Zioła, zielsko, rośliny - prośba o identyfikację

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Catarinha

Re: Zioła, zielsko, rośliny - NOWA ZAGADKA!

Post autor: Catarinha »

fenek, ja robiłam dokładnie tak samo! Koniczynę zrywałam garściami i to zawsze mi się gdzieś zaplątało, więc w domu musiałam przebierać i wyrzucać. A tu taka niespodzianka, że to całkiem dobre zielsko :D
Zupełnie "zielona" co prawda nie jestem, trochę pomaga mi mama, ile pamięta z czasów studiów... ale dopóki nie mam 100% pewności, świnkom nie dam.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ja właśnie nigdy nie jestem pewna, czy krwawnik to krwawnik :)
A tamto zielsko, podagrycznik, to też gdzieś tu widziałam :) Krwawnika mam pod nosem całkiem sporo.
Sama też dokładnie przebieram i wywalam to czego nie znam, bo może coś się zawieruszyć zawsze, jakiś jaskier czy inne cholerstwo ;)
Dobra, opatulam chore gardło i idę pozbierać coś świni ;)
Damiangaw

Post autor: Damiangaw »

Zebrałem dzisiaj mnóstwo liści malin. Ktoś ma propozycję jak je ususzyc w taką porę roku ?
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

może to niesłuszne, ale ja suszę na kaloryferze... mozna tez w piekarniku, ale to trzeba na minimum i parę godzin po dwa, trzy razy
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ja rozkładam na szafce rozcięte woreczki żeby wilgoć mi w półkę nie "wsiąkła" (wg. mamy :P ) i rozkładam zielsko na tych woreczkach. Codziennie przewracam i w ok 5 dni bez słońca się suszą. Nie tracą koloru ani zapachu, są fajne, kruche ;)
Damiangaw

Ja dałem to do pudełek i na rury od bojlera bądz pieca. sam nwm co to jest ;p Ale tata suszy na tym np.chleb czy skorupki z jajek, aby dac sąsiadom dla kur ;o
Damiangaw

Halo, czy ktoś pomoże? Jaki czas suszyc te liscie? Jaki sposób najlepszy, aby sie nie przesuszyły, aby swince smakowało ?
Asia909

Post autor: Asia909 »

Na bawełnianej suchej ściereczce, kartka papieru. W suchym, ciepłym i nie nasłonecznionym miejscu. Około tydzień się suszą :)
shoti1910

Post autor: shoti1910 »

Czy świnie mogą jeść suszoną owocnie fasoli i kwiat chabra bławatka? I jak to działa jeśli tak?
Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

fasolkę z tego, co wiem, to NIE. Nawet owocnię, ponieważ zawiera fasolaminę wiążącą skrobię, którą to żywią się bakterie jelitowe świnek (chyba dobrze zapamiętałam), w każdym lepiej nie dawać.
Natomiast kwiaty bławatka są w niektórych mieszankach, więc chyba można. Na pewno nie w dużych ilościach, moje świnie pamiętam, że jadły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”