Klatka

czyli jak własnoręcznie zrobić hamak, domek, półkę itp.

Moderator: Pulpecja

Żaneta84

Re: Klatka

Post autor: Żaneta84 »

Dziewczęta, ja właśnie kombinuje jednak te kratki C&C.
Na amazonie niemieckim wyczaiłam. Lada chwila będziemy zamawiać. To najpradopodobniej wyjdzie jakieś 40€ za zestaw składający się z 16 kratek i złączek. Wystarczy na taka klatkę jak chcemy: 2 kratki x 5 kratek -> 70cm x 180 cm.
Jak juz zamówie to wam potwierdze koszty.
Wiem, że to nie jest taniej niż kupić np. 2 x klatkę o dlugości 100cm. Ale to nie to samo. To mimo wszystko wyjdzie mniejsza powierzchnia. A nam zależy, żeby zabcie miały porządną chatkę. To już będzie trzecia klatka którą im organizujemy. Także mąż mówi, że było od razu celować w taka dużą, bo takto stratni jesteśmy. No ale cóż... jak się mówi - to nikt nie rozumie i my równiez nie rozumieliśmy :)
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Dasz linka?
wilczurka

Post autor: wilczurka »

[quote="Bulletproof"I masz klatkę jakiej chcesz wielkości, ja mam 145x70 za jakieś 30zł. Kiedy normalnie kosztuje ona koło 300 :lol:[/quote]
Tylko za 30zł?
Anita8

Post autor: Anita8 »

Tanio klatkę można zrobić z nieużywanych kratek od zamrażarki lub lodówki
wilczurka

Ja chyba kupie 18 kratek by klatka była 146x36.5 a jedna kosztuje prawie 2zł czyli 18x2=36zł 36zł za klatke 146,x36.5 dotego dodamy jeszcze 8.60zł za dostawe ,zaciski http://allegro.pl/trytki-trytka-wszystk ... 94850.html 6.69zł z dostawą za zaciski ;) i za klatke/ wybieg zapłacimy 36zł +8.60zł +6.69zł=44.60zł +6.69= 51.29zł dodamy jeszcze podłoże ale to tam już wybieżemy jakoś ;) Super pomysł tylko jak to się myje? :)
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Coś źle liczysz :lol: Klatka jaką ja mam, czyli 2 kratki na 4 kratki to właśnie długość 146cm. Szerokość klatki nie może być mniejsza niż 60cm więc 2 kratki dają nam właśnie ponad 70cm.

Ich koszt to będzie 12 kratek x 1,5zł= 18zł. + przesyłka, czyli 26,6zł
Kuweta z PP to koszt koło 10zł, czyli mamy 36,6zł
Trytytki każdy w domu ma, a nawet jeśli nie to przy zakupie polipropylenu możesz kupić 100sztuk za jakąś złotówkę ;)

Ja na 1/3 tej klatki kładę podkłady higieniczne (najtaniej z blizejciebie.pl), na nie odrobinę dosłownie żwirku, na to wszystko matę. zmieniam raz na tydzień bo rzadko tak sikają a ciągle suche i nie śmierdzi ;)
Można też, jak ja to robię na 2/3 klatki położyć po prostu kocyk z mikrofibry, w Pepco też można za jakąś dyszkę kupić. O ile świnie nie siurają tam zbyt często xd

Myję całą raz na tydzień chusteczkami nawilżanymi dla dzieci, jak są jakieś przebarwienia które akurat u mnie dobrze widać bo kuwetę kupiłam czarną, to wystarczy polać octem i zostawić na kilkanaście minut. Potem spłukać i wytrzeć do sucha
wilczurka

To świnkom się nie zmienia co 2dni kuwety? Bo ja tak zawsze myślałam że co tydzień ale od wczoraj się o tym dowiedziałam od semprevende i wkońcu nie wiem :idontknow:
wilczurka

Ale
Wymiary :
-Wysokość : 2 cm.
- Długość : 36,5 cm.
- Szerokość : 34,5 cm.
- Oczka : 2 cm x 2 cm.
Czyli jedna kratka ma te 36.5cm a dwie 73cm a 73cm x36.5 nie wystarczy :(
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Znaczy tak, sorki ciągle patrze przez pryzmat moich świnek :lol: W głównej klatce (albo jedynej jak tam kto ma) sprzątam co 2 dni, ale to tylko wywalenie bobków z maty i wybranie brudnego żwirku, gruntowne sprzątanie urządzam raz na tydzień.

Ale przecież chciałam długośc klatki 146cm?
No to 2x4 kratki będzie idealnie, 146x76 ;)
Żaneta84

Post autor: Żaneta84 »

Link do aukcji z kratkami C&C:
https://www.amazon.de/Whitmor-6071-1723 ... YX27QKM3X4
Boje się troche o te plastikowe... czy świnki nie podgryzają. Choć z drugiej strony te też są malowane :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”