Laila&Aisha

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
katiusha

Re: Laila&Aisha

Post autor: katiusha »

Dziewczyny, to przecież PANI dinozaur :102:
Uroczo hapsa mięsko. Palca bym nie dała :lol:
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Ktoś tak się zadufał w sobie, że aż konto próbuje założyć :D

Obrazek
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

:lol:
Casia

Post autor: Casia »

Ma dziewczyna parcie :lol:

A co u łysoli :photo: ?
katiusha

Post autor: katiusha »

:rotfl:
patrycja

Post autor: patrycja »

Piękne masz łysolki, nawet nie wiedziałam. Dopiero dziś się dowiedziałam, od Lunorka, że masz skinny. Cudne :love:.
kleymore
Kontakt:

Wieści się szybko rozchodzą :D

Dziewczynki mają się dobrze, ciągle jedzą o dziwo. Wyjątkowo tej zimy moje świnie mają okropny apetyt.

Czekamy na powrót naszego weta, chcemy zrobić ogólny przegląd i dodatkowo zbadać Aichki stópkę i kaszaka. Żaden weterynarz nie chce się tego podjąć (a jak już chce to kompletnie nie ma pojęcia o narkozie/wziewze), bo kaszak jest wielkości orzecha... Mała już nie taka młoda więc nie możemy sobie pozwolić na ryzyko. Niestety, ale poprzedni właściciele nie zareagowali w porę, kiedy było to małe i teraz ogromny problem
kleymore
Kontakt:

Jesteśmy po usunięciu kaszaka wielkości orzecha, z martwicą, co uniemożliwiało zaszycie rany, ponieważ skóra i tak by odpadła.

UWAGA.
Post zawiera zdjęcia rany. Proszę, aby osoby niepełnoletnie oraz o słabych nerwach ich nie oglądały.

W środę mija tydzień od usunięcia i póki co jest coraz to lepiej.

Dzielnie znosi zastrzyki, nawet nie potrzebuję pomocy przy jej przytrzymywaniu. Dziś samowolnie wskoczyła mi na ręce, abym mogła posmarować ranę antybiotykiem. Widziała, że niosę jej poduszkę i skojarzyła, że jej sie pomaga.

Mała ma prawie trzy lata. Kaszak rósł wraz z nią.
Obrazek
Na tym zdjęciu widać już małą zmianę. Było to tuż przed wydaniem świnki do nowego domu.

Gdy trafiła do mnie, guz był już takiej wielkości

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Niestety, nikt nie chciał się podjąć wycięcia takiego dużego guza. Czekaliśmy na powrót naszego weterynarza, który wyleczył Tofisia z wirusowego zapalenia mózgu. Niestety okazało się, że nie wiadomo, czy powrót w ogóle nastąpi.

Mała ma genetycznie krzywą, prawą łapkę i dodatkowo przez kaszaka miała ograniczone ruchy prawej tylnej. Nie mogła się normalnie wyczyścić, a zamiast chodzić podskakiwała, przez co obciążała zbytnio przednią. Jestem pewna, że odczuwała ogromny dyskomort, może nie związany z samym bólem od kaszaka, ale z powodu napiętej skóry, obrzmienia.

W akcie desperacji zdecydowałam, że zostanie wyciśnięty u zaufanego psiego weterynarza. Nastepnie, gdy narośł zmalała (1 dzień) udałam się do gryzoniowego na łyżeczkowanie i ponowne czyszczenie.
Obecnie czekamy, aż skóra się obkurczy, zabliźni jako tako. Czeka nas jeszcze biopsja drugiego guza, badania morfologiczne i osłuchanie serca. Jeżeli drugi okaże się kaszakiem - wycinamy oba za jednym zamachem, jednak w chwili obecnej jest najważniejsze, aby teraźniejsza rana zabliźniła się. Niestety przy takiej wielkośc kaszaka i i obecności drugiego guza zabieg byłby zbyt inwazyjny (dlatego też weci odmawiali pomocy).

Obecnie mała poczuła ogromną ulgę. Zachowuje się całkowicie inaczej.
Stała się wesołą świnką, która już nie skacze, a biega pełną parą! Staje na tylnych łapkach, wyciąga się do paśnika i co najważniejsze ciągle je.

Wcześniej lubiła przebywać w norce, siedziała i wychodziła tylko do jedzenia. Teraz? Spotkać ją pod kładką to święto. Leżakuje na dry bedzie, najlepiej najbliżej miski. A koło niej standardowo Laila, która uwielbia lizać ją po pyszczku albo nad pupką.
Liże się po dupce, wygina się w różne dziwne pozycje i kompletnie nie reaguje na ranę.
Pozwala sobie ją zakraplać antybiotykiem miejscowym, smarować specjalną maźią i co najlepsze, sama wskakuje na ręce, kiedy zbliża się pora smarowania ( :o )

Mimo wszystko wiem, że poczuła ogromną ulgę. Samo jej zachowanie zmieniło się diametralnie.

Niniejszy post jest dla mnie jedynie dokumentacją zaistniałej sytuacji. Jesteśmy w ciągłym kontakcie z weterynarzem i osobami, które rozumieją naszą sytuację i wsierają nas, dlatego proszę, aby nie pojawiały się tutaj zbędne zgryźliwe rady.

Drastyczniejsze zdjęcia - oglądasz na własną odpowiedzialność.

Wysićnięty, nasmarowana kieszeń kaszakowa
Obrazek Obrazek

Po łyżeczkowaniu.
Dzień pierwszy
Obrazek

Dzień drugi

Obrazek Obrazek

Dzień trzeci
Obrazek

Dzień czwarty
Obrazek

Dzień piąty

Obrazek

Dzień szósty
Obrazek Obrazek Obrazek

Dzień siódmy
Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę, aby powyższe zdjęcia i historia była dla każdego przestrogą. Taka sytuacja nigdy nie miałaby miejsca, gdyby ktoś w porę zareagował. Wystarczyłaby wizyta u weterynarza z małą zmianą. Wycięcie, trzy szwy albo nawet i wyciśnięcie kaszaka.
Taki stan, do jakiego urósł kaszak, zagrażał jej zdrowiu. W każdej chwili mógł pęknąć. Po obczyszczeniu okazało się, że skóra posiada elementy martwicze, które po prostu zaczęły odpadać, stąd brak szwów.

Proszę, obserwujcie swoje świnki i reagujcie w porę.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2017, 19:29 przez kleymore, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Ojjj, to się u Was dzieje... Trzymam mocno kciuki za Aishkę :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
kleymore
Kontakt:

lunorek pisze:Ojjj, to się u Was dzieje... Trzymam mocno kciuki za Aishkę :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Lunorku, dziękujemy :buzki: W międzyczasie, kiedy Ty pisałaś, ja edytowałam post z trzy razy. Uzupełniłam go o zdjęcia więc jest taka szansa, że ich jeszcze nie było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”