Fani seriali ;)

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Re: Fani seriali ;)

Post autor: Cynthia »

Wydawało mi się że serial toczy się przed 800 rokiem..... :think: Muszę sobie zerknąć
Rosja to może błąd polskiego tłumaczenia - chyba że oglądasz w oryginale....
A które miał z kim? Ja tylko wiem (wyczytałam) że Ubbe nie był jego synem....
Wg historyków Ivar bez Kości miał wrodzoną łamliwość kości....a w filmie... to ja nie wiem co mu jest
Ze Szwedem też może być przekłamanie tłumaczenia....
Z krwawym orłem to mit, też tak czytałam, ale tak głosi legenda.... Tak jak o koszuli, którą Aslaug utkała Ragnarowi, i która chroniła go przed wężami.... Dopóki jej kretyn nie zdjął, w nieodpowiednim momencie
A pochodzenie Aslaug - też legenda.....
A Floki to świetna postać, nadaje kolorytu temu serialowi :ok:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Oglądam, jak każdy serial, z angielskimi napisami. ;)
Wedle "Ragnarssona þáttr" (Saga o synach Ragnara) pierwszą żoną (wtedy jeszcze średniozamożnego rolnika), była tarczowniczka Lagertha. Po rozwodzie z nią ożenił się z córką szwedzkiego możnowładcy (jarla Gotlandii, o ile mnie pamięć nie myli) - Thorą Borgarhjört. Z nią miał dwóch synów. Po śmierci Thory ożenił się po raz trzeci z Aslaug miał kilkoro synów, o których saga już bardzo dobrze wspomina. Ivara Bez Kości i tutaj historycy są podzieleni, czy jeden z lepszych wodzów mógł cierpieć na wrodzoną łamliwość kości, czy to eufemizm na impotencję. Niemniej jednak źródła są różnie tłumaczone. Drugim był Sigurd Wężowe Oko, trzecim serialowy syn Lagerthy - Bjorn Żelanoboki, czwartym Hvitserk (w niektórych źródłach nazywany Halfdan). Ubbe nie był synem Ragnara i tutaj zgoda.
Skąd się wziął w serialu Ubbe? Ano stąd, że wraz z synami Ragnara był jednym z dowódców Great Heathen Army.

A datę wydarzeń opieram na historyczności postaci króla Horika I, który władał w Danii w latach 827-854. Chociaż złupienie Paryża nastąpiło w 845 roku, dlatego uważam, że najbardziej to problem mają z usytuowaniem czasu akcji w tym serialu. Znowu król Egbert w Wessex rządził 802-839 ;)

Szkoda tego luźnego podejścia do faktów, bo miałem większe oczekiwanie po History.

edit: kolejna nieścisłość - nawigacja tym solarnym kamieniem. Podczas zachmurzenia było to awykonalne :)
Podpis usunięty przez administratora.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Odświeżę, bo się ciekawy wątek robi w Wikingach. Jak myślice, Harbard który nawiedził Kattegatt (ten z ręką krawiącą), to Loki, czy Odyn? :D
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Z czystej ciekawości obejrzałem 4 odcinki Gry... które wyciekły. Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
ANYA

Post autor: ANYA »

Ostanio kilka osob mi opowiadalo o Vikingach, ale mnie akurat tematy historyczne totalnie nie kreca.
Wiec teraz kolej na mnie (ta co seriali nie oglada)
Obecnie ogladam 2 seriale:
1. The Walking dead - super serial choc nazwa odstrasza. W swieta moj starszy syn to ogladal i pytam sie jak on moze takie glupoty ogladac i czy nie szkoda mu czasu. Na drugi dzien bylam tak zmeczona ze lezalam na sofie w salonie a Luki zaczal to ogladac, wiec chcac czy nie ogladalam z nim... jak sie skonczyl jeden odcinek to pytam sie syna: Ogladamy nast? No i tak sie wkrecilam (moj TZ dolaczyl) ze ogladnelismy kilka sesonow w przerwie swiatecznej :o FIlm jest bardziej o zachowaniach miedzyludzkich niz o zywych trupach.

2. THe following z Kevinem Beconem w roli glownej. Kryminalny, ale mnie tak wciagnelo, ze odliczam czas do nast odcinka.
Ten serial jest dla ludzi o mocnych nerwach bo jest w nim tak duzo patologii nie wspominajac o zabojstwach. No ale naprawde super.
lenka

Post autor: lenka »

Ja co do seriali to doczekałam się 5 sezonu Gry o tron
Chociaż poprzednie sezony o wiele bardziej mi się podobały i trzymały w napięciu. Spodziewałam się wielkiej premiery a wszystko popsuło to, że 4 odcinki wyciekły do sieci xp
Serial jednak warty obejrzenia ze względu na fabułę oraz na piękne widoki i idealnie dopracowane detale.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

To przeczytaj książkę i zmienisz zdanie. 5 sezonu już nie oglądam, zbyt dużo odstępstw od fabuły, mieszania bohaterów i niszczenia atmosfery.
hanel3

Post autor: hanel3 »

Dokładnie, dokładnie, dokładnie już po obejrzeniu pierwszego odcinka z pierwszego sezonu stwierdziłam, że nie o tym czytałam a po przegwałceniu wszystkich do tej pory napisanych to już całkiem mi się j....e z serialem :redface:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Dlatego po zakończeniu Vikings i uśmierceniu dr Dereka Shepherda ściągnąłem sobie Miami Vice i będę nadrabiać klasykę :love:
Awatar użytkownika
Elurin
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Elurin »

Jack Daniel's pisze:Dlatego po zakończeniu Vikings i uśmierceniu dr Dereka Shepherda ściągnąłem sobie Miami Vice i będę nadrabiać klasykę :love:
Żartujesz? Serial z lat 80-tych? Dla mnie był kultowy, ale dla was będzie chyba zbyt... staroświecki.
W temacie - czystym przypadkiem obejrzałem dziś na Pulsie pierwszy odcinek "Sił pierwotnych" (Primeval, pierwszy raz emitowany u nas z 5-6 lat temu) i postanowiłem wrócić do tego serialu. Moim zdaniem jedne z najlepszych rekonstrukcji wymarłych (i nie tylko ;) ) stworzeń, mimo pewnych, okazjonalnych, ehm, "ulepszeń", a do tego całkiem sensowna fabuła, uwzględniająca efekt motyla ;) I, jak zwykle w przypadku BBC, dobrzy, choć niezbyt znani, aktorzy.
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”