W życiu nie jadłam takich dobrych warzyw, jak w Turcji. Łącznie z ogórkami. Pomidory, wszelkiego rodzaju zielsko - bo podają nie tylko sałatę, ale również świeże zioła. A dania z gotowanych, czy pieczonych, duszonych warzyw, to niebo w gębie. Istny raj kulinarny dla wegetarianina.
To chyba kwestia dużej ilości słońca, dobrego klimatu i żyznej gleby.
Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- Asita
- Posty: 9429
- Rejestracja: 18 lut 2015, 18:11
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Ja z kolei nie pamiętam, żebym zachwycała się warzywami w Hiszpanii... Pomidory niedobre, sałata jak gdzie indziej- tekturowa, jabłka i śliwki bez smaku...We Włoszech natomiast pamiętam owszem, że rozsmakowywałam się w owocach i warzywach. Ale byłam tam kilka dni tylko. Generalnie uwielbiam poznawać kraje przez smaki. Nowa Zelandia- najlepsze kiwi nawet w najgorszym markecie, Puerto Rico - najlepsze i największe awokado, Hiszpania- bezwzględnie melony giganty, pomarańcze i mandarynki. Polska- pomidory malinowe i ziemniaki (jestem bardzo ziemniakowa ). Nigdzie nie jadłam bananów, które by mnie zadowoliły... W Turcji nigdy nie byłam, ale dla samych warzyw, jak zachwalasz, bym pojechała
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Jak dla warzyw, to wypadałoby świnie zabrać ze sobą
W takim razie w Hiszpanii bym nie głodowała - kocham cytrusy i melony
Siedzę sobie właśnie z brzuchem napchanym grillowanymi pomidorami i pieczarkami Genialne w swej prostocie. Pieczarki marynowałam w oliwie z dużą ilością wędzonej papryki, papryczką piri piri, curry i tymiankiem. Z pomidorkami koktajlowymi nie robiłam nic. Nadziewam je naprzemiennie z pieczarkami na patyczki i są genialne szaszłyki.
Bakłażan jakoś się nie sprawdził, może coś źle zrobiłam... Papryka też wyszła fajnie, choć dłuugo ją trzeba trzymać.
Czasami na grilla robię też szaszłyki z ananasa, uwielbiam je
W takim razie w Hiszpanii bym nie głodowała - kocham cytrusy i melony
Siedzę sobie właśnie z brzuchem napchanym grillowanymi pomidorami i pieczarkami Genialne w swej prostocie. Pieczarki marynowałam w oliwie z dużą ilością wędzonej papryki, papryczką piri piri, curry i tymiankiem. Z pomidorkami koktajlowymi nie robiłam nic. Nadziewam je naprzemiennie z pieczarkami na patyczki i są genialne szaszłyki.
Bakłażan jakoś się nie sprawdził, może coś źle zrobiłam... Papryka też wyszła fajnie, choć dłuugo ją trzeba trzymać.
Czasami na grilla robię też szaszłyki z ananasa, uwielbiam je
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Melony w Rumunii i na Węgrzech... Wszędzie, na dowolnym straganie przy ulicy, w ogródku, jeśli tylko wisiała kartka na ogrodzeniu - nie trafiliśmy na złe. Obżeraliśmy się jak prosiaki, ale nie mieliśmy lodówki, więc wszystko sobie podróżowało w plecaku. I fermentowało. I muszę powiedzieć, że takie sfermentowane flaki ze środka melona są naprawdę pyszne. Tylko kopią troszki. A może to tylko upał?
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Poleciłabym Turcję na wczasy z całego serca, gdyby teraz również i tam nie stało się niebezpiecznie. Na wybrzeżu pewnie nadal jest spokojnie, ale kto wie, jak długo.
Bardzo mi się tam podobało. W porównaniu z Grecją tam jest ładniej, bardziej zielono.Widać od razu, jaka tam jest żyzna gleba.
Kuchnia też lepsza! Wybitnie śródziemnomorska, ale bardzo urozmaicona i pełna warzyw. I słodyczy - chałwę jada się już na śniadanie.
Turcja jest jednym z nielicznych krajów, które mogą się same wyżywić. Mają ogromne ogrody, sady, winnice. Jednym z towarów eksportowych są owoce, świeże i suszone. Wiecie, że wiśnia to słowo tureckie? Do nas owoc dotarł wraz z nazwą. A arbuzy... Ach, nie dość, że pyszne, to tanie. Wszędzie było je widać na polach latem, jak nie przymierzając, u nas kapustę . Widziałam też plantacje bananów, ale nie były jeszcze dojrzałe.
Bakłażany są doskonałe, w Turcji bardzo powszechne, ale i z polskich można zrobić przepyszne danie. Trzeba tylko umieć, a w Polsce najczęściej podawane są, niestety, marnie przygotowane.
