Bawarka i Meru__Virgo, Antares__Sabik- w DS.

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gren
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Lori , Bawarka i sześcioraczki [Sztum]

Post autor: gren »

silje ja w środę zawożę Gburię na taki zabieg do Medicavetu, mogę zapytać w jakim wieku świnka z taką przypadłością może go przejść.
I wydaje mi się że takie coś samo nie mija niestety.
Dawna grenouille ;)
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Zapytaj koniecznie. A na wziewce będzie robiona? Ciekawe, jak długo będzie dochodziła do siebie.

No właśnie mi się też wydaje, że to samo nie minie. Chociaż jak rozmawiałam z Dawenną, to mówiła, że jej prosiak tez miał mieć taki zabieg, a potem się jakoś sprawa rozeszła.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
gren
Kontakt:

Post autor: gren »

Będzie na wziewce.
Ja mam w domu świnkę, która też ma takie rzęsy, ale na szczęście rogówka nie jest podrażniona, więc zabiegu nie robię. Oczko jej czasem łzawi ale poza tym jest ok.
A chłopcy mieli robiony test fluoresceinowy?
Dawna grenouille ;)
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

A cóż to takiego ten test fluoresceinowy? Ja się nie znam :redface:
Dr zakropliła oko jakimś żelem pomarańczowym i mówiła, że dobrze, że nie świeci na zielono. O to chodzi?
W sumie oglądany był tylko Virgo. Antares był w sumie dla towarzystwa tylko, ale jak się okazało- jedno oczko ma identyczne jak Virgo.W sumie trzy z sześciu maluchów mają tą wadę. No i się wyjaśniło, skąd te mrużenie zaraz po urodzeniu. Tylko że dopiero teraz przyczyna jest widoczna.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Tak, to jest test z zakropleniem oczka. Nie świeci, to znaczy, że nie doszło jeszcze do uszkodzenia rogówki. Czasami weterynarze zakraplają oko zielonym płynem i oglądają bez świecenia. Jeśli oczko się nie zabarwiło, to dobrze.
elmarmaks

Post autor: elmarmaks »

Mam nadzieję, że te wszystkie badania i zabiegi nie są bolesne dla prosiaczków... :(
elmarmaks

Jak tam? Wiadomo coś więcej? Jak Gburia po zabiegu?
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

O rety. Piszcie co u was, bardzo trzymam. Nie wiedziałam, że coś takiego może się pojawić u prosiaków.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Napisałam maila do dr Oliwii Łobaczewskiej, załączyłam dokładne zdjęcia. No i zobaczymy, co dalej.
Mam nadzieję, na szybką odpowiedź. Najbardziej mnie ciekawi, czy naprawdę konieczny jest zabieg (pewnie tak), i w jakim wieku można go wykonać. Martwię się, że świnki są jeszcze za małe, że będzie trzeba czekać.. Że wszystko się przeciągnie.
A mogliby już bardzo niedługo jechać do swojego domu.
No ale trudno- nie przeskoczymy tego..

Obiecałam zdjęcia.
Jakość kiepska, ale naprawdę ciężko u mnie z czasem ostatnio i nie mam kiedy porządnej sesji im zrobić.. Przepraszam za bajzel w klatce u dziewczyn :redface: - jest PRZED sprzątaniem.

Dziewczyny :photo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chłopaki :photo:
(na czas sprzątania klatki siedzą/leżą w 60-tce)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lewe oczko Virgo.. Źródło naszych ostatnich problemów.
(klata stanowiąca tło zdjęcia nie należy do mnie).
Obrazek
Oko Antaresa..
Obrazek

Oczko Veli
Obrazek
Cały problem w tych rzęsach wchodzących do oka :glowawmur: .
Niby takie nic, ale stale podrażnia rogówkę, będzie powodowało stany zapalne, nawet owrzodzenia.
Trzeba coś tym zrobić- nie ma wyjścia.
elmarmaks

Miejmy nadzieję, że to faktycznie nie jest poważna operacja tylko bardziej zabieg. Jeśli by tak było to może nie trzeba by długo czekać. Czekamy na wieści.

Tymczasem widzę, że chłopcy podrośli od ostatnich zdjęć. Z resztą dziewczynki też. Coś czuję, że na ten moment waga chyba już by nie była problemem. Szkoda, że z oczkami te problemy. Ale z drugiej strony wczesne zdiagnozowanie tego problemu pozwoliło uniknąć większych problemów m.in. uszkodzeń rogówki. Zobaczymy co powie weterynarz. Miejmy nadzieje, że będą to pokrzepiające wiadomości :) :fingerscrossed:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”