Fango i Ezra oraz chomiki z Podrikowa :)
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Re: Gagat, Nadia, Baccara ❤ moje kochane nie-świnki :P
Wiem ze sa samotnikami tylko chcialam wiedziec czy spotykaja sie czasami 

Nie - zaraz zaczęłaby się albo kopulacja albo krwawa jatka. Znają jedynie swój zapach, pozostawiony na wybiegu, na który wychodzą osobno. Chomiki nie są towarzyskie, spotykają się w naturze jedynie celem prokreacji ...albo walki.Asia909 pisze:Wiem ze sa samotnikami tylko chcialam wiedziec czy spotykaja sie czasami
Chomiki karłowate mogą w naturze mieszkać w małych grupach, ale nie są to grupy stabilne - dlatego nie można ich trzymać razem w klatkach, bo w razie sprzeczki nie maja jak się rozejść, uciec od siebie i zacząć osobnego życia - tylko zaczynają walkę, w której może zginać jeden albo oba chomiki...
Dlatego jakby ktokolwiek Was kiedyś pytał (czy nie pytał, a robił źle) - chomiki każdego gatunku trzymamy oddzielnie

dla martuś od martuśmartuś pisze:Wrzuć więcej zdjęć ucztujących chomisiów

Mam nadzieję, że tyle wystarczy...

- pastuszek
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
I nocny seansik z chomikami w roli głównej

ciastko pietruszkowe z ZuzaliBaolinaa pisze:https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 2157_n.jpg
Co Nadia wcina na tym zdjęciu?
Jejku uwielbiam chomiki, a Twoja Baccara jest wspaniała
Piękne masz te akwaria... W jednym dojrzałam piasek, to taki kąpielowy? Kupowałam też taki mojej chomiczce, ale ona zamiast się w nim tarzać to zrobiła sobie w tym miejscu toaletę
Później gdzieś doczytałam, że w takich kąpielach gustują przede wszystkim dżungarki, a moja samiczka była chomiczkiem syryjskim. Jak to w końcu jest - zależy po prostu od upodobań chomika?

Piękne masz te akwaria... W jednym dojrzałam piasek, to taki kąpielowy? Kupowałam też taki mojej chomiczce, ale ona zamiast się w nim tarzać to zrobiła sobie w tym miejscu toaletę

Haha moja Kuleczka też nosiła tak chrupki. Kiedyś kupiłam jej jakieś takie podłużne pałeczki, ona złapała po środku i nie mogła zmieścić się z tym, żeby wejść do domku. Pałeczka nie mieściła się w poprzek wejścia, oj ile ona wtedy miała roboty jak by tu się zmieścićpomoc.chomikom pisze:
:

Moje chomiki zyly wspolnie i z tego co wiem z uczelni to jest jak najbardziej ok. Wazne by byly tej samej plci. Kupilam je w jednym zoologu i przez 3 lata , a drugi 4 nie bylo zadnych problemow.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Bardzo mnie rozczulają jedzące chomiki
Tak fajnie trzymają jedzenie łapkami
A jakie mają języczki
PS to jest boskie http://img5.imageshack.us/img5/1968/l1i2.jpg
Mając taki widok nie trzeba mieć telewizora! 

PS to jest boskie http://img5.imageshack.us/img5/1968/l1i2.jpg

Nie, to nie 'jest ok'. Kolejne szczęście, że nie oglądałaś wnętrzności rozniesionych po klatce... Chomiki to nie są zwierzęta stadne!! Po raz kolejny odsyłam do zbioru fotografii: http://forum.e-chomik.pl/topic/6304-moj ... e-zdjecia/AniBanani pisze:Moje chomiki zyly wspolnie i z tego co wiem z uczelni to jest jak najbardziej ok. Wazne by byly tej samej plci. Kupilam je w jednym zoologu i przez 3 lata , a drugi 4 nie bylo zadnych problemow.
Badania naukowe dowodzą (nie jakieś bzdurne książki z lat siedemdziesiątych czy opowieści sprzedawców! ba - nawet w książkach weterynaryjnych widziałam te głupoty!), że chomiki syryjskie oraz chińskie w naturze są bezwzględnymi samotnikami. Powstało wiele prac badawczych zrealizowanych w wyniku obserwacji tych zwierząt w naturze jak również w warunkach laboratoryjnych, w wyniku badań behawiorstycznych oraz fizjologii tych zwierząt. Wysoki poziom stresu oraz agresywna reakcja na pobratymców nie pozostawiają najmniejszych złudzeń...
Chomiki z rodzaju Phodopus - Roborowskiego, dżungarskie i Campbella w naturze żyją niejednokrotnie w niewielkich grupach, jednak grupy te nie są bezwzględnie stabilne i bardzo często zdarza się, iż osobniki po pewnym czasie rozchodzą się w swoje strony i żyją osobno. Na co warto zwrócić uwagę? Na to, że nie jesteśmy w stanie takich warunków odtworzyć w klatce! Nawet największa willa nie zastąpi kilometrów kwadratowych, jakie mają do dyspozycji chomiki żyjące w środowisku naturalnym, a stłoczenie dwóch lub więcej tych gryzoni we wspólnej klatce jest wręcz prowokacją do walki o terytorium. Osobniki tego gatunku trzymane razem nawet po długim czasie zgodnego życia mogą stać się wobec siebie agresywne. Zamknięte na małej przestrzeni (bo czymże jest klatka? - nawet taka 'metr na metr'?) zwierzęta nie będą miały jak się rozejść, jak od siebie uciec... Ich 'mała chomicza kłótnia' może skończyć się poważnymi ranami, a nawet śmiercią jednego bądź i obu osobników!
Ja nie oglądam telewizora... mimo iż stoimartuś pisze:Bardzo mnie rozczulają jedzące chomikiTak fajnie trzymają jedzenie łapkami
A jakie mają języczki
![]()
PS to jest boskie http://img5.imageshack.us/img5/1968/l1i2.jpgMając taki widok nie trzeba mieć telewizora!