kolby, ciasteczka i inne smakołyki dla świnek morskich

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Dropsio

Re: Smakołyki dla świnek morskich

Post autor: Dropsio »

Ja podaję Dropsowi (cóż za zrządzenie losu :lol: jedyny rodzaj Dropsa, którego można "podać" świnkom :laugh: ) gryzaczki z HP (za radą Laraine :buzki: ) i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona. Mam melisowe i warzywne, Dropsik woli melisowe, ale warzywne też je. W konkursie parę dni temu wygrałam drugą paczuszkę warzywnych :D
Skład wygląda następująco:

Melisowe:
mąka pszenna graham
woda
liść melisy

Warzywne:
mąka pszenna graham
woda
grysik warzywny(korzeń: marchwi, pasternaku, cykorii)

Co prawda zawiera mąkę, ale genialnie ściera ząbki :)

Dzisiaj kupiłam mam nadzieję ostatnią paczkę ziółek, bo sama wzięłam się za szuszenie :D
Ann

Post autor: Ann »

Nie czytałam wcześniej tego wątku, a przed chwilą wróciłam z zoologa z warzywnymi gryzaczkami HP i miałam pisać co o nich myślicie :lol: ale widzę, że mają dobre opinie :D to chyba trochę zdrowsze od kolby, a Kudłata chyba potrzebuje bardziej zetrzeć ząbki, bo mi po pokoju biega i meble obgryza :nie_powiem:
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Od kolby moim zdaniem zdrowsze no i mój proś gryzaczku uwielbia, a kolb (na szczęscie) nie za bardzo chce jeść ;)
Awatar użytkownika
jasnoluska
Miejscowość: Radom
Kontakt:

Post autor: jasnoluska »

Hmm na starym forum były chyba różne przepisy, a tu jakoś zabrakło. Jeśli chodzi o smakołyki dla świnek to kolby dla nich przygotowuję sama :) Małą ilością ciepłej wody zalewam taką karmę jaką mam pod ręką. Najczęściej jest to CN. Ale udało mi się tez w ten sposób spożytkować Beaphar Care+, którego moje świnie nie chciały jeść. Kiedy wszystko rozmięknie mieszam na papkę i odciskam nadmiar wody. Taką papką oblepiam patyczki - mogą być takie po obgryzionych już przez świnkę kolbach sklepowych, takie okrągłe patyczki po lodach świderkach albo po prostu jakieś grubsze gałązki jadalne dla świnek. Kiedy patyczki są już dokładnie oblepione papką z karmy to obtaczam je we wcześniej przygotowanej mieszance- dodaję to co mam pod ręką, zazwyczaj płatki owsiane, zioła, płatki suszonych kwiatów, trochę łuskanego słonecznika itd. Świetnie się to wszystko przykleja do tej papki na patyczku, można nawet mocniej przycisnąć, żeby się tak wbiło. Potem gotowe kolby wkładam do piekarnika, na niską temperaturę i na dosyć długi czas - tak żeby wszystko dokładnie się wysuszyło. Na koniec wystarczy wystudzić i można dawać prosiakom. Moje uwielbiają :) Mam nadzieję, że ktoś skorzysta z przepisu.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie,
że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji. "

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=339
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Takie kolby są zdecydowanie zdrowsze niż ze sklepu :ok: A na jaką temperaturę i na jak długo ustawiasz piekarnik?
Obrazek
Awatar użytkownika
jasnoluska
Kontakt:

Mam piekarnik gazowy, więc ustawiam po prostu na najniższy stopień 1 - nie mam pojęcia jaka to temperatura, bo nie mam instrukcji obsługi. A jeśli chodzi o czas to też tak na oko. Po prostu co jakiś czas sprawdzam czy jest dobrze wysuszone. Bo raz papkę zrobię bardziej mokrą innym razem mniej, więc różnie bywa. A czasem się czymś zajmę i zapomnę o kolbach :lol: ale zawsze się udają ;)

Madzior

Post autor: Madzior »

Super przepis! Będę musiała wykorzystać! :)

Nie wiedziec czemu, moje kiedyś kolb w ogóle nie tykały, a teraz jeden patyk starcza im na 2 dni :szczerbaty:
iimal

Post autor: iimal »

Ja według tego przepisu robię takie ciasteczka- biszkopciki (bez patyka w środku). Świnki je uwielbiają.
A tu macie przepis :) http://youtu.be/HXnN4zSfKWU

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, 12:11 przez iimal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jasnoluska
Kontakt:

Smakowicie wyglądają :)

kasiek7

Post autor: kasiek7 »

Spróbowałam raz zrobic takie kolby i nawet ładnie wyglądały, ale chyba nie smakowały zbyt dobrze, bo prosiaki sie brały za nie dopiero jak nastąpił kryzys jedzeniowy... :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”