Gburka (*), Fanaberka (*), Młode małżeństwo Dixi i Teng

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Gburka, Fanaberka [*05.03.2019], Dixi

Post autor: Asita »

Jaka Dixi? Ja bym chciała zobaczyć Dixi...
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Anula
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Anula »

Asita jak dobrze poszukasz to znajdziesz :D Miałam okazję ją poznać, bo byłam przy jej odbiorze. 5 świń latało po klatce a ta leżała i dostojnie na wszystkich spoglądała :lol: Dixi to dziołcha wychowana na Śląsku, nic dziwnego że charakterna z niej baba, mu tu wszystkie takie zołzy jesteśmy :laugh:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Taaa to "moja" Dixi. Kurde, u mnie aniołek, nie wtrącała się, dała rządzić Bibi. a tutaj pokazała różki :( Eh szorstka przyjaźń... mam nadzieję, że to tylko odreagowanie stresu, bo w krótkim czasie przeszła wiele zmian miejsca, odbiór, transport itp.
Mogłaby odpuścić już Gburi :fingerscrossed:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Bajlandia
Miejscowość: Bydgoszcz/Włocławek
Kontakt:

Post autor: Bajlandia »

Tak to dokładnie TA Dixi od Dzimy :lol:

Dziś trochę będzie jak z pamiętniczka, ale jakoś muszę nadrobić tu świnkowe sprawy.

29.03 jechaliśmy do Warszawy do mojej przyjaciółki, a wracając 30.03 zgarnęliśmy od AnulaMalina dwóch uroczych panów Szrona i Promyka. Chłopcy spędzili u nas na wybiegu noc. Szron to bardzo dostojny kawał knura. A Promyk trochę z zachowania podobny do Fanaberki... ciekawski, ale gotowy do ucieczki w razie co. Może długowłose tak mają <3
Obrazek
PS. Nie lubią papryki :P albo akurat nie mieli ochoty

31.03 wyruszyliśmy w stronę Poznania i Dzimy właśnie (miło był poznać Ciebie i Twoje stado!). Ale nie wyruszyliśmy sami, po co robić puste przebiegi. Nasz seat zamienił się w prawdziwy świnkobus. Joanka podwiozła nam rano 3 kartony. Łącznie jechały z nami 4 kartony wypełnione siedmioma świnkami :love:
Obrazek

Z Oborników natomiast zgarnęliśmy wspomnianą już Dixi dla nas i Urię, która również znalazła domek w Bydgoszczy.

Obrazek
Gburka wyczekująca nowej koleżanki

Niestety łączenie nie było kolorowe (tym trudniejsze że nasze pierwsze), co widać na załączonym filmie (proszę nie zwracajcie uwagi na komentarze):
https://www.youtube.com/watch?v=ZU1DIV_ ... ex=12&t=0s

Gburia okazała się straszną pierdołą i panikarą (a wiadomo, że na płacz dziecka serce matki krwawi), a Dixi wygląda trochę jakby mściła się na niej za wszystkie krzywdy jakie spotkały ją od innych świnek. Wiadomo, że z dnia na dzień wygląda to co raz lepiej, ale nie jest idealnie. Ostatnio się trochę ucieszyłam bo Gburia odzyskała trochę język w gębie i zaczęła pyrkać i kręcić kuperkiem i wyglądało to już bardziej tak niż na pierwszym filmie (przepraszam za format i TŻta w tle):
https://www.youtube.com/watch?v=d2IX2E9 ... ex=14&t=0s

I nawet widziałam scenkę nad miską, która mnie rozbawiła: Jedzą sobie razem ziółka, obie oparte o miseczkę, Czarna je, Gburia tak na nią patrzy, patrzy... i cap ją po głowie. Dixi w szoku... ja w szoku... Gburia (też w szoku, ale) wykorzystuje tę sekundę ogólnego zaszokowania i spieprza na drugi koniec klatki :lol:

Ale to wszystko to chyba rujka po prostu. Dziś już znów słyszę płacz Gburii raz na jakiś czas, ale też leżały dziś "obok siebie" znaczy z 10 cm od siebie, ale to zdecydowanie bardziej, obok niż jak przebywają na dwóch innych końcach klatki, a gdy się jedna do drugiej zbliży to Gburia jest znów przeganiana. No nie wiem, jestem dobrej myśli, bo widzę, ze Dixi się powoli przyzwyczaja do naszej rutyny. Uspokaja się. Może Gburii też odpuści, a Gburka może przestanie tak panikować. Mam nadzieję, ze się dogadają.

