Samuraj i Katana DS [Nowy Dwór Gdański]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Mk1609

Re: Samuraj i Katana DS [Nowy Dwór Gdański]

Post autor: Mk1609 »

Świnkowe pytanie dotyczące nie tylko świń. Chłopcy od rana piszczą jak opętani, dostali jedzenie wodę i warzywa, a oni nadal piszczą, włączyłem muzykę i nagle zamilkli. Pytanie: zmęczeni czy muzyka ich uspokaja? Wiem że ludzi zarówno uspokaja jak i wywołuje agresję, również wiem że niektóre zwierzęta domowe podobnie reagują. Czy na świństewka też tak może wpływać?
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Swoim świnkom staram się włączać radio, kiedy mają dłużej zostać same w ciszy. Moim zdaniem muzykę lubią, ale chyba nie każdą, nie wiem, Mozarta lubiły, nie lubią dźwięków wysokich i brzękających.
Zguglaj sobie "Music for guinea pigs" - są na YT całe utwory czy też zestawy muzyczne, podobno relaksujące dla świnek, nie mam pojęcia, bo do mnie nie przemawiała ta muzyka, więc nigdy nie wysluchalam do końca...
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Mk1609

Niemowlęta podobno najlepiej usypiać przy muzyce poważnej... Zabawne bo córka niecierpi muzyki poważnej, zasypiała przy..... Michael Jackson ewentualnie jak oglądałem Gwiezdne wojny. Jak widać to zależy od człowieka, zapewne u świntuszków jest tak samo.
Mk1609

Chłopcy byli dziś ważeni Katana 790g Samuraj 810g. Dostali również mieszankę uzupełniającą ziół, nie wiele brakowało do zjedzenia miski. Nawet nie zauważyłem kiedy je zjedli. Odnośnie dzikiej róży, owoc to taki malutki pomidorek (tak je w dzieciństwie nazywaliśmy) czytałem że świnki mogą je jeść, ale zastanawiam się czy w całości czy te pestki/nasiona ze środka trzeba wybrać?

A tu się koperkiem dzielili
Obrazek
Obrazek
Przepraszam za jakość zdjęć ale ciężko uchwycić dwóch chłopców gdy bawią się koperkiem w przeciąganie liny (ich ulubiona zabawa nie zależnie od tego czy każdy ma swoją gałązkę)
Mk1609

https://youtu.be/cN910F-euwA
Wasze świnki też tak robią czy to jakiś ewenement?
Mk1609

Duży zrobił nam porządek w klatce i na wybiegu potem nas wyczesał, więc w kilka godzin się odwdzięczyliśmy. Katana schował się do domku pod podestem a ja pokazałem zmęczenie
Obrazek
Obrazek
Mk1609

Myślę że to jest dobry czas na założenie wątku chłopaków w dziale swinkoosoby. Chłopcy nie zamierzają nas opuścić a my nie zamierzamy ich nikomu oddawać, nawet siłą mi ich nikt nie zabierze. 13 stycznia będą u mnie równo miesiąc, nikt nie ma alergii więc jest dobrze, jedynie blisko mieszkający rodzice twierdzą że padło mi na mózg, bo chce chłopakom zbudować klatkę piętrową około 160x80. Tylko nie mam jeszcze pomysłu na szafkę pod taką klatkę... Tzn nie wiem jaką wysokość zrobić żeby wszyscy byli zadowoleni. Wieczorem zrobię im temat chyba że wolicie żeby tu zostać.
magmagpie

Post autor: magmagpie »

Ale was zaświniło :D no ale macie znakomite modele więc się nie dziwię :D
Maszku

Post autor: Maszku »

Bardzo bardzo cieplutko pozdrawiamy Samuraja <3
Cieszymy się, że wszystko u niego dobrze i że ma taką dużą willę! My byśmy takiego wybiegu nie potrafili mu zbudować !!!

Kwiki od Tabiego :) Obrazek
Mk1609

Łatwy do zrobienia, to tylko kilka desek i mata (podłoga do kojców) trochę śrubek i kontowniki.

Chłopcy pozdrawiają Tabiego i pokazują jak się je siano bez kłótni
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”