Wszystko o klatkach

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
_Soul_

Re: Jaka jest najlepsza klatka?

Post autor: _Soul_ »

No troszke dziwnie ^^ a co możecie powiedziec o petinn? warto? Kurczę no nie wiem już ;/
katzarzyna

Post autor: katzarzyna »

co sądzicie o takiej
http://www.ferplast.com/en/shop/rabbit-100-double
Jest to praktyczne? Znacie jakieś sposoby na zatkanie dziury w górnej kuwecie, żeby wykorzystać jako dwie osobne klatki?
_Soul_

Też zastanawiałam się nad piętrowa ale jako całością. jednak wygląda trochę stromo... :/
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

katzarzyna - mam podobną, ale trzypiętrową.
Dziury zatkaliśmy... pudełkami po dvd na wkrętach (sprawdzają się super, bo są sztywne, ale do sprzątania, zwłaszcza, jeśli używa się trotów, trzeba je ściągać, bo brudzą się w szczelinach). Dobrze ponoć funkcję zapychacza pełni pleksa zwyczajna na drutach, my teraz mamy w planach podmienić na kawałki plastiku i uszczelnić silikonem.

Z moich doświadczeń wynika co następuje:

PLUSY:
- duża oszczędność miejsca,
- bardzo ładnie wygląda,
- zawsze można rozdzielić ją na pojedyncze klatki (przynajmniej przy mojej jest taka możliwość),
- zazwyczaj są fajnie wyposażone (półki, trapy, paśniki).

MINUSY:
- ja od razu polecałabym kupować piętrową 120 - cenowo wbrew pozorom już nie taka wielka różnica, a mnie teraz 100 wydaje się strasznie mała...
- niskim osobom trudno będzie wyciągać świnki z górnego piętra (ale w dwupoziomowej nie powinno być takiego problemu),
- sprzątanie, sprzątanie, sprzątanie! Muszę korzystać z pomocy TŻ, żeby zdjąć górne poziomy, któe z mokrymi trotami w środku są ciężkie. Dodatkowo jest ogólnie mało poręczna w sprzątaniu.

Podsumowując... mimo kilku wad jedyną klatką, na którą wymieniłabym piętrową setkę, jest piętrowa 120 (no, chyba, że zaczną robić piętrowe 140). Uważam, że naprawdę warto! :)
katzarzyna

Post autor: katzarzyna »

twojawiernafanka
Dzięki! Ja taką klatkę mam możliwość zakupu lekko używaną w bardzo atrakcyjnej cenie (300zł do negocjacji) Dlatego się nad nią zastanawiam, na nową nie byłoby mnie stać obecnie, szczególnie na 120.
Dolna kuweta stoi Ci na ziemi, czy masz do niej stojak z kółkami? Bo zastanawia mnie czy na dole świnka ma światło i możliwość obserwacji świata? ;)
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Oczywiście ta dolna jest na kółkach (nie był to stojak, ale trochę ją to podwyższało), ale z mojej klatki je zdjęłam i teraz kuweta stoi na ziemi - dzięki temu klatka jest stabilna (wcześniej gdy świnki biegały, klatka się trzęsła). W dolnej części niestety nie jest jakoś bardzo jasno, ale też nie ma półmroku.
Wyślę jeszcze PW za momencik :)
Trinia

Post autor: Trinia »

Czy klatka Ferplast Casita 120 jest warta swojich pieniędzy ? Swinki/króliki użytkujące są zadowolone czy lepiej kupic zwykłą 120 np. taką : http://allegro.pl/super-klatka-dla-krol ... 39835.html ?
_Soul_

Ja słyszałam że ferplast robi klatki o wiele lepsze jakościowo niż np ta co Ty pokazałaś. w sensie że mocniejsze druty, lepszy plastik-Łatwiejsze do utrzymania w czystości . nie wiem jeszcze jak to jest praktyce ale możliwe że niedługo to sprawdzę ^^
Trinia

Post autor: Trinia »

Ja chyba też :szczerbaty: Tata powiedział "zobaczymy " jak się spytałam czy kupi taką klatkę ... Typowe :lol: Ale jak tak mówi to zawsze się daje namówic :twisted:
_Soul_

No bo ona też wogóle piękna jest :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”