Łączenie świnek
Re: Łączenie świnek
Witam! Jakiś czas temu prosiłam o rade w sprawie łączenia moich samców które się pogryzły i bałam się je na nowo łączyć ale chłopaki miały 3tygodnie przerwy w tym tydzień całkowitej izolacji bo starszy był chory. Od tygodnia chłopcy widzieli się,wąchali i lizali tylko przez kraty gdy na zmiane biegali i tak wczoraj postanowiłam że dłużej takie zawieszenie i niepewność mnie wykończy i dziś puściłam ich ponownie na wspólny wybieg. Oczywiście od rana robiłam przygotowania by chłopcy mieli komfortowe warunki do wspólnego urzędowania i tak moi chłopcy od 4godzin razem paradują. Oczywiście nie jest idealnie ani nie ma wielkiej miłości ale się nie gryzą,nie wyrywają futra i nie cykają na siebie. Nawet ucieli sobie kilka krótkich drzemek koło siebie także mam nadzieję że jakoś się dogadają i będą żyć w zgodzie. Napewno zostawie ich na wybiegu do rana bo już raz popełniłam błąd że rozdzieliłam ich na noc do osobnych klatek i potem było gryzienie i kotłowanie. Jak myślicie moge zaryzykować i zostawić ich do rana by dać im więcej czasu na dotarcie? Jeśli ktoś z obecnych na forum może udzielić fachowej rady to będę bardzo wdzięczna.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Skoro przez tyle godzin był spokój, myślę że spokojnie możesz ich zostawić, ale w razie W może niech ktoś śpi w tym pokoju, co oni są? Pamiętaj, że wszystkie ganianie się, nawet lekkie pogryzanie i wszystkie dźwięki są dozwolone, rozdzielamy tylko jak widać krew. Nie zostawiaj im też nic nie wybiegu, tylko sianko i jedzonko 
Trzymam kciuki

Trzymam kciuki

Nie bardzo jest jak z nimi spać bo oni urzędują w kuchni ale będe z nimi siedzieć tak długo jak się da. Dużo stresu zjadłam ale odpukać nadal jest spokój,turkotają,gonią się czasem jeden drugiego kopnie ale nie ma gryzienia i agresji. Nie wiem czy to coś pomagło przy łączeniu ale przed wypuszczeniem ich pokremowałam kremem dla dzieci by czuli jeden zapach.
Dwie godziny temu dałam im nowokupioną kuwetke i nie było o nią bitki a nawet chwile razem w niej siedzieli i przed chwilą dałam im drewnianą kładkę która może robić za domek by mieli do gryzienia i też nie ma bitki. Zostaną tak do rana a klatki są w pokoju. Nic im nie dałam-żadnych zabawek,norek,namiotków itp.
- Bulletproof
- Kontakt:
Nigdy nie słyszałam o smarowaniu świnek czymkolwiek, konsultowałaś to z kimś? Wręcz się je smaruje moczem, by zapach był mocniejszy. Krem jest tłusty, czy nie zatka im to gruczołów? Wykąpiesz ich potem?
Ja czytałam gdzieś na forum że niektórzy tak robili i nawet psikali perfumami a ja tylko wtarłam krem w ręce i troche ich takimi rękami pogłaskałam ale tylko po futerku,gruczołów itp.nie smarowałam.
Powiem ci jeszcze że tym bardziej bałam się je puszczać bo weterynarz mnie nastraszył że nie łączy się dwóch samców bo one zawsze będą walczyć i że starszego powinnam wykastrować ale dużo czytam o świnkach i wiele się dowiedziałam tu na forum i nie będe kastrować żadnego z moich prośków.
- Bulletproof
- Kontakt:
Powinnaś zmienić weterynarza, na takiego ze specjalizacją w zwierzętach egzotycznych. Kompletne głupoty, żadnego zwierzęcia nie powinno się kastrować bez powodu, a akurat świnki są silnie stadne i nawet ich instynkt podpowiada im że należy "utrzymać" stado.
Ten weterynarz jest od zwierząt egzotycznych ale po tym gadaniu o kastracji myślę o zmianie weta bo albo chce mnie naciągnąć na kase za niepotrzebny zabieg albo nie zna się dobrze na świnkach. Ja mam świnki pierwszy raz w życiu i dlatego to łączenie ich tak mnie stresowało ale dużo czytałam i cały czas czytam wszystko o świnkach i wiem z opisów na forum że kastracja nic nie daje jak są charakterne świnki. U mnie na początku to wyglądało tak jakby jeden i drugi chciał rządzić i żaden nie chciał ustąpić. Nie wiem czy ustalili już hierarchię ale jestem szczęśliwa że się nie gryzą i nie robią sobie krzywdy bo nie chce by któremuś stało się coś złego. Tamto pogryzienie i wyrywanie futra przeryczałam jak bóbr bo to była moja wina bo ich rozdzieliłam do osobnych klatek. Dostałam nauczkę i wiem że nic nie można przyspieszać i nic już pochopnie nie zrobię bo zdrowie i szczęście moich kudłaczków jest najważniejsze.
Moi chłopcy od południa do teraz latają w zgodzie i bardzo się cieszę choć teraz to ich poniosło bo przylecieli do pokoju i siedzą mi pod łóżkiem jak dwa strażniki i ani myślą wyjść. Nie przeszkadza mi to tylko nie wiem czy wariaty nie zmarzną bo na gołych panelach zbyt ciepło nie jest a na swoim wybiegu mają mięciutką i cieplutką kołderkę do leżenia.