Moje kochane świnki (po)morskie..

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Moje kochane świnki (po)morskie..

Post autor: silje »

Jestem. Właśnie wróciłam z Gdyni.
Po kolei: o 17.00 dowiedziałam się, że Biszkopt już po zabiegu. Uff.... Ma usuniętego jednego trzonowca, który i tak już był zniszczony. Pod nim było mnóstwo ropy. Po zrobieniu przetoki (czyli usunięciu zęba) i wypłynięciu ropy- oko wróciło na swoje miejsce:) Na razie nie jest usunięte. Nie wiadomo, czy będzie na nie widział, ale to nie jest teraz najważniejsze. Wybudza się, ok. 20.00 Zwierzur go odbierze. Dzięki wielkie za kciuki w imieniu własnym i Biszkopta! Teraz będzie na antybiotyku i mam nadzieję, że bez komplikacji dojdzie do siebie. Mój miś..
To były wieści z Warszawy.

A teraz Gdynia:
Tamu miał korektę na wziewce + usuwane włosy z kieszonek okołozębowych- całe mnóstwo.
Baaaardzo kiepsko jadł dziś rano, nawet 5 cm trudno mu było podać. Tak, jakby miał pełny żołądek. Pomyślałam, że może to włosy go przytkały? Zmiana w jamie brzusznej, którą Dr wyczuwała w zeszły piątek nie zniknęła. Dr postanowiła zrobić wobec tego RTG z kontrastem. Po upływie pół godziny papka barytowa nadal była w żołądku (widoczna na kontrolnym RTG). Zostałam wysłana na miasto, a chłopaki zostali w lecznicy (Artu, Ore i Mroku). Na zdjęciu kontrolnym po godzinie i po dwóch papka się przesunęła, ale nieznacznie. Jelita są drożne, ale w kiepskim stanie. Dziwna zmiana była widoczna, ale na razie nie wiadomo co to jest. Mam przyjechać jeszcze raz jutro- na kontrolne zdjęcie. I zobaczymy. Espumisan 3x0,6 ml i probiotyk póki co. Cieniutki ten Artu bardzo.

Ore też miał korektę, ale bez wziewki. Dr stwierdziła, że mus być to bliski krewny Mroka, bo tak samo cicho siedział i okiem nawet nie mrugnął. Zęby były tylko troszkę przerośnięte, ale widocznie on z tych delikatnych. Ma nadziąślaka minimalnej wielkości, ale na razie się nim nie przejmujemy. Osłuchowo- troszkę nie podobało się dr Judycie serce.
Mam nadzieję, że ta korekta u niego, to był jednorazowy epizod.
Reszta świniaków się trzyma.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Imre, Lotka +12 w DT
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Super, że u Biszkopta jest całkiem dobrze :D
A co do dziwnej zmiany - u naszej dokarmianej przez 4 lata świnki w brzuchu zrobił się dziwny, całkiem spory twór zbudowany z sierści. Na RTG dawał jakiś dziwny obraz tak, że nikt nie wiedział co to jest. Dopiero przy zabiegu się okazało. Nam dr pokazywał na zdjęciach, bo oryginał zachował sobie dla studentów, takie dziwne to było.
Obrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Nadal trzymam z nadzieją :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Super, że z Biszkoptem lepiej, oby chłopak już teraz stanął na łapki :) za resztę maluszków też cały czas trzymamy kciuki! :fingerscrossed: jak byliśmy dziś u Dr to tak mi się właśnie wydawało, że widzę Twoje transportery z chlopakami. No i na jedno RTG z bryłkami też "się załapałam" przypadkiem, teraz przynajmniej wiem co to było, po przyznam, że widok niecodzienny. Może jakiś "odkłaczacz" Ci potrzebny? Niech misiaki już więcej problemów nie wymyślają, bo limit na obecny i przyszły rok to już chyba wyczerpały... ;)
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Czyli minęłyśmy się trochę. Ani chybi to były moje transportery z cenną zawartością.
Też tak sądzę, że limit chorowania już się wyczerpał. Zdecydowanie!
Dziś byłam z Artu na tym RTG kontrolnym. Na szczęście jelita są drożne, choć to tajemnice "coś" nadal tam siedzi. Zupełnie możliwe, że jest to bezoar. Na razie mamy spróbować przemieścić toto naturalnymi metodami, czyli Artu dostanie siemię lniane. Jako ze jelita są w kiepskim stanie (ale wczoraj były gorsze)- nadal Enterofefment 2xdz i Espumisan 3x 0,6. Całe szczęście, że nie trzeba na cito robić zabiegu, bo Artu jest na to za słaby. Może ze względu na stan jelit Dr nie zlecila pasty odkłaczającej? W sumie zapomniałam zapytać, strasznie jestem zakręcona.

Biszkopcik w Warszawie dochodzi do siebie. Sam je, wręcz się domaga. Oby tak dalej! Póżniej wkleję fotki, jeśli zdążę.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Matko, ależ wiadomości... kciuki zbiorowe!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Trzymam cały czas kciuki za chorowitków bardzo mocno :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Ja też.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Parę :photo:
Biszkopcik jeszcze przed zabiegiem:
Obrazek
Tu już po (słabe zdjęcia, ale to z komórki )
Obrazek

Obrazek
Sprzed chwili:
Obrazek
Opis wizyty i zabiegu, jakby ktoś chciał poczytać: https://images87.fotosik.pl/1252/fd4c9e ... 91agen.jpg

Artu w lecznicy, wybudza się:
Obrazek
A tu sama lecznica wieczorową porą widziana z perspektywy samochodu:
Obrazek
Zdjęcie sprzed jakiegoś czasu, ale wiecznie aktualne: taki lub podobny zestaw zostawiam dzieciakom wychodząc na nockę do pracy (jeśli TŻ jest w domu- sam sobie radzi z przygotowaniem posiłków)
Obrazek
Tu, zupełnie bez związku z tematem chorowania- Polarek:
Obrazek
I Kazik z Normanem wcinający Trovet od cioci Urszuli1108 :buzki:
Obrazek

Kochani,
życzę Wam wszystkim i sobie, aby ten nadchodzący 2018 rok był lepszy od poprzedniego!
Dużo zdrowia dla Was i dla sierściuchów.
I niech się spełnią wszystkie plany i marzenia- nawet te najbardziej nieprawdopodobne.
:buzki:
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Wszystkiego dobrego dla Dużych i mnóstwa zdrowia dla zwierzaków!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”