Witam wszystkich ponownie,
Świnki od ponad czterech lat są u nas. Oboje mają skłonności przywódcze, ale udało się je połączyć i się tolerują. Wątek o nich ucichł wraz z zamknięciem starego forum, ale nadszedł czas by go odnowić. Kilka słów na temat świnek.
Tamara:
rasa: pseudo US – Teddy
Historia: Tamara była jedną z 7 świnek złapanych w krzakach na warszawskich Bielanach (szczegóły – 2010, 7 świnek porzuconych w krzakach http://www.forum.swinkimorskie.eu/SPSM/ ... &Itemid=94). Samiczka (z podejrzeniem ciąży) trafiła do Wrzosowatej. W lipcu jak się okazało, że nie jest kotna trafiła do nas.
Ulubiony przysmak: pudełko kartonowe
ulubiona dyscyplina: skoki przez płot, jedzenie na czas.
numer na liście uratowanych: 952
zachowanie: Ogólnie świnka jest niezwykle dzielna i wytrzymała. U weterynarza nie pisnęła ani razu, choć ostatnio miała ku temu powody (kamień w cewce moczowej, zastrzyki). Niestety od początku jest dosyć dzika i nie lubi jak się ją łapie. Z czasem zaczęła dać się pogłaskać na wolności. Na kolanach potrafi się rozkładać, ale zdarzają jej się próby skakania. Ostatnio zauważyłam, że bez problemu można jej podać każdy lek do pyszczka, wystarczy go puścić powoli na jakimś smakołyku. Nie trzeba jej nawet przy tym łapać. Gdy zając próbuje zabrać jej kąsek sika w niego celując tyłem
Zając (poprzednio Tristan)
rasa: rozetka krótkowłosa
Historia: Jako Tristan trafił z giełdy do Elurina uniknąwszy losu pokarmu dla gada. Niestety jako świnka dominująca i skłonna do bójki nie mógł dogadać się z pozostałymi domownikami. Następnie trafił do Porcelli gdzie były próby łączenia go z Pontusem. I tym razem świnka była agresywna. Nie pomogła kastracja. Jak się okazało Zając lepiej tolerował samiczki, więc trafił do Tamary. Po trudnych próbach poznania i łączenia udało się. Świnki się zaakceptowały, choć żadna nie da sobie w kaszę dmuchać.
Ulubiony przysmak: ogórek, cykoria
ulubiona dyscyplina: wyciąganie się na legowisku
numer na liście uratowanych: 957
zachowanie: Zając jest zdecydowanie bardziej przyjacielski. Na kolanach rozkłada się i ewidentnie lubi głaskanie. Jest za to bardziej wrażliwy i czasem piszczy jak się go łapie (zanim się go dotknie). Nie ruszy jedzenia jak choćby kropelkę cebionu poczuje. Podczas obcinania pazurków próbuje je sobie sam obciąć zębami i to samo robi z moimi paznokciami Nie wiem czemu zaczął bać się skakać (np. z kojca), wcześniej był bardzo skoczny i wskakiwał na wysokie nawet pudełka.
Kilka starszych zdjęć z poprzedniego wątku oraz filmy https://www.youtube.com/watch?v=-XnTAnS ... AQ&index=1
https://www.youtube.com/watch?v=czvoya4 ... Q&index=17
Tamara [*], Puffy [*], Zając [*] 6.12.16, Milky[*] i Toffi
Moderator: silje
- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
Tamara [*], Puffy [*], Zając [*] 6.12.16, Milky[*] i Toffi
Ostatnio zmieniony 17 lis 2020, 20:21 przez diefenbaker, łącznie zmieniany 15 razy.
- Cynthia
- Moderator globalny
- Miejscowość: Kęty/Zielonka
- Kontakt:
Re: Tamara i Zając - świnkowa parka
Witamy ponownie, może Ci ten wątek przenieść normalnie do naszych świnek??
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Zdjęcia - http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =17&t=2278
Witamy i czekamy na zdjęcia
Zając to mój pierwszy i - jak dotąd - najtrudniejszy tymczas. Niektórzy bywali dłużej, ale Zając - to temat na specjalną opowieść... Cudny jest, a charrakterek
Witamy i czekamy na zdjęcia
Zając to mój pierwszy i - jak dotąd - najtrudniejszy tymczas. Niektórzy bywali dłużej, ale Zając - to temat na specjalną opowieść... Cudny jest, a charrakterek
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Pamiętam ich! Tamarę razem z Porcellą, wrzosowata i Elurinem łapaliśmy w krzakach a Zając gościł u moich czterech świnek, bo chciałyśmy sprawdzić czy toleruje samice. Hela kopnęła go nogą
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
no nie wytrzymam!
Zajączek młodziutki z Pontusem - zanim nie dorósł i się nie pogryźli...
zając z ww. wizytą u Pucki:
Zajączek młodziutki z Pontusem - zanim nie dorósł i się nie pogryźli...
zając z ww. wizytą u Pucki:
- Cynthia
- Moderator globalny
- Miejscowość: Kęty/Zielonka
- Kontakt:
Piękny Zająć
-
- Miejscowość: Włocławek
- Kontakt:
Jedna z moich ulubionych, forumowych par .
Poproszę o nowe fotki
Poproszę o nowe fotki
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Obejrzałam wszystkie twoje filmy na YT i jestem pod wrażeniem Zająca! Piękny i skoczny Tamara to chyba żona idealna piękna, mądra, a jak przyjdzie co do czego to potrafi ustawić "męża" po kątach
Wiekowe świnki...5 lat...no no no oby i moje tyle żyły i jeszcze dłużej
Wiekowe świnki...5 lat...no no no oby i moje tyle żyły i jeszcze dłużej
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
Dziękujemy za ciepłe przyjęcie (ponownie ) miłe słowa i za zdjęcia Zająca Ciekawe czy by się poznały z Pontusem jeszcze
Kilka fotek z przed chwili, Zając trochę się chował przed aparatem
a mamy się przenieść? do tej pory byliśmy w UratowanychCynthia pisze:Witamy ponownie, może Ci ten wątek przenieść normalnie do naszych świnek??
Kilka fotek z przed chwili, Zając trochę się chował przed aparatem
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Och, jak miło popatrzeć na piękne, dorodne i zadbane świnki
Myślę, @Dief, że by się poznali, oj tak... więcej, jestem pewna!
Myślę, @Dief, że by się poznali, oj tak... więcej, jestem pewna!