Foczka i Kwoczka rekonwalescentki [Nowy Dwór GD]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Foczka walczy o zycie - wstrzymana [Nowy Dwór GD]

Post autor: kimera »

Czy taka wata poliestrowa to nie mogłaby być ocieplina silikonowa? Ja mam skrawki takiej waty, bo używam jej do szycia. Wystarczy przecież odrobina.
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Przy furosemidzie trzeba uważać na nerki bo jeszcze bardziej je obciąża. A jak dziewczyny już mają podniesioną kreatyninę to może dojść do jeszcze większych problemów.
A jak osłuchowo? Może by im rtg klatki piersiowej zrobić? Chociaż zobaczy się kształt serca i w jakim stanie są płuca.
Obrazek
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Trzeba by tutaj przede wszystkim się skonsultować z kardiologiem, a nie gdybać, pokazać wyniki i pozwolić samemu lekarzowi ocenić potencjalne ryzyko/korzyści związane z takim a nie innym leczeniem. Furosemid w przypadku Janinki był podawany jedynie w początkowej fazie leczenia, przez okres ok 10 dni. RTG z kolei może spowodować u zwierzaka nagły szok, bo wymaga położenia i unieruchomienia na plecach i na boku/ach, a jeśli z nią jest tak kiepsko jak piszą dziewczyny to może się to różnie skończyć. U nas kardiolog przy furczącej świni i do tego z problemami krążeniowo - oddechowymi, po wysłuchaniu szmerów sercowych, zabronił wykonania RTG w początkowej fazie leczenia, powiedział nam, że świnia może nawet zejść z tego świata w wyniku stresu na zawał. U takich świń rezygnuje się nawet od razu z leczenia w postaci iniekcji. Jaśka na starcie miała wykonane USG płuc oraz echo serca. RTG było proponowane i planowane dopiero na koniec pierwszego etapu leczenia.

Kimera, a co do waty, to myślę, że by się pewnie taka nadała awaryjnie, choć przyznam zupełnie szczerze, że nie wiem jaki jest jej skład. My stosowaliśmy tę: https://www.orteo.pl/lekki-gips/wata-sy ... g-EALw_wcB
A bandaże samoprzylepne na wierzch firmy Coban: http://allegro.pl/bandaz-coban-flex-wra ... 68057.html Choć ostatnio mi znajoma hodowczyni z CCoP pisała, że znalazła na rynku syntetyczny bandaż samoprzylepny oddychający, więc jeszcze coś o klasę wyżej. Nie pamiętam nazwy, ale mogę zdobyć jeśli chcecie. My jechałyśmy z Jaśką na bandażach Cobanu.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Kontakt:

Właśnie sprawdzałam tę stronę i ponieważ napisano "poliestrowa", pomyślałam o tej miękkiej, silikonowej wacie do kołder. Tapicerska jest twarda, natomiast zwykła bawełniana zbija się i nasiąka wilgocią.
Jeśli chcecie, przyślę wam trochę takiej waty - po co kupować cały metr, a przy okazji mogę włożyć jakiś mebelek. Lepsza byłaby norka czy legowisko?
magmagpie

Post autor: magmagpie »

kimera pisze:Właśnie sprawdzałam tę stronę i ponieważ napisano "poliestrowa", pomyślałam o tej miękkiej, silikonowej wacie do kołder. Tapicerska jest twarda, natomiast zwykła bawełniana zbija się i nasiąka wilgocią.
Jeśli chcecie, przyślę wam trochę takiej waty - po co kupować cały metr, a przy okazji mogę włożyć jakiś mebelek. Lepsza byłaby norka czy legowisko?
mam poliestrową z poduszek z ikea, co je kupuję na wypchania. Dam jutro MAS. Dziękujemy za pomoc i rady, jutro kolejna kontrola a wyniki na EC są w toku
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Kontakt:

A propos waty do wypychania, polecam zakup "sztucznego puchu" silikonowego przez allegro. Jest delikatniejszy i tańszy.
Zdrówka dla Foczki :buzki:
magmagpie

Post autor: magmagpie »

Po wczorajszych traumach mamy dobrą wiadomość Foka nie ma EC. Czyli Kwoka nie ma EC, Sroka nie ma EC, Szczęściarze nie mają EC :jupi:
Sroka będzie połączona z Flamenco...o ile te dwa czupury dadzą się połączyć... Kwoce chyba trochę lepiej, dostała kosmicznej rui czym funduje rehabilitację Foce, bo ją gania, a ta jakoś rozruszała się i ciut lepiej łapy stawia. Kwoczysko turkotało i ganiało Foczkę całą noc a dziś jadą do wetki. Kwoczce poprawił się apetyt wskutek kroplówek, widać nerki lepiej się poczuły...
Więc będziemy kombinować ciżemki dla Foki, choć ciągle mam obawy, bo wygląda na to, ze paraliż Foki wynika z zaniku mięśni, byc może wskutek niedożywienia? w takim razie nawet parę gram może stanowić zbyt duze obciążenie dla Focze łapki.Ten kto nie miał paraliżu, nie wie, że nawet u człowieka parę gram robi różnicę a co dopiero u takiego stworzonka...
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Z drugiej strony - siła potrzebna! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Ciżemki na pewno warto, nie bandażujcie jej tylko pazurków, żeby lepiej trzymała się podłoża i miała jak się podrapać bidulka. Taki lekko szalony pomysł: a może ją sadzać na kolanach i te nóżki trochę ćwiczyć? Jakieś masaże, rowerki? :) Jeść na pewno musi. Mnie też straszono wagą przy stopach Janinki, że przy takim podo to ona zwiększenia masy nie wytrzyma. Wytrzymała. Ma ponad 150g na plusie. I podo po wprowadzeniu leków nasercowych się do tej pory nie odnowiło. A mała mimo wieku biega i skacze po całej zagrodzie razem z młodszymi prosiakami ;) Super, że nie mają ec :jupi:
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

My też się cieszymy :D i dalej trzymamy kciuki za zdrowie gromadki!
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”