Nie znalazłam podobnego tematu, więc pozwoliłam sobie na założenie nowego.
Czytałam, że świnki szczękają zębami, gdy są złe, niezadowolone, przestraszone i tak dalej. Faktycznie, Puszek szczęka zębami przy obcinaniu futerka, bo tego nienawidzi, ale wczoraj gdy poszłam do kuchni i otworzyłam lodówkę, to przybiegł z kwikiem. Szykowałam mu kolację (ogóreczek, jabłko, pietruszka), a on usiadł mi na stopie, co chwilę robił stójkę i właśnie szczękał zębami. Czy to możliwe, że szczękał zębami z ekscytacji, że zaraz dostanie jedzonko, czy była to oznaka zniecierpliwienia, takie "rusz się kobieto, głodny jestem"? Raz też szczękał zębami gdy nakładałam mu sianko do paśnika a klatka była zamknięta i nie mógł się do sianka dostać.
Gruchanie, ćwierkanie - odgłosy wydawane przez świnki
Moderator: Pulpecja
Re: Szczękanie zębami
Moje panienki na początku znajomości tak do siebie szczękały zębami, ale od kiedy panuje u niech spokój i pokój nie słyszałam u nich tego dźwięku
moim zdaniem jest nerwowy, że się ociągasz w ruchach to przecież świnie dyktują warunki
Pierworodny nigdy na mnie nie kłapał zębami.
Inna sprawa już z jego świńskim przypranym bratem.
Nie wiem czy to objaw mega wkurzenia, czy bardziej stresu. Może to też być pokazywanie kto tu jest najważniejszy albo mieszanka tego wszystkiego.
Inna sprawa już z jego świńskim przypranym bratem.
Nie wiem czy to objaw mega wkurzenia, czy bardziej stresu. Może to też być pokazywanie kto tu jest najważniejszy albo mieszanka tego wszystkiego.
Co do tego,że to świnie dyktują warunki- chyba już nikt nie ma wątpliwościodeta89 pisze:moim zdaniem jest nerwowy, że się ociągasz w ruchach to przecież świnie dyktują warunki
Tak, ma na myśli jedno lub drugie:
a) jestem nerwowy
b) krzyczy DAJ MI PAPU! szybko szybko szybko!
a) jestem nerwowy
b) krzyczy DAJ MI PAPU! szybko szybko szybko!
Mój Świniak jest pokręcony Siedzę sobie na kanapie, patrzę na niego ( z odległości rzecz jasna) a on po kilku minutach wzajemnego gapienia się na siebie po prostu zaczyna szczękać zębami... Dziwny gościu Chyba nie lubi jak się mu przygląda. A co do Twojego - to pewnie myśli: 'ile mogę czekać, strasznie się ociąga ta moja babka "
Ja też bym się zirytowała, gdyby ktoś się na mnie przez kilka minut gapił !!!
Ale zębami- jak dotąd- nie zgrzytam
Ale zębami- jak dotąd- nie zgrzytam
- EstaToJa
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Esta też tak robi i nie mam pojęcia dlaczego
czy to możliwe, że świnka robi do bez powodu?
czy to możliwe, że świnka robi do bez powodu?
Re: Gruchanie, ćwierkanie - odgłosy, wydawane przez świnki
Być może tak. A może mają swoje humorki i po prostu się złoszczą hihi
Re: Gruchanie, ćwierkanie - odgłosy, wydawane przez świnki
Mnie zaś zastanawiają odgłosy wydawane przez moją świnkę. Mam ją dopiero kilka dni i nadal jesteśmy na etapie oswajania. M.in. każdego wieczoru robimy sobie sesje na kolankach z jedzeniem przysmaków, podawaniem witaminek itd. Świnka wtedy zaczyna popiskiwać, a dziś nawet zaczęła podskakiwać. Dziś na stole leżała sobie zieleninka zerwana z łączki i piszczenie momentami zamieniało się w głośny kwik. Nie podejrzewałam, że świnki mogą wydawać tak głośne odgłosy. To piszczenie to odgłos zadowolenia, niezadowolenia czy czegoś jeszcze innego? Domyślam się że głośny kwik oznaczał: daj mi zieleninkę!