Teraz trochę zdjęć głównych zainteresowanych:
Obrazek
Dzień drugi łączenia. Leżały sobie grzecznie, potem Dixi przegoniła Gburię, bo stwierdziła, ze ona musi się położyć na jej miejscu

Obrazek
Jeść potrafią o dziwo całkiem zgodnie

Obrazek
Taki widok zawsze cieszy <3

Obrazek
Przyczajony tygrys, ukryty smok w poszukiwaniu przysmaków

Obrazek
Czarna bestia w całej swojej krągłej okazałości :-)

Na koniec taka ciekawostka. Fanaberka zawsze byłą Fanaberką, a Gburia-Furia Gburką. Natomiast do Dixi od pierwszego dnia przylgnęło bardzo dużo przezwisk: czarna, szatan, tasman, szogun, piszpun... :- D także, Dixi zostaje oficjalnie, ale wołamy na nią raczej inaczej :- P

A tak już naprawdę na koniec to znalazłam jeszcze taki słodki filmik Gburki i Fanaberki :- (
https://www.youtube.com/watch?v=c573T3v ... 7Qq&index=

Gratuluję i dziękuję wszystkim, którzy wytrwali do końca! <3
:świnka1: Gburia-Furia i Fanaberia u mnie od 04.10.2015, Dixi od 31.03.2019, Teng od 05.07.2020 :świnka2:
:candle: Fanaberka 05.03.2019
:candle: Gburka 17.05.2020
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Ja bardzo dziękuję za ten mega łączony transport! :shakehands: ogarnęliście wszystkie ryjki, a chłopcy których wiozłaś dogadali się w nowym domu i jest męska 4ka :szczerbaty: więc dla szatana i Gburi też jest nadzieja
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Anula
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Anula »

Super filmiki :love:
Ale głowa do góry, naprawdę nie wygląda tak źle. Zanim Fiśka przeszła sterylkę to tak jak u Ciebie u nas wyglądał lajtowy dzień. Na pewno z dnia na dzień będzie lepiej.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

To pewnie dlatego, że Gdurka jest blondi...a brunetki zawsze gonią blondi...są pewnie zazdrosne o te złote odcienie :lol: :lol:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Bajlandia
Kontakt:

Blond górą! ;)
Anula pisze:Zanim Fiśka przeszła sterylkę to tak jak u Ciebie u nas wyglądał lajtowy dzień.

:shock: o ja dziękuję, to ja dopiero teraz widzę jakie ja miałam zgodne świnki i że o świnkowych kłótniach to wiem tyle co nic :P A mi się wydawało, że i tak często się kłócą :o
:świnka1: Gburia-Furia i Fanaberia u mnie od 04.10.2015, Dixi od 31.03.2019, Teng od 05.07.2020 :świnka2:
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Asita pisze:To pewnie dlatego, że Gdurka jest blondi...a brunetki zawsze gonią blondi...są pewnie zazdrosne o te złote odcienie :lol: :lol:
Ja tam nie wiem o czym mówisz.. Nie gonię blondynek z zazdrości .. :rotfl:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
Bajlandia
Kontakt:

Hej hej, chciałam Wam zrobić mały update tego co u nas (jesli ktoś tu jeszcze zaglądnie) ;)
Po pierwsze... jak ja bardzo nie umiem w forum. Przez co dodajecie zdjęcia tak, żeby nie znikały? Wszyscy używają płatnych hostingów? U nas w wątku nie ma już żadnego zdjęcia. Wszystkie zniknęły :(

A u świnek w miarę okej.
Z tych dobrych wiadomości Gburka z Dixi już się całkiem dotarły. Miłości nie ma, ale jest tolerancja czyli tak jak z Fanaberką było. :ok:
Obrazek Obrazek

Z tych gorszych to Gburka zaczęła lecieć z wagi i wyszło, że ma chorą tarczycę. Przyjmujemy dzielnie codziennie leki od miesiąca. Byłyśmy już na kontrolnym badaniu krwi i super bo krew nam się wyprowadziła i jest w normie. Zostajemy na tej dawce leku i walczymy, żeby jeszcze waga nam się poprawiła :)

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”