Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: kimera »

Może być też pelet z iglastych, byle nie miał zapachu żywicy, albo, co gorsza, jakichś chemikaliów.
Farizah

Post autor: Farizah »

a trociny z iglastych? Pachną jak te ze sklepu i jak ulubione Jaśkowe wiórki

A ten pellet? http://allegro.pl/pellet-ecopellet-barl ... l#delivery
Awatar użytkownika
pauli
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: pauli »

Farizah pisze:a trociny z iglastych? Pachną jak te ze sklepu i jak ulubione Jaśkowe wiórki

A ten pellet? http://allegro.pl/pellet-ecopellet-barl ... l#delivery
ja od dwóch lat używam pelletu z barlinka i wszystko jest super :) pellet czysty, pachnący drzewem nie chemią :) kupuje mi go znajoma, która mieszka obok składu opału więc odpada koszt przesyłki, trzeba tylko wtargać na 3 piętro :)
używam go do kuwet, posypuję trocinami żeby miały bardziej miękko.
pod matą niezmiennie - cats best eco plus :) ale moje są czyściochy w miarę, raz na tydzień wyciągam dwie, trzy granulki posiuśkowe, reszta ląduje w kuwetach z pelletem :)
Obrazek
Farizah

ja ciekawa jestem czy ten pellet z Barlinka dostane w workach na kg takich jak ten ale z wysylka albo gdzies blisko mnie... poki co znalazlam na tony (hihi) ale tak po 20,30 kg nie:(
Bastet83

Post autor: Bastet83 »

Mialam wieloletnia przerwe w świnkach(kiedys nie slyszało sie o uzywaniu mat czy tez dry bedow jako wyściółki)
Przymierzam sie do Dry Bed'a ale narazie..wiaodmo koszta
Poszlam za Waszymi opiniami i zakupilam mate łazienkową
Problem w tym ze ona straszliwie wali guma:)
Mi to w zasadzie nie przeszkadza ale domyslam sie ze świnek nie bedzie zadowolony z aromatu.
Poki co wisi na balkonie,mysle nad wypraniem tego bo jakos watpie zeby sie wywietrzyło do poniedziałku
Bowiem w poniedz.przyjeżdza do mnie świnek
W czym to najlepiej wyprac?
Pomyslalam o delikatnym w zapachy plynie do hig.intymnej
Pytanie tylko czy to zabije zapaszek:P
Majka745

Post autor: Majka745 »

Spróbuj zamoczyć matę w wodzie z octem - zabije ten zapaszek, a octem nie będzie wcale walić - w brew pozorom. Możesz też wyprać w pralce z jakimś płynem - ostatnio tak prałam (co prawda miałam więcej świnkowych brudów, bo tak jedną matę w pralce prać, to trochę bez sensu). ;)
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Ja tez jak ostatni raz byłam na swinkowym forum nikt nie słyszał o matach mimo że Chlewik przezywa wtedy lata swojej świetności. Dry bed miała tylko elita haha :lol:

Mata jeszcze nie zasiuśkana i nie we włosach wiec myślę, ze spokojnie pralka sie nada bez dodatkowego zabezpieczenia przed zapchaniem. Ja piorę maty z brudami takimi jak szmatki do podłogi, materiałowe siatki itp. Dolewam miarkę octu, a do przegródek normalnie proszek i płyn do płukania. Wydaje mi się, ze najlepiej jakieś hipoalergiczne produkty stosować dla prosiaczków . Przynajmniej ja tak robię
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, 20:41 przez Nikodemcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Farizah

alez jestesm wsciekla. Moi rodzicele będąc ostatnio w Jeleniej Górze dowiadywali sie o pellet w Castoramie, byl. U mnie w Lubinie nie ma i ponoć nie bedzie, sprzedawca mówił ze to juz ktoraś osoba się pyta:( echhhh szkoda słów
Majka745

Post autor: Majka745 »

To jak już któraś osoba się pyta, to nie mogą sprowadzić??? To nie żywność, że się przeterminuje... ;)
GuienaPig344

Ściółka

Post autor: GuienaPig344 »

Cześć,mam pytanie dotyczące podłożą klatki,po pierwsze czy ściółka (trociny,granulat) jest konieczny ? Chciałabym do klatki dać jej matę łazienkową ale boję się że ją zje i jej zaszkodzi :idontknow: .Jeśli nie mata łazienkowa to co może służyć za podłożę klatki ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”