominam, że poliwęglan i pleksa są twarde i bardzo trudno je ciąć w domu. Polipropylen kanalikowy natomiast jest łatwy w obróbce.
Kiedy pisałaś o szufladzie pod łóżko, miałam na myśli taką, jak sama mam, czyli pseudomeblową pod całą ramę. Dopiero potem przyszło mi na myśl, że pewnie chodziło ci o taką litą jakby kuwetę. W takich są trzymane świnki w niektórych hodowlach. Są rzeczywiście wystarczająco wysokie, rozmiar może nie oszałamia, ale i tak jest całkiem niezły.
Obrazek
Jeśli to coś takiego, to nie musisz niczym zabezpieczać. Wystarczy na dno nasypać ściółki, albo wyłożyć podkładami higienicznymi i położyć kocyki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”