Re:Psotka za TM ;( /Chomiś i Brunia
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Re: Abba i ...... Maleństwo (?) (Aprila za TM)
Z maluchami to zawsze jest tak, że zawracają głowę starszym 

- joaś
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Chmurek, ale się nadziało u Was jak mnie nie było... Przykro mi z powodu April
Ale piękne to świństwo nowe! I od razu łobuzuje, będzie się działo

Ale piękne to świństwo nowe! I od razu łobuzuje, będzie się działo

Elton i Bernie
viewtopic.php?f=55&t=3065&start=340
viewtopic.php?f=55&t=3065&start=340
- etycja
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Ojej, pochłonięta swoimi sprawami i żalem po stracie Luciena, nie zajrzałam do Was. Przykro mi bardzo. Każda strata jest okropna. Maleństwo jest przeurocze i jakie wygłaskane 

-
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Z głaskaniem się oswajamy bo bywa różnie. Prosiak ma zapędy do leżenia na człowieku (Abba w ogóle takich nie ma
) więc wyciągam z klatki jak najczęściej mogę .. i miziam, miziam, a ona i tak co najwyżej parę sekund w jednym miejscu usiedzi.
Abba dzisiaj ma na Maleństwo alergię wystarczy że ta się o nią otrze lub wejdzie do kapciocha i już słyszę Abby: Kwik - łii, łii, łii - prawie jakby ze skóry obdzierali, a nic się nie dzieje
Duża jej nie podgryza, nie gania, ale raban podnosi na całego.

Abba dzisiaj ma na Maleństwo alergię wystarczy że ta się o nią otrze lub wejdzie do kapciocha i już słyszę Abby: Kwik - łii, łii, łii - prawie jakby ze skóry obdzierali, a nic się nie dzieje

Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
A co pokrzyczec nie wolno
prosiaki cudne ♡

- Kropcia
- Miejscowość: Pruszków
- Kontakt:
Obie prośki fajne. Kasia, Benio stwierdził, że Maleństwo mu przypomina z umaszczenia Dzidzię Archonów
Niech obie się mają w dobrym zdrowiu 

TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
-
- Kontakt:
Re: Abba mamy diagnozę i Maleństwo zostało Psotką :)
Mi też trochę przypomina, zobaczymy jakie kudły wyrosną bo mała ma trochę długą sierść na swój wiek. Mam nadzieje że nie będzie szaleństw i fryzjer nie będzie konieczny - chociaż zdarza mi się u Abby podcinać sierść przy kuperku.
Nasza mała zostanie chyba Psotką
Jest tak ciekawska, wszędzie wejdzie, najchętniej to by zwiedziła mieszkanie, obgryza domek i gryzie karty od klatki. Psoci na całego 
Mam już wyniki biochemii Abby - wszystko w porządku. Tylko fosfor jest w dolnej granicy normy. Jutro jedziemy do dr Piaseckiego zobaczymy co powie. Na pewno czeka nas RTG.
Z jednej strony cieszę się że biochemia w normie, a z drugiej chciałabym wiedzieć o co chodzi z jej tylnymi łapkami.
Aktualizacja z 19-05-2016:
Dobra wiadomość jest taka, że: wiem co się dzieje z Abbą
Zła jest taka, że: niewiele da się z tym zrobić.
Jak pisałam we wcześniejszych postach wybrałam się na wizytę do dr Piaseckiego w celu zdiagnozowania co się dzieje z łapkami Abby (prosiak chodzi, nawet biega, ale jakby troche ociężale, nie ma pełnej swobody w poruszaniu się, widać, że coś go "blokuje" poza tym wszystko w granicach prośkowej normy. Narośl na nosku o której pisałam stanowiła problem drugiego planu). Zaczęliśmy od biochemii. Już w poniedziałek wiedziałam, ze wyszła dobra. Doktor dzisiaj skomentował, że jest nawet bardzo dobra nie ma do czego się przyczepić. Podjęta została decyzja, że robimy RTG, jak nic nie wyjdzie będziemy myśleć co dalej, ale wyszło .... takie coś .... określonego przez weta mianem science fiction:,

