W tym sens że na opakowaniach ziółek, czy suszonych warzyw jest tylko podane co zawierają a nie ma rozpiski konkretnie ile makro i mikroelementów. Własnie szukam rzeżuchy ile ma wapna i nie moge znaleść nic konkretnego - jedynie że ma wapń, w 1 artykule było że 190 mg w 100 g produktu ale to był artykuł o wapniu a innych składników tam nie było. EH czeka mnie mnóstwo pracy żeby zrobić taka rozpiskę
Ja tam wole odpowiednią dięte ustalić jak ciągle do weta jeżdzić z kolejnym problemem - moje maleństwo dziś sobie głodówkę robi, nie chce jeść i ma miękkie bobki. Cos mi się wydaję że ma za mało urozmaicona dietę i przez to problemy z jelitami.
Chciałam jej kiełki posiać ale mam rzeżuchę a tej nie może. Tak się zastanawiam czy dawanie kiełków przy biegunce ma sens ? Niby wet mi kiedyś powiedział że w małych ilościach to nawet plasterek ogórka można dać jeśli zwierzak nie chce jeść ani pić (przy biegunce).
Mikołaj mi przyniósł książkę ogrodniczą jak hodować ziółka, kiełki, warzywa w doniczkach - to prosiaczek będzie miał świeżutka zieleninkę.
Karmienie-dylematy
Moderator: pastuszek
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Karmienie-dylematy
Podaj smectę może i proponuję Ci zrobić badanie bobów, bo może flora bakteryjna jest uboga. Dietę to bym proponowała iść w suszki, pokrzywa i krwawnik chyba mają mało wapnia albo może w ogóle nie mają? Listki jabłuszka? Czy wszystko, co zielone ma wapń?
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Ja mam całą półkę róznych ziółek plus duży karton. Myślałam raczej o czymś świeżym je głownie selera, czasem marchew, buraka, rzodkiewkę, ogórek, pomidor i to wsio. Ostatnio jej cykorie kupiłam. Będe jej jeszcze jakies kiełki siać ale musze się doczytać które mają mało wapna. Najwięcej wapna jest w zielonych częściach. Za cykorią nie przepada, ani za tasznikiem dziurawcem rumiankiem, ostatnio nawet polubiła krwawnik jak jej dawałam herbatkę ziołową z krwawnika to go wkoncu polubiła Natka pietruszki ma dużo wapna więc odpada, gałązki i liście drzew owocowych też, mniszek, babka, lipa, i inne ziółka.
Muszę jej dać tą smekte i zobaczyć czy pomoże, byłam w tym miesiącu u weta 2 razy w tygodniu nawet, chyba ze 4 razy i mi się tam nie przykszy.
Muszę jej dać tą smekte i zobaczyć czy pomoże, byłam w tym miesiącu u weta 2 razy w tygodniu nawet, chyba ze 4 razy i mi się tam nie przykszy.
To jest też trudne z tego względu, że skład różnych mikro i makro elementów w roślinach jest bardzo mocno związany z miejscem, w którym roślina rośnie - głównie chodzi o rodzaj gleby, jej wilgotność, itp. Dlatego tego typu dane dla nieuprawnych roślin bardzo trudno się zbiera.ilona__wwy pisze:W tym sens że na opakowaniach ziółek, czy suszonych warzyw jest tylko podane co zawierają a nie ma rozpiski konkretnie ile makro i mikroelementów. Własnie szukam rzeżuchy ile ma wapna i nie mogę znaleźć nic konkretnego - jedynie że ma wapń, w 1 artykule było że 190 mg w 100 g produktu ale to był artykuł o wapniu a innych składników tam nie było. EH czeka mnie mnóstwo pracy żeby zrobić taka rozpiskę
To nie będzie profesjonalny artykuł tylko taki poglądowy. Ja ziółek nie zbieram w mieście, rodzaj gleby też ma oczywiście znaczenie wielkość opadów temperatura wilgotność jak przy każdych roslinach jedne rosną super a drugie byle jak. Chodzi tak mniej więcej żeby móc porównać wartości produktów, które czego mają więcej/mniej. Szukam czegoś z małą ilością wapna i ciekawi mnie to ile jest go w poszczególnych produktach (w którym warzywie jest go mniej czy ziółku), żeby ustalić dięte dla prosiaczka. Może jeść ziółka z wapnem w małych ilościach, ale muszę sprawdzić w których jest go mało żeby z tym nie przesadzić. Indeks glikemiczny też może się przydać.
Tylko próbowałam wyjaśnić, dlaczego tak trudno znaleźć jakieś konkretne dane na ten temat.
- Asita
- Kontakt:
Jak miałam dietę ubogą w wapń, to miałam wykluczyć lucernę, pietruszkę i liście kalarepy jako "najgorsze". Dodatkowo woda uboga w wapń więc najlepiej nie mineralna. Daję zwykłą z kranu przegotowaną. Potem sama doczytałam, że szpinak, jarmuż i zielona część marchwi nie. Powiedz, Twoja świnka ma złogi czy kamienie? I na boby podaj też jakiś probiotyk, spróbuj bio lapis albo jakiś inny. Poza tym siano je?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Może zostaw to specjalistom?ilona__wwy pisze:EH czeka mnie mnóstwo pracy żeby zrobić taka rozpiskę
- Asita
- Kontakt:
Jack, a co? Przymierzasz się do napisania takiej rozprawki?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Przecież co jakiś czas piszę do mnie na stronę na FB. Zioła też mamy w planach. Mam już kilka prawie gotowych artykułów, tylko czekałem na zwrotkę od doktorów z pracy. Znają się na żywieniu lepiej, bo w końcu doktoraty porobiły