Tedzik z Warszawy zamieszkal w Gdańsku u Lilith!

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Tedzik, Warszawa. Wstrzymany - rez Lilith!.

Post autor: porcella »

Tedzik niepocieszony z powodu panienek, do których nie miał wszak dostępu podryptał cichcem do sypialni, wlazł pod łóżko, które jest duże i ciężkie i uznał, że zostaje. Na nic przywoływanie, sygnały dźwiękowe po misce, szelest siana itp. Ponieważ zrobiła się północ, więc zostawiłam miskę z karmą na środku i poszłam spać. Rano zastałam drania w drugim pokoju, jak sobie promenował godnie w kierunku laborantek. Złapałam, wsadziłam do klatki, zjadł i śpi od tej pory jak kamień. Nawet specjalnie nie nabrudził, widać w nocy po prostu spał. :102:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

sosnowa pisze:Lilith, głaskałam drania. On jest po prostu boski. Futro na oko bardziej CH, ale w dotyku bardziej US Teddy, kolory na żywo jeszcze lepsze i urok osobisty klasy olimpijskiej. Jakbym miała możliwość, to bym już dawno go adoptowała. :buzki:
To w takim razie cieszę się, że nie masz możliwości :lol: Naprawdę nie mogę się go doczekać! Misiaczek śliczny :love:
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Lilith88 pisze:
sosnowa pisze:Lilith, głaskałam drania. On jest po prostu boski. Futro na oko bardziej CH, ale w dotyku bardziej US Teddy, kolory na żywo jeszcze lepsze i urok osobisty klasy olimpijskiej. Jakbym miała możliwość, to bym już dawno go adoptowała. :buzki:
To w takim razie cieszę się, że nie masz możliwości :lol:
:laugh:
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Post autor: Natalinka »

Tedzik jest słodziakiem niewiarygodnie przystojnym, miękkim i sympatycznym - tak uważam po kolankowaniu jegomościa :102:
Czarna Kluska i Morena
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Dziś badania, wiec trzymam jeszcze mocniej i obiema rękami :fingerscrossed: :fingerscrossed: :buzki:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Nie jest źle, ale 9 marca to raczej nieprawdopodobny termin. Miesiąc później - możliwe.
Zaraz wstawię skan wyniku i napiszę więcej.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Ojj.. Chciałabym go już wyściskać ale no nic, będziemy czekać ile trzeba, zdrowie miśka najważniejsze!
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Obrazek

Z rozmowy z dr Olgą Szaluś (szacunek!) wynika, że"
-Tedzik ma wrodzoną wadę serca, z którą można żyć, ale przy infekcji może się pogarszać. Prawdopodobnie będzie do końca życia brał leki nasercowe. Ile i jaki, to jeszcze musi się okazać. Ta wada - zastawka dwudzielna z niedomykalnością mogła nie byc wcześniej wykryta - w końcu to świnka, trudna w diagnozie, a z pewnością nie da się jej wysłuchać. Natomiast powoduje powiększenie lewej komory serca.
- sama wada to jedno, a prawdziwym problemem diagnostycznym są te "konsolidacje" - to wygląda trochę jak smugi wyrastające z takich ziarenek - oczywiście wszystko i na rtg i na usg trochę rozmazane i nie wiadomo, co to. Może być poinfekcyjne, pozapalne - zrosty, może być pogrzybicze? Nowotworowe raczej nie, bo by już było gorzej.
Mam wdrożyć intensywniejsze leczenie kardiologiczne (prilium, vetmedin, upcard), za tydzień opowiedzieć, czy zmniejszyło się "zipanie". Jeżeli się zdecydowanie poprawi, to świetnie, jeśli nie, bo wtedy się okaże, że to "z serca", czyli normalne, regularne leczenie na zawsze, jeśli nie - będziemy dalej szukać przyczyn tego czegoś w opłucnej. Generalnie - u gryzoni lepiej leczyć serce, niż drogi oddechowe, bo diagnostyka łatwiejsza.
Poza tym - świnia w dobrej formie, apetycik jak marzenie, zęby nie wymagają korekty. Obraził się okropnie, ale już mu przeszło.
Ciekawostka - dr Ola mówi, że świnki kardiologiczne często słabo jedzą twarde pokarmy, bo nie mają wystarczającej siły (tak zrozumiałam).
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

No to się narobiło :sadness: Oby była poprawa po lekach :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

:fingerscrossed: :roll: :fingerscrossed:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”