Nie mam większego doświadczenia z problemami łapek, więc lepiej gdyby wypowiedział się ktoś jeszcze.
Na moje oko to nic groźnego, ale nie zaszkodzi smarować łapki maścią z witaminą A. Można kupić w aptece. Można smarować nawet ze dwa-trzy razy dziennie, bo większość i tak się zetrze.
Zapalenie/grzybica skóry łapek
Moderator: Dzima
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Zapalenie/grzybica skóry łapek
To nic groźnego, zwykłe zgrubienie skórki. Tak jak pisze Dawenna, wystarczy posmarować kremem.
Domowym, zadbanym świnkom rzadko się robi zapalenie skóry łapek (pododermatitis), chyba, że mają jakieś dodatkowe choroby predysponujące, jak cukrzyca albo zaburzenia krążenia.
Domowym, zadbanym świnkom rzadko się robi zapalenie skóry łapek (pododermatitis), chyba, że mają jakieś dodatkowe choroby predysponujące, jak cukrzyca albo zaburzenia krążenia.
Dzięki
Nawet nie wiecie, jak mi ulżyło
Zaraz poproszę tatę, żeby przyniósł jutro
Po prostu krem/maść z wit. A, tak? Jakich składników mam się wystrzegać? Konkretna firma?

Nagniotki na łapce
Moja świnka morska już od dłuższego czasu ma problem z nagniotkami na jednej łapce. Wcześniej miała takie delikatne, niespecjalnie uciążliwe, aczkolwiek weterynarz to zauważył przy którejś wizycie i nałożył opatrunek na łapkę na tydzień. Było ok, łapeczka ładnie się wygoiła. Niestety potem musiałam świnki przenieść na żwirek na pewien okres czasu i nagniotki znowu się pojawiły, już takie spore, łapka była trochę spuchnięta. Znowu zaczęliśmy leczenie, opatrunek, smarowanie łapki, antybiotyk. Wyleczona. I po jakimś czasie znowu problem. Świnki są na macie, mają miękko. Łapka co zostanie wyleczona, znowu się babrze. Teraz znowu się zaczęło, łapka znowu jest spuchnięta i to sporo. Macie jakiś pomysł jak to leczyć, jak zapobiegać?
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Re: Nagniotki na łapce
Skoro piszesz, że świnka ma spuchniętą łapkę to prawdopodobnie jest to pododermatitis. Niestety to lubi powracać...tutaj masz link może znajdziesz jakieś przydatne wskazówki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=21&t=109
a ja właśnie wczoraj zauważyłam że moja Speedy na takie strupy na przednich łapkach, dla mnie to zwykły zrogowacialy naskórek. Posmarujemy maścią i zobaczymy co z tego dalej będzie.
Re: Nagniotki na łapce
Tak, to dokładnie to samo. No to widzę, że mamy problem
Dziękuję za linka.

-
- Miejscowość: Zabrze
- Kontakt:
Re: łapka. uraz/pododermititis?
Zrób fotkę, Albert miał pododermatitis to może będę mogła pomóc