W części piersiowej kręgosłup zamiast iść prosto - nagle staje się wygięty, a kręgi są jakby wybite
Pierwsze pytanie Ale skąd to? prosiak nigdy z niczego nie spadł, a jest u mnie dokładnie rok. Według doktora jest to zmiana która powstała w bardzo wczesnym wieku prosiaka - musiał po prostu komuś upaść (Abba ma ok. 2 lat). Można zapytać dlaczego większe objawy pojawiły się dopiero teraz? Możemy tylko spekulować - można wiązać pojawienie się objawów z przybraniem na wadze prosiaka (więcej gram do uniesienia), ale tego nie wiemy. Jedno jest pewne jest zmiana bardzo stara.
Są dni kiedy na pewno to Abbie dokucza. Dostałam lek przeciwbólowy na "czarną godzinę". Najlepiej by było aby ten stan się nie pogłębiał - ale różnie może być. Póki prosiak względnie chodzi, wypróżnia się normalnie jest dobrze. Cieszy się na świeże sianko, zielone z działki i ogórka w misce. Jak się pojawi coś nowego w klatce też jest zainteresowana, z tym że na pewno nie będzie już nigdy "pełnosprawnym" prośkiem.
Problem się pojawi kiedy zmiany się pogłębia i przyjdą kolejne konsekwencje takiego stanu kręgosłupa, a doktor ostrzegał że z wiekiem może się to pojawić. W razie zauważenia kolejnych objawów mamy się zgłaszać do lecznicy
Z jednej strony cieszę się że wiem, a z drugiej smutno mi z tego powodu - szkoda zwierzaka
Z dobrych informacji maleństwo zostało oficjalnie nazwane Psotką
Nasza mała zostanie chyba Psotką

Mam już wyniki biochemii Abby - wszystko w porządku. Tylko fosfor jest w dolnej granicy normy. Jutro jedziemy do dr Piaseckiego zobaczymy co powie. Na pewno czeka nas RTG.
Z jednej strony cieszę się że biochemia w normie, a z drugiej chciałabym wiedzieć o co chodzi z jej tylnymi łapkami.
Aktualizacja z 19-05-2016:
Dobra wiadomość jest taka, że: wiem co się dzieje z Abbą
Zła jest taka, że: niewiele da się z tym zrobić.
Jak pisałam we wcześniejszych postach wybrałam się na wizytę do dr Piaseckiego w celu zdiagnozowania co się dzieje z łapkami Abby (prosiak chodzi, nawet biega, ale jakby troche ociężale, nie ma pełnej swobody w poruszaniu się, widać, że coś go "blokuje" poza tym wszystko w granicach prośkowej normy. Narośl na nosku o której pisałam stanowiła problem drugiego planu). Zaczęliśmy od biochemii. Już w poniedziałek wiedziałam, ze wyszła dobra. Doktor dzisiaj skomentował, że jest nawet bardzo dobra nie ma do czego się przyczepić. Podjęta została decyzja, że robimy RTG, jak nic nie wyjdzie będziemy myśleć co dalej, ale wyszło .... takie coś .... określonego przez weta mianem science fiction:,

W części piersiowej kręgosłup zamiast iść prosto - nagle staje się wygięty, a kręgi są jakby wybite

Są dni kiedy na pewno to Abbie dokucza. Dostałam lek przeciwbólowy na "czarną godzinę". Najlepiej by było aby ten stan się nie pogłębiał - ale różnie może być. Póki prosiak względnie chodzi, wypróżnia się normalnie jest dobrze. Cieszy się na świeże sianko, zielone z działki i ogórka w misce. Jak się pojawi coś nowego w klatce też jest zainteresowana, z tym że na pewno nie będzie już nigdy "pełnosprawnym" prośkiem.
Problem się pojawi kiedy zmiany się pogłębia i przyjdą kolejne konsekwencje takiego stanu kręgosłupa, a doktor ostrzegał że z wiekiem może się to pojawić. W razie zauważenia kolejnych objawów mamy się zgłaszać do lecznicy
Z jednej strony cieszę się że wiem, a z drugiej smutno mi z tego powodu - szkoda zwierzaka

Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
Re: Re:Abba mamy diagnozę i Maleństwo zostało Psotką :)
O kurcze, faktycznie science fiction
Pozostaje mi trzymać kciuki za niepogarszanie się
Psotka - imię idealne dla małej wiercipięty

Pozostaje mi trzymać kciuki za niepogarszanie się

Psotka - imię idealne dla małej wiercipięty

- Siula
- Miejscowość: Tarnowo Podgóne
- Kontakt:
Biedulka, żeby nie przeszkadzało
Małe prosiaki są super, uwielbiam te psoty 

-
- Kontakt:
Muszę się oswoić z tą myślą co jest prosiakowi i nie dać się zawirować. Bo teraz nadinterpretuje każdy kwik. A przecież Abba funkcjonuje z tym od długie czasu i daje dzielnie radęSiula pisze:Biedulka, żeby nie przeszkadzało![]()
![]()