Pazurki mojego świniaka wyglądają jeszcze tak jak powinny wyglądać, ale wiem, że w końcu nadejdzie moment kiedy będę musiała mu je "skrócić" i to mnie przeraża. Ten psycholek wytrzymuje na rękach GÓRA trzydzieści sekund, potem się wyrywa, bo chce biegać albo jeść (głównie jeść) O ile samo głaskanie jest przez niego względnie tolerowane, o tyle jakiekolwiek "majstrowanie" przy dolnych partiach spotyka się z maksymalnym oporem... Nawet podmycie go pod brodą, kiedy sierść pozlepia się np. sokiem z pomarańczy,jest niemalże nie wykonalne Nie ukrywam, że się boję, tym bardziej, że jak napisał ktoś na górze: zwierzaki wyczuwają nasz lęk i same panikują. Pewnie będzie się wyrywał jeszcze bardziej ;/
Na razie kupiłam takie cuś:
]
Pan w Kakadu powiedział, że jest bezpieczniejsze niż zwykłe nożyczki - zaufałam :3
Obcinanie pazurków
Re: Obcinanie pazurków
Moja mama obcina pazurki chłopcom, używa cążków i nie narzeka, więc na razie strategii nie zmienia .
Przepraszam, że nie na temat, ale nie ufaj "panom w Kakadu". Jeden sprzedawca był pewny, że daje mi samiczkę, u weterynarza samiczka okazała się samczykiem...audmer pisze: Pan w Kakadu powiedział, że jest bezpieczniejsze niż zwykłe nożyczki - zaufałam :3
Fakt, lepiej być ostrożnym. Można podręczyć człowieka pytaniami, wtedy na ogół wychodzi, czy naprawdę zna się na rzeczy, czy jak obcinał pazurki skalarom to nie krzyczały...
Ja od dawna miałam specjalne nożyczki (o ile tak mogę je nazwać) dla gryzoni, i mimo że setki razy widziałam jak wet obcina mojemu prośkowi paznokcie, to nigdy sama tego nie zrobiłam. Zawsze się obawiałam że obetnę za krótko, trafię na nerw, czy w ogole zrobię jej krzywdę.
Próbowałam z cążkami, zwykłymi nożyczkami i gilotynką i ta gilotynka jak na razie wygrywa. Tym bardziej, że mały wierzga, wykręca się i generalnie jest sodomia z gomorią. Tak mi rozkrwawił dekolt, że rodzina się dziwie patrzy
Następnym razem idę do weta.
Następnym razem idę do weta.
Dzisiaj ze Świniakiem obcinaliśmy pazurki - oj łatwo nie było! No i niestety musimy dokończyć jutro, gdyż pan prosiak był bardziej zainteresowany świeżymi ogórkami niż 'wizytą w salonie piękności' A jak już się dobrał do ogórków, nie był zbytnio zadowolony, że śmiem mu przeszkadzać..
Ja swoim obcinam pazurki na raty
biore jedna i ciacham po kilka pazurkow,np, same przednie- i to nie wszystkie
by siebie i ich nie stresowac( bardziej siebie )
po 2-3 dniach zabieram sie za reszte pazurkow u jednej
jak skoncze i odetchne,to biore sie za nastepna
gilotynka jest najlepsza do tej pory
biore jedna i ciacham po kilka pazurkow,np, same przednie- i to nie wszystkie
by siebie i ich nie stresowac( bardziej siebie )
po 2-3 dniach zabieram sie za reszte pazurkow u jednej
jak skoncze i odetchne,to biore sie za nastepna
gilotynka jest najlepsza do tej pory
Ja zazwyczaj czekam aż Świniak się odpręży na maxa leżąc ze mną i wtedy ciach, ciach ^^ Chociaż z tymi pazurkami to u nas dłuuuga droga
Daga, to ja Cię serdecznie zapraszam do nas, bo dla mnie cięcie pazurków to katastrofa. Do tego stopnia, że kupując nowe świnki, patrzę żeby miały jasne pazurki ;D