ale ja jedną matę trzymam wypukłym ku górze, w dwóch miejscach posmakowały i zostawiły..

Moderator: Pulpecja
Stosuję u chomiczki ale zastanawiam się nad umieszczeniem tego i w świnkowych klatkach.Zarówno do klatek gryzoni, jak i do ptasich wolier stanowi interesującą alternatywę wśród podściółek.
Podściółka jest niesamowicie oszczędna, idealna dla alergicznych gryzoni. Zużytą podściółkę można bez obawy wrzucić do kompostu. Przemiana w cenną ziemię następuje po 8 tygodniach.
Zalety podściółki:
Produkt z ekologicznych gospodarstw - podlaga stałej kontroli jakości
Nie klei się, jest niepylący
Przyjemniejsza niż granulki
Wspóczynnik pH- neutralny
Wyjątkowo oszczędny: nakładać wyłącznie cienką warstwę
Może być stosowany do 12 tygodni
Po 8 tygodniach od usunięcia następuje całkowity rozkład
Aha, to może temu mój Feliks dobierał sie do maty. nie pomyślałam o odwróceniu jej..dortezka pisze:Myneczko, to zależy od świni. Zazwyczaj kładzie się wypukłym ku dołowi, bo świnki to wypukłe podgryzają![]()
ale ja jedną matę trzymam wypukłym ku górze, w dwóch miejscach posmakowały i zostawiły..
Miałam pellet, dziś przerzuciłam się na polecany tu gdzieś na forum drewniany żwirek zbrylający. Moja w zasadzie nie wydzielała zapachu, zdarzyło się to tylko raz, po sześciu dniach, kiedy mieliśmy ostatnią falę upałów. Ale moje świniaki są dość czyste, sikają tylko na rogach i pod ścianą norki, więc jak widziałam, że mata wilgotnieje, to po prostu wybierałam zużyty żwirek z rogów i podgarniałam niezużyty.Casablanca pisze:Wybaczcie jesli się powtarzam;) A czy ona jest bardzo mokra od góry po krótkim używaniu i nie pachnie brzydko? Bo tydzień to jednak długo dla mnie. Pod spód wykładacie pellet albo seni?