Lusia, Plamka i Frugo - Inka za TM

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Re: Nala, Nutka, Tola i Frugo - inspektor/ Nutka prosi o kci

Post autor: Miłasia »

Ja też bardzo mocno trzymam kciuki za dziewczynki :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Fikus.i.Max
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Fikus.i.Max »

Trzymam za Nutkę :fingerscrossed: .
U mnie: bez świnek :cry:
Za TM Fifi, Max, Antoś, Fikuś :candle:

Do adopcji:
Zbyt często mnie tu nie ma, ale na PW i maile odpowiadam.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Oby udało się bez żadnego rwania :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
dominika45

Post autor: dominika45 »

Ojej !! my tez trzymamy :fingerscrossed: , żeby się udało bez rwania !!
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Za zdrówko obu panien :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Obrazek
Awatar użytkownika
Beth
Miejscowość: Rybnik
Kontakt:

Post autor: Beth »

Trzymam mocno :fingerscrossed:
Aktualizacja WPA
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Nala, Nutka, Tola i Frugo - inspektor:D

Post autor: martuś »

Dziękujemy za kciuki dla Nutki:)
Pulpecja pisze: A Frugo to ma ciężkie życie z babami, nie dość, że mu prosinki zajmują legowisko, to jeszcze Duża mu nie pozwala sznurków przegryzać
Jakby nie patrzeć to jest w mniejszości więc musi się dostosować do babskiego rządzenia :szczerbaty:

Nutka na razie ma zostawiony ząbek. Na rtg wszystko jest ładne ale małe ropnie nie zawsze są widoczne bo korzeń siekacza sięga aż do korzeni trzonowców... Mi się wydaje, że gdyby tam była ropa to ją by bolało i nie chciałaby jeść a ona ma tylko problemy z odgryzieniem twardych kawałków. Wagę trzyma, siano je, trovet też elegancko wsuwa (brit muszę jej łamać na pół), zieleninę też ładnie, ma tylko problem z twardymi warzywami. Prawy siekacz jest spiłowany aż do dziąsła, lewy dolny i górne są wyrównane bo przez to rozejście dolnych górne też się źle ścierały. Przy okazji dr sprawdził Nutce trzonowce i stwierdził, że są idealne i wyglądają jak u młodej świnki a nie 6-letniej :102: W lipcu 2016r. Nutka miała drobną korekcję lewych górnych trzonowców ale od tamtej pory jest spokój. Antybiotyk jeszcze przez tydzień, co kilka dni muszę masować żuchwę i obserwować czy przy siekaczu nie pojawia się ropa. A te dziwne narośle to są narośle kostne (dr mówił mi nazwę ale to jest tak dziwne, że nie zapamiętałam) i nie wiadomo od czego to jest. Tzn. z reguły takie coś się nadbudowuje jak mamy złamanego lub pękniętego zęba ale dr oglądał i u Nutki nic takiego nie znalazł. Dr Krzysztof zdziwił się jak mu pokazałam zdjęcie z lutego bo lewy siekacz się sam naprawił dlatego zdecydowaliśmy, że na razie prawego nie wyrywamy ;)
Na początku to "nadbudowanie" zrobiło jej się na lewym siekaczu (zdj z 12 lutego)
Obrazek

A teraz lewy jest czysty a przeszło na prawy (zdj z 14 marca)
Obrazek

Jak będę jechała z Tolą na korekcję to mam też przywieźć Nutkę na oględziny.

Nala wczoraj gorzej z nóżką. Jak jeszcze wyjeżdżałam rano to było w miarę ale jak już wróciłam to Nala nie bardzo chciała chodzić :( Rozmawiałam wczoraj z panią doktor to mamy zalecone podawanie witaminy b przez 2 tygodnie (już zamówiłam z rodicare) i arthrovet collagen przez 2 miesiące. Niestety na oba preparaty muszę czekać...
Też niepokoi mnie trochę waga Nali. Niby 2 tygodnie temu miała robione wyniki i wszystko było ok ale ona zawsze ważyła ok 1300g a tutaj ledwo ponad 1100g... Powinnam się cieszyć bo chciałam żeby schudła ale teraz martwię się, że to może być przez cysty (długo nie rosły ale ostatnio pani dr powiedziała, że się powiększyły :( )
Obrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Oj, dużo tego, ale trzymam.,
Zębowo chyba lepiej niż się obawiałaś, prawda?
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

sosnowa pisze: Zębowo chyba lepiej niż się obawiałaś, prawda?
Oj tak :102: Ale gdybym nie naciskała to wet był za rwaniem.
Jeśli chodzi o ropę to w sumie ciężko powiedzieć. Jak byłam 2 tygodnie temu to inna wetka jak nadusiła to poleciała kropelka. Jak później chciała mi pokazać to już nic nie było. Ja w domu też oglądała i naciskałam i ropa nie leciała. Więc może po wyciśnięciu już się nie zbierała więcej :think: Teraz dr Krzysztofowi ciężko było powiedzieć bo ropy nie ma. Ale od tygodnia Nutka jest na antybiotyku więc to wszystko mogło zakamuflować. Ale z drugiej strony enro słabo działa jeśli chodzi o ropę... Za dużo jest "ale" i niewiadomych... Trzeba mieć nadzieję, że ta narośl już się nie odbuduje (tak jak na lewym zębie) i ropa też się nie pojawi :fingerscrossed:
Obrazek
katiusha

Post autor: katiusha »

:fingerscrossed: :fingerscrossed:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”