Dropsio(*) i Cosiek - duet prawie doskonały

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Dropsio i Cosiek - duet prawie doskonały

Post autor: Asita »

A przedzielenie klatki na stałe?
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Dropsio

Post autor: Dropsio »

No tak, tyle że w gruncie rzeczy to dość towarzyskie prosiaki i jak ochłoną to garną do siebie (tyle, że po 5 sekundach jest powtórka z rozrywki, czyli turkotanie, gryzienie itd.) i do człowieka. Niby wtedy by się widzieli i czuli przez kratki, ale to nie to samo przecież, mogę się założyć że po jakimś czasie by się strasznie wkurzali że nie mogą się dotknąć, dziabnąć, razem pobiegać. A robić im wspólne wybiegi i trzymać ich osobno... Też bez sensu, bo takie ciągłe łączenie i rozdzielanie nieźle namiesza im w łebkach.
Myślę nad jakąś konstrukcją, żeby Coś mógł na nią wejść bez problemów a Drops nie. Ostatnio widziałam jak Cosiek znalazł sobie "drogę" i skakał z jednej rzeczy na drugą, aż w końcu wdrapał się na górę klatki, cwaniak mały. Fragment jego "podróży" mam nagrany, może później wrzucę. Tak czy siak Drops raczej by się na coś takiego nie odważył, ale jak to zrobić żeby było w 100% bezpieczne?
No, oczywiście zostaje też ten wybieg 24/7... Albo dobranie dwóch kolejnych świń, na co nie ma szans :idontknow: Chyba że pomęczę troszkę rodziców, może zgodzą się na DT...?
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Oj chłopaki :nono: , a tak słodko na zdjęciach wyglądają :love: . Masz z nimi co robić Dropsio :roll:
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Dropsiu brutalu ty! :nono: Nie wolno znęcać się nad Cosiem! Toż to dziecko jeszcze..

Biedny taki przerażony.. Frecia jak była mała tak się trzęsła jak ktoś obcy ją brał na ręce.. straszne to :(

no nie wiem nawet co Ci doradzić :idontknow:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Dropsio

Wcześniej jak mieli 140x140 to był o tyle spokój, że Drops miał wyraźnie wyznaczone granice swojego królestwa - troty były jego, a te gorsze, czyli seni, były "neutralne". Drops jako pan i władca szalał po całym terytorium, Cosiek na trotach faktycznie go wkurzał, a jak Coś był na podkładach, to Drops miał go głęboko w zadku i była sielanka.
No więc pokombinowałam troszkę i mam plan, który powinien wypalić - będą dwa wyraźne "terytoria" które Drops będzie mógł sobie zająć, a Cosiek pewnie wyląduje "na podwórku", czyli na środku... W poniedziałek zabiorę się za cięcie starej kuwety (muszę ją i tak wywalić i kupić poliwęglan bo świniom odwala i zjadają kuwetę jak im się nudzi) na te dwie małe kuwety, kupię ceratę, zapas Seni i powinno być ok. Mam nadzieję, że nie przeoczyłam niczego ważnego :lol: Tak to ma mniej więcej wyglądać
Obrazek
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Dropsio, to ja Ci tylko doradzę coby tą część z seni zrobić jako "krotność" wielkości seni. Łatwiej Ci będzie ustawiać seni bez docinek (jak robię to ja :szczerbaty: tnę i wzdłuż i w poprzek).

Oby to coś pomogło :fingerscrossed:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Dropsio

W sumie Seni ma być na powierzchni 70x140, czyli tak jak teraz mam klatkę... Czyli 3 podkłady i będzie ok, bo wolę mieć trochę zapasu, bo świnie jak czasem naleją, to lubi przeciec. (tam się machnęłam na obrazku, zamiast 170 ma być 175)
Myślę, że jak będą mieli jeszcze troty, to na trotach głównie będą szczać (tak jak ostatnio) i Seni będzie do wymiany co 2/3 dni :D
balbinkowo

Post autor: balbinkowo »

A w klatce mają same trociny?
Może spróbuj im tam na części wyłożyć seni, skoro Drops nie wkurzał się że to jego teren, może to coś da :think:
A rysunek mega :like:
Dropsio

Po ostatnich przebojach stwierdzam, że 140 może być zbyt mała dla nich dwóch :lol:
Już wiesz balbinkowo czemu dziwiłam się, jak Twoje przeżyły w tej małej klatce w której były na Zoobotanice? :D
balbinkowo

Post autor: balbinkowo »

Hahaha, no tak, teraz to zrozumiałe :lol:
Jeśli wcześniej był względny spokój, to może rzeczywiście potrzeba im więcej przestrzeni... ech, facety... :roll: :102:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”