Ja mam owies, ten do kiełkowania, mogę odstąpićjoasior pisze:No owsa nie dawałam bo nie mam. Ale zamówię.
Świnka Meggi - obecnie Mela (*)
Moderator: pastuszek
Re: Świnka Meggi - obecnie Mela :)
- Lidka1
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Sałata rzymska też jest ok, tylko nie za często. Spróbuj jeszcze roszponkę i rukolę - moi co prawda jedzą tylko przez chwilę, ale trochę jednak skubią. Nie wiem, jak Melcia z nerkami, ale jeśli ok, to możesz trochę szpinaku (moi uwielbiają, ale Vabik nie możejoasior pisze:Lidko mam i ogródek ziołowy i zioła polne oprócz tego co Pucka pisała i jeszcze kilka innych z JR Farmu i innych firm. Kombinuję jak mogę.Nie wiem z jaką karmą mogłabym jeszcze próbować. Jest jakaś którą większość świnek bardzo lubi?
Liście kalarepki wczoraj jej pierwszy raz dałam. Bałam się o wzdęcia i o kupy ale było ok więc powoli będę jej dawać. Daję też koperek i pietruszkę w małych ilościach i to też chętnie zjada. Muszę jeszcze cykorię kupić choć ostatnio nigdzie jej nie widziałam. Sałata rzymska to chyba nie bardzo? Selera naciowego, papryki, pietruszki ani buraka nie chce.
Wczoraj przyłapałam ją jak szamała siano przez chwilę więc może się rozkręci.

Fanko chodziło o taki suszony wyrośnięty owies. Ale dzięki za propozycję. Ten od Ciebie zasiałam ale go przelałam chyba bo mi spleśniał.
Lidko nerki są zdrowe ale były problemy z pęcherzem tzn. miała dużo piasku i złogów więc chyba ze szpinakiem nie zaryzykuję.
Mi puszka Herbi Care starcza na jakieś 10 dni. Karmię 3-4 razy dziennie w zależności od moich możliwości. Melka zjada na raz max 10 ml i to takie rzadsze bo jak za gęste to się krztusi i nie chce.
Zastanawiałam się czy nie kupić kleiku z JR Farm i nie podawać na zmianę z Herbi. Czyli 2xHerbi i 2xkleik dziennie. Jest znacznie tańszy, no i jest go więcej. A na razie szykuje się dłuższe dokarmianie, bo nawet jeśli zacznie jeść normalnie to i tak będę musiała ją podtuczyć. A 3 puszki miesięcznie po prawie 60 zł to sporo. Do tego wizyty u weta co tydzień i różne badania. A debet na koncie rośnie
Rukolę sama jem namiętnie więc mogę się podzielić z Melką.
Ze świeżymi ziołami spróbuję ale jestem sceptycznie nastawiona bo żadna z moich świń nie chciała jeść bazyli, oregano czy tymianku.
Może kiełki jej będę podawać? Bo namiętnie sadzimy co 3 dni w kiełkownicy.

Lidko nerki są zdrowe ale były problemy z pęcherzem tzn. miała dużo piasku i złogów więc chyba ze szpinakiem nie zaryzykuję.
Mi puszka Herbi Care starcza na jakieś 10 dni. Karmię 3-4 razy dziennie w zależności od moich możliwości. Melka zjada na raz max 10 ml i to takie rzadsze bo jak za gęste to się krztusi i nie chce.
Zastanawiałam się czy nie kupić kleiku z JR Farm i nie podawać na zmianę z Herbi. Czyli 2xHerbi i 2xkleik dziennie. Jest znacznie tańszy, no i jest go więcej. A na razie szykuje się dłuższe dokarmianie, bo nawet jeśli zacznie jeść normalnie to i tak będę musiała ją podtuczyć. A 3 puszki miesięcznie po prawie 60 zł to sporo. Do tego wizyty u weta co tydzień i różne badania. A debet na koncie rośnie

Rukolę sama jem namiętnie więc mogę się podzielić z Melką.

Może kiełki jej będę podawać? Bo namiętnie sadzimy co 3 dni w kiełkownicy.
- Lidka1
- Kontakt:
Szpinak faktycznie odpada
Ale spróbuj też z roszponką (podobno ze wszystkich sałat jest najlepsza - to zdanie naszego weta) i dziel się rukolą
Kiełki też są ok. A owies zasiej koniecznie - będziesz miała małe kosiarki
Musi mieć dość mokro, ale bez stojącej wody, dobrze by było, gdyby miał widne i ciepłe miejsce - wtedy rośnie błyskawicznie.
A'propos portfela - tak z ciekawości sobie przed chwilą policzyłam.... wychodzi mi jakieś 500/m-c (nie licząc weta)....

A'propos portfela - tak z ciekawości sobie przed chwilą policzyłam.... wychodzi mi jakieś 500/m-c (nie licząc weta)....
To u Ciebie strasznie tego Herbi Care schodzi.
Może za dużo tego podajesz? Mi wyszło 60x3=180 zł na miesiąc.
A to kupujesz puszkę czy saszetki?

A to kupujesz puszkę czy saszetki?
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
A nie możesz po prostu różnych karm plus sieczki zemleć w młynku ? Ja tak Jagę i Zytę dokarmiałam
- Lidka1
- Kontakt:
4 puszki nam schodzą
Vabik na jedno posiedzenie zjada ok 40 ml gęstego błota, a je 2 x dziennie. Jeśli chodzi o karmy, to dużego wyboru nie mam - dwie bezzbożowe, które na zmianę mieszam z herbi care. Dużo nam wychodzą też rośliny (i zielone i suche) - ponieważ chłopaki dostają tylko liście, to w zimie na 1 posiłek "idą" sumarycznie 2 doniczki ziółek (a posiłki są 3 - dwa "normalne" i przegryzka).

Po pierwsze nie mam młynka a jak kiedyś od mamy pożyczyłam i zmieliłam Tośce to to za grube było do podawania strzykawką.pucka69 pisze:A nie możesz po prostu różnych karm plus sieczki zemleć w młynku ? Ja tak Jagę i Zytę dokarmiałam
Lidko ten Twój Vabik ma niezły spust. Bo Melka to więcej niż 10 ml nie zje.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
No to kup młynek za 40 zł oraz dwa sitka - o grubszych oczkach i cieńszych. Mielisz, przesiewasz przez grubsze oczka, potem przez cieńsze i przez strzykawkę idzie jak ta lala.
o np ten młynek jest w porządku:
http://allegro.pl/clatronic-elektryczny ... 55778.html
tego nie kupuj bo szkoda pieniędzy:
http://allegro.pl/elektryczny-mlynek-do ... 98009.html
o np ten młynek jest w porządku:
http://allegro.pl/clatronic-elektryczny ... 55778.html
tego nie kupuj bo szkoda pieniędzy:
http://allegro.pl/elektryczny-mlynek-do ... 98009.html
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
No ja właśnie dziś sobie popatrzyłam na skład herbikeru i cóż, wcale szałowego tam nic nie ma... Tylko sieczki nie posiadam.