Chili con carne mi wyszło bardzo smaczne, więc zgodnie z obietnicą:)
Potrzebujemy:
- 2 czerwone papryki
- 1 puszkę fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- przyprawa 'chili con carne'
- ryż brązowy
- oliwki zielone
- wino czerwone, półwytrawne
- mięso mielone z indyka
- bazylia, oregano, majeranek
1. Kroimy w kostkę paprykę i cebulę, do tego skrawamy czosnek. Wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy na tłuszczu.
2. Dosypujemy przyprawę 'chili con carne' (dość dużo, bo nie będzie w ogóle czuć), pomidory z puszki,mieszamy i na zmniejszonym ogniu dusimy.
3. Na innym palniku wstawiamy do gotowania ryż, można do wody dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku.
4. Gdy dusi się mieszanka z con carne i gotuje ryż, to na 3 palniku podduszamy mięso z dużą ilością przypraw (bazylia, oregano, majeranek) i w winie. Gdy wino wyparuje i trochę się wchłonie w mięso to je podsmażamy trochę na tłuszczu (oliwa/olej - nie masło!).
5. Mięso po podsmażeniu przekładamy do "sosu" i jeszcze trochę mieszamy i dusimy.
6. Nakładamy ugotowany ryż na talerz, na ryż kładziemy kilka oliwek do smaku i zalewamy sosem z mięsem

7. SMACZNEGO!