Biegunki i miękkie bobki

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

anka

Re: Biegunki i miękkie bobki

Post autor: anka »

Jakie zazalenia,o czym ty mowisz,to nie moja sprawa to po pierwsze a po drugie ponoc ta pani Doktor wcale nie spieszy sie tak z przepisywaniem antybiotyku,jak piszesz,I sorry jesli to nie na temat ale czy ten antybiotyk tez wyleczyl twoja swike z tego?

Re: Trójpak: Duduś, Alfik, Albert

Postautor: kleymore » 19 wrz 2013, 11:31

Tak, właśnie przestał charczeć tak głośno, ale w spoczynku bądź przy spaniu charczy. Byłam u weterynarza i na podstawie obserwacji i małego badania stwierdził tą chorobę. Teraz weszłam na wikipedię i doczytałam się "duszność wysiłkowa albo spoczynkowa (...) z charakterystycznym platypnöe – nasileniem duszności w pozycji stojącej lub siedzącej i zmniejszeniem w pozycji leżącej". Miejmy nadzieję, że mój synuś jeszcze długo będzie z nami na tym świecie :sadness: :sadness: :sadness:

Duduś dodatkowo może mieć raka wątroby (ten guz, o którym pisałam wcześniej być może od nabrzmiałej śledziony lub uszkodzonej wątroby..) :sadness: :sadness: :sadness:

Postautor: kleymore » 19 wrz 2013, 11:19

Duduś choruje na zespół wątrobowo-płucny... Uratuje go jedynie przeszczep wątroby... :sadness: :sadness: :sadness:
Awatar użytkownika
Inez
Miejscowość: Niedzica
Kontakt:

Post autor: Inez »

Dziewczyny, nie chodzi tu o udowadnianie racji ale o pomoc, jakieś sugestie dla felicia.
Obrazek

W pilnych sprawach proszę o pw.
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Proszę o skończenie tego OT na poście anki. Temat dotyczy biegunek i miękkich bobów i proszę się tego tematu trzymać.
Obrazek
felicia

Post autor: felicia »

Świnka je i nie traci wagi jak na razie, nie jest też specjalnie osowiała ale biegunka niestety nie ustąpiła. Jutro rano pójdę do apteki po węgiel, ale mam pytanie, czy mogę jej dać coś jeszcze oprócz probiotyku. Mam w domu Smectę i Laremid i się zastanawiam, czy mogłabym jej coś podać jeszcze ?
A i ona raczej niewiele pije, myślicie, że powinnam ją dodatkowo nawodnić strzykawką do pyszczka ?
kapuszek

Post autor: kapuszek »

felicia pisze:Świnka je i nie traci wagi jak na razie, nie jest też specjalnie osowiała ale biegunka niestety nie ustąpiła. Jutro rano pójdę do apteki po węgiel, ale mam pytanie, czy mogę jej dać coś jeszcze oprócz probiotyku. Mam w domu Smectę i Laremid i się zastanawiam, czy mogłabym jej coś podać jeszcze ?
A i ona raczej niewiele pije, myślicie, że powinnam ją dodatkowo nawodnić strzykawką do pyszczka ?
a jak ta biegunka wygląda? czy tp tylko miększa kupa jest? czy może płynna, śmierdząca? może zdjęcie wrzucisz? zamiast węgla, który nie zawsze działa, możesz spokojnie dac jej 1/4 saszetki smecty - lepiej na biegunkę zadziała. jeśli świnka normalnie je i pije - nie musisz jej dodatkowo dopajać. jeśli biegunka będzie za duża i świnka nie będzie chciała jeść ani pić - warto podac śwince dodatkowo elektrolity.
Probiotyk podawaj kilka razy dziennie, zaczynając od 2 godzin po podaniu antybiotyku.
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

Świnka jeżeli je owoce to nie musi duzo pić,w owocach też jest dużo wody-soków.Twoja świnka mało je bo może to ma związek z antybiotykiem.dawaj śwince priobiotyk np,Lakcid.A najlepiej idź do weta i powiedz,że swinka mało je.Bo samemu tak coś konkretnego doradzić to jest ciężko.
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Poprzednia diagnoza Dudusia była błędna, już dawno ma zdiagnozowaną chorobę i nie była ona związana z przeziębieniem, a faktycznie z alergią.

To nie jest wątek do debat. Powstał w celu zasięgniecia porady.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Tak jak kapuszek doradzam 1/4 saszetki smecty - powinno poskutkować. Odstawiłabym "mokre" rzeczy i stawiałabym na karmę + duże ilości siana. Może faktycznie zbyt dużo probiotyku podawałaś?
felicia

Post autor: felicia »

Ehh, świniak dostał Smectę, czekamy aż zadziała, bobki są posklejane, ale chyba lepsze niż wczoraj. Natomiast dzisiaj świnka odmówiła jedzenia :( Ze strzykawki je dosyć chętnie (daję jej karmę zmieloną z wodą i gerberka), poskubała trochę sianka rano i trochę suszonego jabłka z karmy, ale od tamtej pory sama z siebie nic nie ruszyła, oprócz paru źdźbeł siana. Na zielone miałaby ochotę, ale nie mogę jej dać z powodu biegunki, ja chyba zwariuję :idontknow:
Myślicie, że ona nie je z powodu biegunki, czy może na antybiotyk tak raguje, bo ja już nie wiem ? Nie jest osowiała, nie schudła, sierść w porządku, oczka też, wygląda na zupełnie zdrową, ale nie chce jeść.
Mój wet jest na długim weekendzie i będzie dopiero w poniedziałek.
Wczoraj jej podałam ostatni raz antybiotyk.
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Ja podając Enroxil Dudusiowi w pewnym momencie miałam wrażenie, że stracił węch bo mniej jadł. Nie chciał nawet zieleniny, wąchał tak jakby nie czuł co to jest. A takie wrażenie miałam koło 5-6 dnia podawania antybiotyku, dodatkowo jego boby były maleńkie, takie szczurze. Pilnuj wagę, podawaj jedzenie przez strzykawkę i obserwuj. Do poniedziałku już niedaleko. Ja żeby Duda jadł sianko brałam go na ręce i podawałam mu po ździebełku sianka i o dziwo tak jadł. Będzie dobrze :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
anka

Post autor: anka »

Nadal nie odpowiedzialas na pytanie dlaczego weterynarz przepisal antybiotyk,czy wykonal jakies badania,czy postawil jakas diagnoze?
Czy w tej chwili swinka dalej piszczy przy sikaniu?
Jak sama nie je- dokarmiaj,to bardzo wazne.Jesli biegunka byla z powodu antybiotyku,to teraz powinna minac.
Ile papki zjada ze strzykawki?Piszesz,ze je chetnie,wiec moze jej to wystarcza i dlatego sama wiecej nie je
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”