Po pierwsze, bakłażan musi być dojrzały, i to w słońcu. Kupiłam kiedyś zimą importowany skądś tam, i nic nie pomogło, po upieczeniu był nadal bez smaku. Bakłażana można grillować, smażyć lub piec. Trzeba go skarmelizować, czyli podpiec na grillu lub patelni, aż będzie "zwiędły" i zrumieniony. Można wcześniej posypać solą i odczekać, aż spłynie część soku. Wtedy podczas smażenia wchłonie mniej oleju, ale i tak zasysa go jak gąbka. To nie szkodzi, a poza tym, zawsze można położyć go na grillu bez tłuszczu.
Do grillowanego bakłażana pasuje sos z jogurtu, np z czosnkiem i imbirem. Bardzo lubię też pastę z pieczonego bakłażana z tahiną, czyli pastą sezamową, czosnkiem i oliwą. Baba ganush przyprawia się do smaku sokiem z cytryny i kminem rzymskim.
Bardzo mi się tam podobało. W porównaniu z Grecją tam jest ładniej, bardziej zielono.Widać od razu, jaka tam jest żyzna gleba.
Kuchnia też lepsza! Wybitnie śródziemnomorska, ale bardzo urozmaicona i pełna warzyw. I słodyczy - chałwę jada się już na śniadanie.
Turcja jest jednym z nielicznych krajów, które mogą się same wyżywić. Mają ogromne ogrody, sady, winnice. Jednym z towarów eksportowych są owoce, świeże i suszone. Wiecie, że wiśnia to słowo tureckie? Do nas owoc dotarł wraz z nazwą. A arbuzy... Ach, nie dość, że pyszne, to tanie. Wszędzie było je widać na polach latem, jak nie przymierzając, u nas kapustę . Widziałam też plantacje bananów, ale nie były jeszcze dojrzałe.
Bakłażany są doskonałe, w Turcji bardzo powszechne, ale i z polskich można zrobić przepyszne danie. Trzeba tylko umieć, a w Polsce najczęściej podawane są, niestety, marnie przygotowane.
Po pierwsze, bakłażan musi być dojrzały, i to w słońcu. Kupiłam kiedyś zimą importowany skądś tam, i nic nie pomogło, po upieczeniu był nadal bez smaku. Bakłażana można grillować, smażyć lub piec. Trzeba go skarmelizować, czyli podpiec na grillu lub patelni, aż będzie "zwiędły" i zrumieniony. Można wcześniej posypać solą i odczekać, aż spłynie część soku. Wtedy podczas smażenia wchłonie mniej oleju, ale i tak zasysa go jak gąbka. To nie szkodzi, a poza tym, zawsze można położyć go na grillu bez tłuszczu.
Do grillowanego bakłażana pasuje sos z jogurtu, np z czosnkiem i imbirem. Bardzo lubię też pastę z pieczonego bakłażana z tahiną, czyli pastą sezamową, czosnkiem i oliwą. Baba ganush przyprawia się do smaku sokiem z cytryny i kminem rzymskim.
- Asita
- Posty: 9429
- Rejestracja: 18 lut 2015, 18:11
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
A ja z Hiszpanii takiego bakłażana przywiozłam: obrany, pokrojony jak frytki, namoczony trochę w mleku, co by nasiąknął i pozbył się nieco szczypania w język, umaczny w jajku potem w panierce (nie wymyśliłam jeszcze panierki bezglutenowej, wtedy to była mąka i bułka tarta) i smażyć na głębokiej oliwie albo oleju z winogron albo mieszance z dodatkiem rzepakowego, jak frytki. Odsączyć po usmażeniu. Roztopić miód i roztopionym polać.....takiego pychoctwa z bakłażana to ja nigdy nie jadłam
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Jak nie potrzebujesz certyfikatu, to po prostu utłucz płatki kukurydziane. Można też panierować w wiórkach kokosowych lub płatkach owsianych, zależy od klimatu potrawy. Płatki kukurydziane są fajne, bo dają bardzo chrupiącą panierkę, kokosowe dają ciekawy smak a owsiane są przaśneAsita pisze:(nie wymyśliłam jeszcze panierki bezglutenowej, wtedy to była mąka i bułka tarta)
- Asita
- Posty: 9429
- Rejestracja: 18 lut 2015, 18:11
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Tak, kukurydziane mielę, ale w testach mi wyszło, że mam nietolerancję na kukurydzę, więc wolę nie przesadzać. Ale używam. Płatki owsiane jakoś mi nie odpowiadają. Poza tym, czy one nie mają glutenu? Wiórków kokosowych nie lubię Ostatnio właśnie małż robił fish&chips, to zmielił płatki kukurydziane i zamiast mąki pszennej (bo mieszaną taka panierkę robi) dodał mąki z plantanów i było ok. I rzeczywiście panierka z płatków jest bardziej chrupiąca. Muszę spróbować płatków jaglanych, ale nie wiem, czy będzie chrupiące wtedy.
