Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Asita »

Porcello, zgadzam się :lol: Ja kupiłam patelnię specjalnie to tortilli, żeby jej nie drapać i nie przypalać :lol:
Paella akurat nie jest moim smakiem, ale jestem ogromna fanką tortilli :) A jeszcze jak przegryzę sobie do tego owczy serek długodojrzewający to już w ogóle mniam mniam :szczerbaty:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Oczywiście miałam na myśli patelnię do tortilli :-)
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Ostatni dzwonek na szparagi!
Dziś zrobiłam bardzo dobrą i bardzo prostą zupę z zielonych szparagów.
Pęczek zielonych szparagów należy umyć i pokroić. Odłożyć czubki, resztę gotować w bulionie warzywnym do miękkości. Ja używam bulionu z kostki. Na kilka chwil przed ukończeniem gotowania wrzucić czubki szparagów i gotować. Można też te pączki wrzucić razem z resztą szparagów do gotowania na początku i wyjąć po kilku minutach.
Ugotowane czubki szparagów wyjąć z garnka i odłożyć. Ugotowane pędy zmiksować z bulionem, a następnie przetrzeć przez sitko. Jest to konieczne, ponieważ zielone szparagi mają twarde włókna. Przetartą zupę doprawić serkiem mascarpone, dodać ugotowane wcześniej czubki szparagów.

Poza tym, kupiłam sobie sokowirówkę i jestem zachwycona możliwością robienia, choćby codziennie, soków owocowych i warzywnych. Istnieją dziesiątki przepisów na zdrowe i smaczne soki, w tym takie, które do głowy by mi nie przyszły: sok a la zupa pomidorowa, czyli pomidory wyciśnięte z cebulą, czosnkiem i bazylią.
Wypróbowałam na razie kilka najprostszych przepisów: doskonały sok z marchwi z ananasem i odrobiną jagód, sok z marchwi, buraków i pomarańczy, oraz niezbyt smaczny, ale bardzo zdrowy sok z gruszek(jabłek), ananasa, ogórka, jarmużu i szpinaku. Sok w sumie jest niezły, jeśli nie przesadzi się z jarmużem.
Można też wykorzystywać pulpę po wyciśnięciu warzyw jako dodatek do zup. Szczególnie cenna jest pulpa po wyciśnięciu jagód lub truskawek, którą można suszyć na zdrowe przekąski, lub mieszać z syropem (karmelowym, klonowym, albo miodem), żeby uzyskać polewę do naleśników i deserów.
Awatar użytkownika
Asita
Kontakt:

O maj gad...właśnie czytając to przypomniało mi się, że tydzień temu kupiłam szparagi...chyba już zgniły w lodówce :?
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Nie powinny zgnić!
Wstawiam je w lodówce do kubka z odrobiną wody główkami do góry i tak postoją parę dni.
Szparagi wolę zielone. Ale i jedne i drugie dziele na część jadalną od razu i "zupną".
Każdy szparag łamię w tym miejscu, w którym się sam chce złamać, górkę, zwykle niewymagającą obierania, gotuję króciutko na jarzynkę, smażę na śniadanie z jajecznicą, dorzucam po obsmażeniu do salaty, makaronu... Co serce podpowie.
Niedawno jadłam sałatę zieloną ze szparagami (m. in) i dresingiem musztardowo-rabarbarowym, wiecie, że świetny?!

A części "zupne" obieram i dorzucam do podgotowanej bazy warzywnej z przewagą pora i pietruchy, żeby zupa była zielona, po kilku minutach miksuję i tyle. MMmmmmmmmm :-)
Teraz nie używam żadnego tłuszczu, ale generalnie są zwolennicy masła i zwolennicy oliwy do szparagów. No i mam zięcia z Nawarry, która jest ojczyzną najlepszych szparagów i najlepszej papryki, więc muszę mieć opanowane te kulinarne kwestie. :lol:

@Kimero, też swoją wyciągnęłam, a Twoja jest zwykła, czy ślimakowa?
Ostatnio podano mi też sposób na blonnik do wzbogacania i slodzenia potraw - trzeba w piekarniku wysuszyć rozłożone na papierze wióry od soku - z marchewki, albo jabłka - takim proszkiem mozna posypywać surówki i inne potrawy.
Awatar użytkownika
Asita
Kontakt:

Ja te "niełamliwe" części szparagów obieram obieraczką, wszystko kroję w kawałki większe i wrzucam na papier na blachę, polewam oliwą i piekę ok 20-30 minut w piekarniku do zrumienienia...Jem jako warzywko do obiadu...pycha :szczerbaty:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Kontakt:

Mam taką zwykłą sokowirówkę, dokładnie taką http://www.powerjuicer.com/
Na stronie jest też kilka przepisów na soki.
Jeśli ktoś zamierza kupować teraz, lepiej wybrać tzw wyciskarkę, czyli "sokowyżymałkę" ślimakową. Wtłacza mniej powietrza do soku i nie grzeje, dzięki czemu sok dłużej zachowuje wartości. Sok ze zwykłej sokowirówki należy pić od razu.
W gazetce Lidla widziałam ofertę za ok 250 zł.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Ja mam taką starńką, polską, ale działa. Bardzo lubię sezon na sok marchewkowy.
No i ślimakowa wyciska ze wszystkiego, równiez z drobnopestkowych, których zwykła nie konsumuje. Podobno lepszy jest zelmer za 600 zł niz nowy za 900, ale to i tak straszne pieniądze...
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Kontakt:

To prawda, wyciskarki są wielokrotnie droższe od wirówek. Ta lidlowska jest dziwnie tania.
Ja swoją sokowirówkę kupiłam dwa tygodnie temu na pchlim targu, za ... Ta dam! 20 zł. Ma sporą moc, silnik chodzi cicho, a tarka się nie brudzi. Nota bene, jeśli jakieś plastikowe naczynia macie ubrudzone sokiem z marchewki, nie należy ich szorować! Pomarańczowy barwnik doskonale się zmywa tłuszczem, np odrobiną oleju.
Sok z marchewki jest pyszny. Można go urozmaicić dodaniem jabłek i kawałeczka świeżego imbiru. Zielone soki mogą zawierać sok z trawy pszenicznej, młodych liści mniszka lub pokrzywy. Nie można natomiast do sokowirówki wrzucać bananów, awokado ani orzechów. Marne wyniki dają także o tej porze roku mało soczyste gruszki i nektarynki/brzoskwinie. Wychodzi niezbyt apetyczny nektar. W sezonie te owoce są bardziej soczyste, ale też lepiej mieszać je z innymi, np jabłkami albo wiśniami.
Btw, polecam także garnek do parowego wyciskania soków na gorąco. Takie soki nadają się od razu do zamknięcia w butelkach na zimę. Doskonałe soki są z wiśni, porzeczek, truskawek, a nawet jabłek. Bardzo wydajne, praktycznie z kilograma owoców otrzymuje się litr soku.
lubię

Post autor: lubię »

Są, bo cały bajer w wyciśnięciu soku bez podgrzewania - czyli z dużą siłą, ale powoli. Jakiś spory kawałek czasu temu robiłam rozeznanie i w końcu zdecydowałam się zainwestować absurdalne, jak mi się zdawało, pieniądze w porządną wyciskarkę. Stanęła w kuchni zimą, czyli w czasie niezbyt sprzyjającym, więc przez jakiś czas wymieniałyśmy niezbyt życzliwe spojrzenia i ani jednego słowa. Nadszedł sezon i czas starcia. "To pokaż, co potrafisz..." rzuciłam. Nie odpowiedziała, ale podjęła wyzwanie. Do następnej zimy przeciorałam ją strasznie - teraz gadam do niej prawie codziennie i odnoszę się prawie z taką samą czułością jak do zmywarki. Miłość do milczącego sprzętu z założenia jest nieodwzajemniona, ale daje dużo satysfakcji, a w tym wypadku nawet daje się skonsumować :szczerbaty: Miałam różne sokowirówki i różnica jest kolosalna - w soku, w resztkach, w możliwościach i w smaku. Zdecydowanie polecam odłożenie sobie na zakup takiego wynalazku w porządnej wersji pozwalającej na robienie soków z zieleniny i rozmaitych mleczek roślinnych :love:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”