Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Majka745

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: Majka745 »

Tak, ale bobki niestety lądują w różnych miejscach klatki, a nie tylko w kuwetce, ale pracujemy nad tym ;)
resurrection

Post autor: resurrection »

Cześć
Chciałam się podzielić moimi sposobami sprzątania :)
posiadam sporą ilość takich "kocyków" większych i mniejszych, zmieniam je codziennie. wkładam je do domku lub poprostu żeby świnki spały(planuje uszyć takie mini kojce)
Obrazek
zanim je wrzucę do pralki to sciągam z nich włosy zwykła sciągaczka do okien lub zwykłą szufla do kocich odchodów z przyklejonym kawałkiem gumy żeby włosy lepiej schodziły co zajmuje chwile w moim przypadku.
zbieram sobie sterte takich kocyków i wrzucam na 15 min do pralki. no chyba że jak są pardzo zasikane to wczesniej je płukam ręcznie(chociaż ostatni zdaża mi sie że te kocyki sa suche :D).
Posiadam kuwete narożna w której tylko są trociny i prosiaczki w miare sie tam załatwiają. poza bobkami bo te są wszedzie :P
klatke a raczej ten zielony spód co na zdjeciu to najpierw szuflą do kociej kuwety zbieram rozsypane trocinki ktore wypadły z kuwetki przez szalencze wbieganie i wybieganie bo przecież to sweitna zabawa rozsypywac trocinki bo pani posprząta :D
a pózniej przecieram mokrą szmatka i suchą.

Świnki u mnie gonią cały dzien po odgrodzonej połowie pokoju więc tam tylko zmiatam 1-2x dziennie i jest czysto :)
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Ja kiedy sprzatam cała klatkę czyli wyrzucam cały żwirek raz na jakis czas zalewam goracym octem kuwete, osad z moczu puszcza od razu przy większych zabrudzeniach musi dłuższą chwilę odstać i potem szczoteczka szoruje i ladnie schodzi. Matę, koce wytrzepuje w wannie i zakładam na odpływ koszyczek, który zbiera siano, bobki i jak juz mam w miare czyste koce, mate to wrzucam do poszewki i piorę.
Majka745

Post autor: Majka745 »

Ja od pewnego czasu mam naprawdę czystą i suchą kuwetę - prośki coraz częściej krzystają z kuwetki narożnej wysypanej granulatem. Pczywiście przeciram kuwete ściereczką nawilżoną (ale to tak bardziej prowizorycznie), a potem suchą, wykładam klatkę i gotowe. ;)
Awatar użytkownika
llenka
Miejscowość: ŁÓdź
Kontakt:

Post autor: llenka »

Sierść ściągam gumową rękawiczką - taką do sprzątania ub taką do wyczesywania psa. Następnie wrzucam do pralki i włączam funkcję - jak ja to nazywam - "sierściuch" :lol:

Zastanawiam się natomiast od zawsze jak usunąć nieładne przebarwienia z mat łazienkowych tak, aby posłużyły mi troszeczkę dłużej. Zazwyczaj wymieniam je, gdy dostają nie ładnych przebarwień. Jest na to jakiś sposób?
moje futrzasta Cysia zaprasza na jej kątek internetów :meeting:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=3544
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

U mnie pomogło pranie w 90 stopniach. Mata się pozwijała trochę i po włożeniu do klatki minął dzien zanim zniknęły z niej fałdki, ale wszystko jest z nią w porządku ; d Jeśli są inne sposoby, nie tak inwazyjne jak temperatura to chcę je poznać :roll:
Awatar użytkownika
llenka
Miejscowość: ŁÓdź
Kontakt:

Post autor: llenka »

Ja również ;)
Dziękuję za odpowiedź, ja prałam maty ale nie w takiej temperaturze.
moje futrzasta Cysia zaprasza na jej kątek internetów :meeting:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=3544
PALATINA

Post autor: PALATINA »

Ja moczyłam w domestosie (całą noc) i trochę im pomagało.
A potem kupiłam granatowe i nie było na nich nic widać. 8-)
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Ja też myślałam, ze sie wycwanię :twisted: i kupie ciemne, ale między tymi szerokimi pasami są białe 'łączenia'. Cały misterny plan na nic :sadness:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Ja kiedyś kupiłam w chińskim markecie ciemnoczerwoną mate.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”