Trochę słodkości Bezglutenowo ale za to laktozowo:
Trochę słodkości Bezglutenowo ale za to laktozowo:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Frytki są pyszne ze słodkiego ziemniaka. Teraz bulwy są dostępne nawet w Biedronce, średnio po 10 zł za kg. Jedną bulwą najedzą się dwie osoby spokojnie. Patata obiera się cienko, kroi w paseczki i smaży w głębokim oleju, jak frytki ze zwykłych ziemniaków. Odkąd spróbowałam, zwykłe frytki już mi tak nie smakują. Spróbujcie koniecznie, są słodziutkie, miękkie, chrupkie, pyszne.
O tej porze roku marzą się też domowe lody. Przepisów jest mnóstwo, i zapewniam, że nie trzeba mieć maszyny do lodów, żeby się delektować takim zimnym deserem. Jeśli chce się wyprodukować kilka litrów lodów i nie ma się czasu, żeby pilnować procesu, rzeczywiście warto kupić dużą maszynę z mocnym silnikiem. Natomiast dla jednej, dwóch osób wystarczy metalowa miseczka i zamrażalnik. Gładkie, w pełni utarte lody gwarantuje metalowa puszka, choćby po owocach, którą wstawia się do większej puszki z plastiku, a przestrzeń między nimi wypełnia kruszonym lodem z solą. Puszka metalowa też musi być schłodzona wcześniej w zamrażalniku. Po wlaniu płynnych lodów do metalowej puszki pozostaje tylko mieszać masę łyżką i zbierać ścięte lody z ścianek puszki. Można potrząsać puszką lub ją turlać zamiast mieszania, tylko wtedy trzeba koniecznie mieć szczelne pokrywki do obu puszek. Do potrząsania najlepiej zatrudnić dzieci; mają dużo energii do zużycia, a perspektywa domowych lodów powinna je zachęcić do wysiłku.
Lody w miseczce w zamrażalniku też trzeba co jakiś czas skruszyć i wymieszać. Dodatek bitej, czyli napowietrzonej śmietanki poprawi strukturę lodów, a dodatek alkoholu sprawi, że lody będą miększe i nie zamarzną na bryłkę lodu.
O tej porze roku marzą się też domowe lody. Przepisów jest mnóstwo, i zapewniam, że nie trzeba mieć maszyny do lodów, żeby się delektować takim zimnym deserem. Jeśli chce się wyprodukować kilka litrów lodów i nie ma się czasu, żeby pilnować procesu, rzeczywiście warto kupić dużą maszynę z mocnym silnikiem. Natomiast dla jednej, dwóch osób wystarczy metalowa miseczka i zamrażalnik. Gładkie, w pełni utarte lody gwarantuje metalowa puszka, choćby po owocach, którą wstawia się do większej puszki z plastiku, a przestrzeń między nimi wypełnia kruszonym lodem z solą. Puszka metalowa też musi być schłodzona wcześniej w zamrażalniku. Po wlaniu płynnych lodów do metalowej puszki pozostaje tylko mieszać masę łyżką i zbierać ścięte lody z ścianek puszki. Można potrząsać puszką lub ją turlać zamiast mieszania, tylko wtedy trzeba koniecznie mieć szczelne pokrywki do obu puszek. Do potrząsania najlepiej zatrudnić dzieci; mają dużo energii do zużycia, a perspektywa domowych lodów powinna je zachęcić do wysiłku.
Lody w miseczce w zamrażalniku też trzeba co jakiś czas skruszyć i wymieszać. Dodatek bitej, czyli napowietrzonej śmietanki poprawi strukturę lodów, a dodatek alkoholu sprawi, że lody będą miększe i nie zamarzną na bryłkę lodu.
- Asita
- Posty: 9429
- Rejestracja: 18 lut 2015, 18:11
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
O kurcze...trochę roboty z tymi lodami. A właśnie przypomniałaś mi kimero, że jak kupowałam lodówkę, to dostałam maszynę do lodów gratis...Nigdy jej jeszcze nie użyłam
O batatach też koleżanka mi mówiła, że pyszne jako frytki. Akurat rozmawiałam przed chwilą o tym z małżem, że musimy spróbować
O batatach też koleżanka mi mówiła, że pyszne jako frytki. Akurat rozmawiałam przed chwilą o tym z małżem, że musimy spróbować
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami