Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Bo jest on zbyt twardy dla świnek, łatwo o odciski, zadarcia, zakażenie i później już pododermatits. Niedawno trafiła do mnie świnka, która żyła na samym żwirku i mogę podesłać zdjęcia jej łapek, ale widok to z pewnością nie będzie przyjemny.. Przez twardy i jednak- śliski żwirek, łapki pozostaną zdeformowane do końca życia, pomimo wyleczenia zapalenia.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Ze żwirkiem zbrylającym trzeba uważać - jak świnka go zje to może zakleić sobie jelita. Nawet cats best eco plus musi być czymś przykryty żeby prosiak nie miał do niego dostępu.
- Milkaa
- Miejscowość: ok. Nowego Sącza
- Kontakt:
To jest prawa, ale jak świnka zje matę to też może być kiepsko. Wydaje mi się nawet że jeszcze gorzej niż w przypadku żwirku, więc na to i na to trzeba uważać.martuś pisze:Ze żwirkiem zbrylającym trzeba uważać - jak świnka go zje to może zakleić sobie jelita. Nawet cats best eco plus musi być czymś przykryty żeby prosiak nie miał do niego dostępu.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Spierałabym sięMilkaa pisze:To jest prawa, ale jak świnka zje matę to też może być kiepsko. Wydaje mi się nawet że jeszcze gorzej niż w przypadku żwirku, więc na to i na to trzeba uważać.martuś pisze:Ze żwirkiem zbrylającym trzeba uważać - jak świnka go zje to może zakleić sobie jelita. Nawet cats best eco plus musi być czymś przykryty żeby prosiak nie miał do niego dostępu.

Cześć 
Przechodzę na klatkę 100x60cm, aktualnie mam 1 prosia (w możliwym planie max 2). Do tej pory na mniejszej klatce jako podkład stosowałam trociny i pod nimi granulat drewniany. Ten system przy jednym sikaczu dawał radę na 3 dni.
Jakie proponujecie rozwiązanie dla póki co 1 świnki? Mam wrażenie, ze sika bardzo dużo, ma też tendencję do nawracalnych zapaleń dróg moczowych. Myślę o macie/drybedzie na wierzch + granulacie pod spód, z racji tego, że wydaje mi sie, iż na wierzchu przy tych rozwiązaniach, najdłużej będzie sucho. Po drugie które z tych rozwiązań według Was jest najbardziej ekonomiczne?
Czy przy takich wymiarach klatki jak moja -100x60, drybed/kocyk najlepiej jest na całą powierzchnię wyłożyć? Widziałam tańsze opcje: 75x50cm (http://www.zooplus.pl/shop/psy/legowisk ... ?rrec=true), które nie wyłożą całej powierzchni, czy jest to warte uwagi rozwiązanie?

Przechodzę na klatkę 100x60cm, aktualnie mam 1 prosia (w możliwym planie max 2). Do tej pory na mniejszej klatce jako podkład stosowałam trociny i pod nimi granulat drewniany. Ten system przy jednym sikaczu dawał radę na 3 dni.
Jakie proponujecie rozwiązanie dla póki co 1 świnki? Mam wrażenie, ze sika bardzo dużo, ma też tendencję do nawracalnych zapaleń dróg moczowych. Myślę o macie/drybedzie na wierzch + granulacie pod spód, z racji tego, że wydaje mi sie, iż na wierzchu przy tych rozwiązaniach, najdłużej będzie sucho. Po drugie które z tych rozwiązań według Was jest najbardziej ekonomiczne?

Czy przy takich wymiarach klatki jak moja -100x60, drybed/kocyk najlepiej jest na całą powierzchnię wyłożyć? Widziałam tańsze opcje: 75x50cm (http://www.zooplus.pl/shop/psy/legowisk ... ?rrec=true), które nie wyłożą całej powierzchni, czy jest to warte uwagi rozwiązanie?
Heeeej 
Halo halo, sa tu jacyś specjaliści w temacie?

Halo halo, sa tu jacyś specjaliści w temacie?

Ja w klatce mam żwirek i na żwirku matę łazienkową. Łatwo się sprząta,świnka ma sucho cały czas i nic brzydko nie pachnie. Codziennie zmiatam boby i wybieram w kątach spod maty zasikany żwirek i dodaję nowy. Raz w tygodniu myję klatkę a maty wrzucam do pralki z norkami.
Piorę w proszku w 40stopniach i daję na podwójne płukanie.
Dzięki Anulka1602.
Czy nie masz problemu z podgryzaniem maty przez Świnki?
Czy matę wykładasz dodatkowo jakimiś kocykami polarowymi?
Czy nie masz problemu z podgryzaniem maty przez Świnki?
Czy matę wykładasz dodatkowo jakimiś kocykami polarowymi?
Na początku z ciekawości trochę podgryzały ale teraz już przestały,wolą obgryzać gałązki,gryzaki i drewniane zabawki. Norki i kocyki mają na wybiegu.