Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Bulletproof »

Bo jest on zbyt twardy dla świnek, łatwo o odciski, zadarcia, zakażenie i później już pododermatits. Niedawno trafiła do mnie świnka, która żyła na samym żwirku i mogę podesłać zdjęcia jej łapek, ale widok to z pewnością nie będzie przyjemny.. Przez twardy i jednak- śliski żwirek, łapki pozostaną zdeformowane do końca życia, pomimo wyleczenia zapalenia.
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Ze żwirkiem zbrylającym trzeba uważać - jak świnka go zje to może zakleić sobie jelita. Nawet cats best eco plus musi być czymś przykryty żeby prosiak nie miał do niego dostępu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Milkaa
Miejscowość: ok. Nowego Sącza
Kontakt:

Post autor: Milkaa »

martuś pisze:Ze żwirkiem zbrylającym trzeba uważać - jak świnka go zje to może zakleić sobie jelita. Nawet cats best eco plus musi być czymś przykryty żeby prosiak nie miał do niego dostępu.
To jest prawa, ale jak świnka zje matę to też może być kiepsko. Wydaje mi się nawet że jeszcze gorzej niż w przypadku żwirku, więc na to i na to trzeba uważać.
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Milkaa pisze:
martuś pisze:Ze żwirkiem zbrylającym trzeba uważać - jak świnka go zje to może zakleić sobie jelita. Nawet cats best eco plus musi być czymś przykryty żeby prosiak nie miał do niego dostępu.
To jest prawa, ale jak świnka zje matę to też może być kiepsko. Wydaje mi się nawet że jeszcze gorzej niż w przypadku żwirku, więc na to i na to trzeba uważać.
Spierałabym się ;) Dosyć często zdarza się, że świnia zje matę i nigdy nie słyszałam żeby komuś coś się stało. Zresztą raczej wypluwają te kawałeczki, nie jedzą ich. Wystarczy matę połozyć na lewej stronie, to nie zjedzą ;)
Akatrini

Post autor: Akatrini »

Cześć :)
Przechodzę na klatkę 100x60cm, aktualnie mam 1 prosia (w możliwym planie max 2). Do tej pory na mniejszej klatce jako podkład stosowałam trociny i pod nimi granulat drewniany. Ten system przy jednym sikaczu dawał radę na 3 dni.
Jakie proponujecie rozwiązanie dla póki co 1 świnki? Mam wrażenie, ze sika bardzo dużo, ma też tendencję do nawracalnych zapaleń dróg moczowych. Myślę o macie/drybedzie na wierzch + granulacie pod spód, z racji tego, że wydaje mi sie, iż na wierzchu przy tych rozwiązaniach, najdłużej będzie sucho. Po drugie które z tych rozwiązań według Was jest najbardziej ekonomiczne? :)
Czy przy takich wymiarach klatki jak moja -100x60, drybed/kocyk najlepiej jest na całą powierzchnię wyłożyć? Widziałam tańsze opcje: 75x50cm (http://www.zooplus.pl/shop/psy/legowisk ... ?rrec=true), które nie wyłożą całej powierzchni, czy jest to warte uwagi rozwiązanie?
Akatrini

Heeeej :)

Halo halo, sa tu jacyś specjaliści w temacie? ;)
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

Ja w klatce mam żwirek i na żwirku matę łazienkową. Łatwo się sprząta,świnka ma sucho cały czas i nic brzydko nie pachnie. Codziennie zmiatam boby i wybieram w kątach spod maty zasikany żwirek i dodaję nowy. Raz w tygodniu myję klatkę a maty wrzucam do pralki z norkami.
Anulka1602

Piorę w proszku w 40stopniach i daję na podwójne płukanie.
Akatrini

Dzięki Anulka1602.
Czy nie masz problemu z podgryzaniem maty przez Świnki?
Czy matę wykładasz dodatkowo jakimiś kocykami polarowymi?
Anulka1602

Na początku z ciekawości trochę podgryzały ale teraz już przestały,wolą obgryzać gałązki,gryzaki i drewniane zabawki. Norki i kocyki mają na wybiegu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”