Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Próbował ktoś używać pod mate żwirek dla kotów???
Ale jaki? Bo drewniany (taki, który się kruszy pod wpływem wilgoci) sama mam i jestem zadowolona.
Jeśli drewniany, to jak najbardziej ok. Jeśli chodzi o zbrylający, to jest niebezpieczny - świnki lubią zjadać takie rzeczy, a taki żwirek może zbrylić się w jej przewodzie pokarmowym i świniak się zatka... I się nie odetka 

Tak chodzi mi o ten zbrylujacy.. Ale kladac na niego mate tez zje?? Przecież nie ma wtedy do niego dostępu..
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Przecież mata nie jest przytwierdzona na stałe i nierozerwalna od podłoża. Świnki często zaglądają pod spód. Moje niby tego nie robią a zdarza im się raz na jakiś czas ku mojemu wielkiemu zdziwieniu kopać w rogu klatki, odwinąć dry beda i zjeść kawałek żwirku drewnianego. Świnki zjedzą wszystko, szczególnie jeśli nie powinny tego zjeść. Żwirek musi być czysto drewniany, 100% naturalny, beż żadnych sztucznych składników czy z płyt meblowych z odpadów żeby nie zawierał klejów inaczej istnieje ryzyko zatrucia a przy zbrylającym zatkania przewodu świnki i zgonu. Nie jesteśmy w stanie upilnować zwierząt przez 24h, nie patrzymy tylko na nie więc musimy je zostawić w jak najbardziej bezpiecznych warunkach.
Kurczę Lilith Ty to jesteś.. Uwielbiam Twoje posty.. Jak Ty wytłumaczysz to juz nic więcej nie trzeba
Dziękuję Ci:*

Zbrylający żwirek dla świnek nadaje się tylko jeden: Cat's Best Eco Plus, bo to jest drewniany żwirek zbrylający. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest w 100% bezpieczny dla świnek. Żwirek zbryla się podczas schnięcia, działa trochę podobnie jak masa papierowa - mokry jest taki miękki, a podsuszony zaczyna się zbrylać (dla niewtajemniczonych, przewód pokarmowy świnki suchy nie jest
). Jak prosię zje, to nic się nie stanie.
Pod matę jest świetny, pod dry-bed trochę gorszy bo się niestety przykleja do dry-bedu i nie schnie, i się nie zbryla tak świetnie jak pod matą łazienkową. Także pod matę jak najbardziej TAK, jest bossski, a pod dry-bed już tak sobie.

Pod matę jest świetny, pod dry-bed trochę gorszy bo się niestety przykleja do dry-bedu i nie schnie, i się nie zbryla tak świetnie jak pod matą łazienkową. Także pod matę jak najbardziej TAK, jest bossski, a pod dry-bed już tak sobie.
Sempreverde, dzięki za radę!:) Właśnie skończył mi się zwykły żwirek i zastanawiałam się nad zbrylającym.^^
A super Benek CORNCat? Ktoś używał, wie, na jakiej zasadzie to działa? Kociarze ponoć bardzo chwalą, ale nie wiem, czy dla świnek byłby akceptowalny.
A super Benek CORNCat? Ktoś używał, wie, na jakiej zasadzie to działa? Kociarze ponoć bardzo chwalą, ale nie wiem, czy dla świnek byłby akceptowalny.
Witam serdecznie
mam pytanie odnośnie maty łazienkowej.
Czy ma to jakies znaczenie którą stroną ją położe? Czy będzie gorzej przepuszczać wilgoć jeśli ułożę ją jej "dołem" do góry?
Z góry dziękuję za odpowiedz

mam pytanie odnośnie maty łazienkowej.
Czy ma to jakies znaczenie którą stroną ją położe? Czy będzie gorzej przepuszczać wilgoć jeśli ułożę ją jej "dołem" do góry?
Z góry dziękuję za odpowiedz