Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martu.ha
Posty: 1642
Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: martu.ha »

Jack Daniel's pisze: Taki tam specyfik na bakterie ;)
Odstrasza też komary, wampiry i sąsiadów :lol:
Awatar użytkownika
Iza
Posty: 4442
Rejestracja: 14 lip 2013, 18:43
Miejscowość: Bydgoszcz
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Iza »

Na wykładowców tez działa? Mam ustny z miernictwa komputerowego. Może tak przed...
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Posty: 23198
Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
Miejscowość: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: porcella »

taka ciekawostka dietetyczna: http://guiltfree.pl/115-makaron-shirata ... Ag-f8P8HAQ
konnyaku, czyli niby makaron prawie zero kalorii
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Agmeszka

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Agmeszka »

Może kogoś zainteresuje.
Można używać też do sałatek :)
Ja właśnie robię z pokrzywy i z Żółtlicy :) Planuje zrobić z lubczyku lub mięty :)

http://mademoiselleevebloguje.blogspot. ... tnych.html
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Posty: 3163
Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
Miejscowość: Łódź
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: kimera »

Pyszny - ale, niestety, kaloryczny, krem, który po zmrożeniu daje lody.

Całe surowe jajka należy ubić na parze z cukrem, średnio trzy łyżeczki cukru na jajko, jak na kogel-mogel. Ubijać do białości i zgęstnienia na krem. Bardzo ważne, bo surowe jajka mogą być niezdrowe.
Póki krem stygnie, ubijamy śmietanę, bez cukru. Ostudzony krem jajeczny mieszamy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.
Możemy zjeść od razu, przełożyć nim podłużne biszkopty nasączone kawą, a wtedy będziemy mieli tiramisu, albo włożyć do metalowego naczynia i wstawić do zamrażalnika, a wyjmiemy lody.
Zwykłe lody wymagają ucierania w naczyniu z lodem, ale gęstej masy z puszystą śmietaną nie trzeba kręcić.
Lody truskawkowe bez kręcenia - truskawki zagotować na mus z cukrem i rozdrobnić, dodać sok cytrynowy i ewentualnie startą skórkę cytrynową lub wanilię. Można dodać pół na pół surowego musu z truskawek, ale intensywniejszy smak będzie miał odparowany lekko mus. Wymieszać następnie z mlekiem skondensowanym słodzonym, mlekiem zwykłym, a następnie z bitą śmietaną. Dodać szczyptę soli dla wzmocnienia smaku. Podobnie jak poprzednio, masę wyłożyć do metalowej miski, przykryć folią i wstawić do zamrażalnika.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Posty: 3800
Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Jack Daniel's »

Któż lepiej niż Hiszpanie wie, co znaczy upał. I że w upał trzeba koniecznie:
>zwolnić tempo
>dużo pić
>uzupełniać elektrolity
>sprawiać sobie przyjemności
Mam tu taką pychotę rodem z Andaluzji, przypadkiem całkowicie wegańską… Schładza, syci, doskonale może zastąpić południowy posiłek, rzeczone elektrolity uzupełnia, a do tego jest pyszny. Oto... Gazpacho
Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki można mieszać w dowolnych proporcjach, w zależności czy ktoś woli nutę pomidorową, ogórkową, cebulową, czosnkową, czy po prostu symfonię smaku :)
Moje ulubione proporcje to:
4 duże dojrzałe pomidory – sparzyć i obrać ze skórki
2 średnie ogórki
2 ząbki czosnku
pół papryki
kromeczka chleba
kilka łyżek oliwy
sól
pieprz
*Jeśli ktoś lubi, ostrzejszy smak wychodzi jeśli dodamy np. pół cebuli i /lub kilka łyżek octu

Wszystko pokroić na takie kawałki, jakim Wasz blender da radę. Dodajemy sporo wody, jeśli chcemy konsystencję napoju, ewentualnie podajemy bez wody jako gęsty krem. Można podawać z kostkami lodu, albo trzymać w lodówce, najlepiej nie dłużej niż 1 dzień.
Agmeszka

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Agmeszka »

Granita arbuzowa (w sam raz na upał)

Składniki
500 g miąższu arbuza
40 g cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Przygotowanie
Arbuza pokrój w kostkę i usuń dokładnie pestki. Miąższ umieść w pojemniku blendera, dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Przełóż do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (do całkowitego zamarznięcia).
Podczas chłodzenia mieszaj kilka razy za pomocą widelca, mniej więcej co 30 minut, rozkruszając zamarznięte bryłki. Granita powinna mieć konsystencję pokruszonego lodu.
Gotową granitę przełóż do szklanek.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Posty: 3800
Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Jack Daniel's »

Dwa pytania do przepisu powyżej mam. Czy zamiast cukru pudru może być stewia (ale coś podobnego)? Czy można dodać granata?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Posty: 3163
Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
Miejscowość: Łódź
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: kimera »

Granitę można robić z dowolnego soku, słodzić też można jak się chce. Można też dodać alkohol, ale trzeba pamiętać, że im więcej alkoholu, tym mniej zmrożone będą lody.
Pojemnik najlepiej jakby był metalowy i wcześniej już schłodzony.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Posty: 3800
Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Jack Daniel's »

To już wiem, co zrobię wieczorem do picia :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”