Świnka Meggi - obecnie Mela (*)

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

joasior

Re: Świnka Meggi - obecnie Mela :)

Post autor: joasior »

Dzięki dziewczyny za rady.
Sprawdzałam z mokrym i odstawienie nie powoduje poprawy bobków. Więc podaję ostrożnie. Jak nie podaję to prawie nic nie je, tylko trochę zioła poskubie. Więc wolę nie ryzykować dalszej utraty wagi a nie mam jej jak karmić co 2 godziny.
Sprawdzimy dzisiaj jeszcze raz zęby bo mogły przy tym braku ścierania przerosnąć a zaczęła nieco zgrzytać i się obawiam, że do tego teraz problem z zębami dojdzie. No bo na warzywach ani przy dokarmianiu to ona ich nie ma szans ścierać.
Pucko ja nie potrzebuję faktury. Napisałam ci pw. A tak przy okazji ile bierze za takie badanie? I czy to jest takie kompleksowe na wszystko?
Kapuszku zapytam dzisiaj wetki bo nie wiem. Na pewno było badanie takie ogólne, do tego kokcydia i niedawno na coś jeszcze o dziwnej nazwie. Dzisiaj zapytam na co bo moja pamięć jest zawodna i nigdy nie pamiętam nazw ani leków ani badań ;) A co to w ogóle jest i jakie są objawy?
Poproszę o badanie krwi w kierunku trzustki i wątroby. Tylko żeby się krew udało tym razem pobrać. Bo dwa razy już miała pobieraną bidula (z łapek), a z laboratorium nam odpisywali że to za mało do badań. :glowawmur:
Anya te cysty nie są raczej na tyle wielkie, żeby uciskać jelita. A operacja jest na razie niemożliwa bo to za duże ryzyko w jej przypadku. :(
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

joasior - napisz do nich po prostu - wkleiłam swoją korespondencję z nimi parę postów wcześniej
Obrazek
joasior

Pucko widziałam twoja korespondencję, ale wcześniej napisałam pw. I teraz znowu napisałam pw a odpowiedź mam już w wątku. ;)
joasior

Odezwali się z Kajmana. Jutro wyślę te bobki i zrobię przelew. Tylko może jeszcze trochę dozbieram dzisiejszych.
Byłyśmy wczoraj u weta. O dziwo, udało nam się pobrać trochę więcej krwi niż ostatnio, za to Melka miała kłute obie nóżki. Musiałam się odwrócić, bo nie mogłam patrzeć. Dr Iza powiedziała, że zrobi tyle parametrów, ile się będzie dało. Powiedziała, że wątroba na pewno nie będzie do końca ok po takiej ilości leków, jakie Melka brała.
Dowiedziałam się, jak nazywa się to na wątrobę i apetyt, co dostaje Melka - heparenol. A to ostatnie, na co miała badane te bobki, to giardia (lamblia).
Co do tej kandydozy, to możliwe, bo już podczas poprzedniej wizyty wetka coś wspominała o tym, że to może być grzybica przewodu pokarmowego (wczoraj doczytałam że to właśnie ta kandydoza) i jak się nie poprawi to za tydzień włączymy nystatynę. I wczoraj Melka dostała nystatynę. Zęby miała też ponownie sprawdzane i na razie są ok.
Na razie trzymamy ładnie wagę i z jedzeniem też mi się wydaje, że jest ciut lepiej. Co prawda, siana dalej nie chce, ale widziałam, że skubie marchewkę i suchą karmę ostatnio.
Więc proszę o kciuki za zdrowie Meli :fingerscrossed:
---------------------------------------------------
Edit: Dzwoniłam wieczorem w sprawie wyników badań i wszystkie w normie. Jak na jej stan to nawet bardzo dobre. Trzustka ok. Nawet wątroba nieźle wyszła.
Jeśli to w ogóle kogoś interesuje bo tak jakoś piszę sama do siebie. :)
joasior

Dostałam wyniki od dr Dawida:
"Opis badania:
W badaniu mikroskopowym kału z użyciem metod bezpośrednich i zagęszczających nie stwierdzono obecności pasożytów.
Kał dostarczony do badania luźny, śluzowaty.
W badaniu mikroskopowym nie stwierdzono naturalnej flory bakteryjnej oraz śladów flory grzybiczej.
Wskazanie do kuracji probiotykiem zawierającym szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium w celu unormowania flory bakteryjnej przewodu pokarmowego."

Czyli nie ma nic ale niestety jelita są wyjałowione. :(
Mam probiotyk Fermactive. Jeśli dobrze wyczytałam to ona ma Enterococcus faecium M 74 z rodziny Lactobacillaceae, ale nie ma tych drugich. Muszę chyba zmienić probiotyk. Polecono mi Bioprotech lub Progen 9 tylko bardzo mało info jest na ten temat na necie. To chyba dla ludzi jest więc może będzie w aptece. Używał już ktoś tych probiotyków?
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Bardzo dobry jest bio-lapis, ja w ogóle czytając to obstawiam kandydozę. to jest straszna cholera i lubi nawroty, ale po nystatynie i probiotyku powinno przejsć i wtedy pewnie wszystko się polepszy. Potem może wracać, trzeba być czujnym.
Trzymam
joasior

Ale ta kandydoza to jest grzyb jeśli dobrze się orientuję? Więc wyszłoby chyba coś w kale? Czy się mylę? :think: Niestety nie znam się aż tak dobrze a nie mogę się do weta dodzwonić.
Co do bio-lapisu to Pani z Kajmana, która ze mną rozmawiała mówiła, żeby tego nie dawać tylko jeden z tych dwóch. Może ten bio lapis nie ma obu tych szczepów? :idontknow:
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

A to ciekawe. Może i nie ma?
W kale drożdżyce wychodzi, ale tylko jak się to konkretnie bada, jak na pasożyty to nie piszą nic na temat kandydozy. Można też łatwo zdizgnozować metodą domową, bo im wtedy z pyska i wręcz przeciwnie :D pachnie zacierem, taki kwasny smród. Boby też tak jadą.
joasior

Napisali, że "w badaniu mikroskopowym nie stwierdzono naturalnej flory bakteryjnej oraz śladów flory grzybiczej". No więc na grzyby też zbadali.
Boby jej niczym nie śmierdzą więc to chyba nie to. Ale dzięki za podpowiedź.

Edit:
Dzwoniłam do dr Izy. Nie mają tych probiotyków. :( Może ktoś ma odsprzedać albo wie gdzie dostać?
Powiedziała, że może tak się zdarzyć, że przez ten nawał leków te jelita już nigdy nie wrócą do normy :(
Zrobimy jeszcze jutro albo w poniedziałek usg pod kątem tarczycy.
A czy ktoś może wie jakie szczepy zawiera bio lapis?
paciorowa

Post autor: paciorowa »

Bio-lapis ma chyba Enterococcus faecium

Pod tym linkiem jest zestawienie różnych ludzkich probiotyków i informacjami, które szczepy zawierają. Widzę, że sporo ma oba szczepy wymienione przez Ciebie:
http://www.pdm.org.pl/index.php?option= ... Itemid=105
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”