...::::☀ Kris ☀ Larusek ☀ Santuś ☀::::...nowa klatka C&C

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
Fikus.i.Max
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Kris i Larusek-(od)ważniaki i Santuś - adoptowany albino

Post autor: Fikus.i.Max »

:love: :love: :love: :love: :love:
U mnie: bez świnek :cry:
Za TM Fifi, Max, Antoś, Fikuś :candle:

Do adopcji:
Zbyt często mnie tu nie ma, ale na PW i maile odpowiadam.
katiusha

Post autor: katiusha »

Ho ho! Bosskie trio :love: :buzki:
Żaneta84

Post autor: Żaneta84 »

I cotygodniowe ważenie przedstawia się tak:
Obrazek

Jak widać Santuś ładnie przytył :) Ale i koledzy swoje przybrali. Mieliśmy ostatnio chwilowe zachwianie wagi, co widać na wykresie. Laruś miał problem z wargami już 2 raz. Dodatkowo odkryłam, że za górnymi siekaczami utkwiło mu siano i prawdopodobnie biedaczysko starał się to wyciągnąc gryząc wszystko co się da i raniąc wargę w górnej jej części. Teraz wyleczymy rankę i jesteśmy szczęśliwi :) Chyba z mężem oszaleliśmy na ich punkcie :)

Ach zapomniałam dodać. Zamówiliśmy dziś z Niemiec kratki do klatki C&C. Dostawa ma byc między 13 a 17 stycznia :D
Już nie możemy się doczekać... i zaczniemy budowanie klatki.
Za 23 kratki daliśmy 37 € co daje jakieś 160zł. Teraz jeszcze tylko polipropylen. Cena myślę przybliżona do naszych klatek gotowych z zoologów tylko wielkość w sklepie nieosiągalna.
katiusha

Post autor: katiusha »

Zacny wykresik :102:
Faktycznie cena nie jest zbyt wysoka :like:
Żaneta84

Re: Kris i Larusek-(od)ważniaki i Santuś - uczymy czystości

Pomyliłam tą cene kratek :) 47€ za kratki i przesyłkę z Niemiec :) No ale kwota w złotych i tak wychodzi 160-170zł.

A jeżeli chodzi o chłopców to jesteśmy na etapie nauki Santiego załatwiania swoich spraw do kuwety.
Krisek i Lary trafili do nas jak byli bardzo mali. I szybko nauczyli się załatwiać do kuwety. Potrafią przybiec do kuwety z najdalszego zakątka, albo nawet jak śpią to się zrywają i biegną się załatwić. Zdarzało im się załatwić gdzie indziej ale sporadycznie w ciągu dnia.

Santuś chyba nie był uczony, bo jeszcze ani razu nie widziałam, żeby się załatwiał do kuwety. Odnosimy wrażenie, że wszędzie byle nie do kuwety. Ale postępy są. Klatka jest ciągle otwarta, więc cały salon był zasiusiany i zabobczony na początku. Sprzątaliśmy i wycieraliśmy podłogę 4 razy dziennie - conajmniej :o Teraz już praktycznie nie siusia poza strefę zamieszkania (swoją klatkę + wybieg obok)
Podejrzewam, że Santi był trzymany w sianie, bo najlepiej lubi wejśc do paśnika (u nas tekstylny z dwiema dziurkami - on jedyny się mieści przez te dziurki) i tam się załatwić :twisted: Psuje to cały układ w klatce :) chłopcy nie chcą jeść zasikanego siana. Dlatego zaczynają wdrapywać się na paśnik od góry - żeby zjeść suche pachnące sianko. Muszę cos wymyślić z tym paśnikiem, żeby nie właził do środka.
Może macie jakieś sposoby sprawdzone na naukę czystości
Santuś naprawdę omija kuwetę z daleka. W salonie jest miejsce gdzie załatwia się najczęściej. Tam postawiliśmy drugą kuwetę, ale on załatwia się obok niej - na panele. Wycieram ilekroć go tam zobaczę.
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Cóż,moje jedyne sposoby to przenoszenie bobków i siusków do kuwety
Żaneta84

Też tak robimy tzn tylko z bobkami i jest poprawa... Zobaczymy, może Santus jeszcze troszkę się stresuje.
Żaneta84

Re: Kris i Larusek i Santuś - uczymy czystości

Dziś po raz pierwszy Santi pobiegł załatwić sie do kuwety :) tzn. pierwszy raz to zobaczyliśmy. Co prawda leciał, aż do tej postawionej w salonie (miał bliżej kuwetę w klatce), ale jednak było widać że leci zrobić tam siusiu :)
Bardzo jesteśmy z niego dumni :102:
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Gratulacje Santusiu :shakehands:
Żaneta84

:shakehands:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”