Jarmilka urodziła!(Mińsk Maz./Wa-wa)
Moderator: silje
-
- Miejscowość: ożarów mazowiecki
- Kontakt:
Re: Jarmilka urodziła!(Mińsk Maz./Wa-wa)
Códnej urody prosiaczki. 

- doma2005
- Miejscowość: szczecin
- Kontakt:
Przedudne prośki
i jakie cudne ujęcia świnek. Gratuluję takich zdolności.

-
- Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
- Kontakt:
Byliśmy w MV. Złocieńka dostała krople do oczka ale czeka nas jeszcze wycieczka do okulisty. Eh, szkoda, że akurat teraz dr Oliwia na zwolnieniu...
Z miłych wiadomości - dobrze rozpoznałam płeć maluchów - mamy chłopca i dziewczynkę, tak więc imiona pozostają
. Dzieciaki zważone i osłuchane, rozwijają się prawidłowo. Gdyby nie te oczko Złocieńki to byłabym szczęśliwa...
Z miłych wiadomości - dobrze rozpoznałam płeć maluchów - mamy chłopca i dziewczynkę, tak więc imiona pozostają

- Beatrice
- Miejscowość: Lublin
- Kontakt:
Fotki cudne,imionka cudne i prosiaczki cudne! Same cuda!
Trzymamy
za oczko Złocieńki!

- Klaudia_1396
- Miejscowość: Lublin
- Kontakt:

Kazik : -.12.2012 - 07.02.2018

Puszek : 01.11.2016

Helios Cavior : 10.04.2018

o mamo, jakie śliczności
oby było wszystko dobrze z oczkiem Złocieńki

oby było wszystko dobrze z oczkiem Złocieńki

-
- Kontakt:
Złocieńka jest po badaniu okulistycznym. Ma skórzaka ( na prawym oczku )
. To niezwykle rzadka wśród świnek morskich przypadłość. Skórzak to rodzaj wrodzonej, niezłośliwej zmiany nowotworowej, która rozwija się w obrębie gałki ocznej. Jest to obecność prawidłowej tkanki -czyli skóry- w nieprawidłowym miejscu- czyli na rogówce bądź spojówce. Skóra, jak dobrze wiemy,zawiera mieszki włosowe. Zatem skórzaki nie chcąc być od skóry gorsze, również je mają. I tak na kawałeczku oczka Złocieńki ( czyli na tym skórzaku ) zaczęły rosnąć włoski. Po urodzeniu świneczka miała jeszcze w miarę ładnie wyglądające oczko, ale z każdym kolejnym dniem życia coś się z nim działo niepokojącego - to właśnie wzrastały włoski. Niestety wyrastające włosy nieustannie drażnią rogówkę, powodując jej zmętnienie. Konieczna jest operacja wycięcia skórzaka. Jest szansa, że da się uratować oczko
. Problem polega na tym, że Złocieńka jest jeszcze maleńka i młodziutka. Czekam na konsultację pani dr okulistki z anestezjologiem, który zdecyduje, kiedy będzie można bezpiecznie podjąć się uśpienia świnki do zabiegu. Na razie wprowadzamy antybiotyk oraz tzw. sztuczne łzy i kontynuujemy podawanie wcześniejszych kropelek.

- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Coś nieprawdopodobnego! Pewnie doktor zachwycona, że widzi taką rzadkość 
Biedna malutka! - to już serio.
@Gaju, zastanawiałyśmy się z zoirą, czy by Bohumila nie połączyć z Knedlikiem, synkiem Milady, skoro obaj pojedynczy i mniej więcej w tym samym wieku, co sądzisz?

@Gaju, zastanawiałyśmy się z zoirą, czy by Bohumila nie połączyć z Knedlikiem, synkiem Milady, skoro obaj pojedynczy i mniej więcej w tym samym wieku, co sądzisz?
-
- Kontakt:
Tak, taka sprawa u świnki to rzadkośc niebywała. Skórzaki najczęściej mają psy i koty.porcella pisze:Coś nieprawdopodobnego! Pewnie doktor zachwycona, że widzi taką rzadkość
Co do Knedlika - przyznam, że sama o tym pomyślałam ale nie wyskakiwałam z propozycją, bo kilka dni temu dzwonił do mnie pan w sprawie adopcji Bohumila do drugiego samczyka. Pytanie tyllko, czy pan nadal chętny, bo po informacji o koniecznosci wpa przestał się odzywać

- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Zoira na razie na wyjeździe a Milada karmi, po 15.04 pogadacie (bo z kolei ja pojadę na urlop
). Adopcja do drugiego samczyka to raczej za dwa trzy tygodnie zresztą.