Balbinka i Fiona za TM :,((

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Re: Balbi i Fiona - Balbiśka już po zabiegu .

Post autor: Siula »

Całuski na Balbisiowy brzuszek :buzki: , niech się ładnie goi. No i głaski dla Fionki. ;)
katiusha

Post autor: katiusha »

Niech brzusio zdrowieje :fingerscrossed: Mnie tam nie rusza krew i rany :szczerbaty:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

balbinkowo pisze:
martuś pisze:Ale Balbi ma uczulenie na szwy wchłanialne czy niewchłanialne?
Właśnie nie jestem pewna czy go dobrze zrozumiałam, ale chyba powiedział że i tak by się wchłonęły na 30 dni, więc chyba wchłanialne... ale w takim bądź razie po co miały je zciągać po 10-ciu dniach? :think:
To może zadam inaczej pytanie. Te uczulenie to jest na ten szew skórny? Może pamiętasz jak wyglądały niteczki? Niebieskie i twarde jak żyłka czy filetowe i miękkie jak zwykła nitka?
Generalnie przy takich zabiegach zszywa się mięśnie i tkanki podskórne nićmi wchłanialnymi a skórę w zależności od zwierzęcia, miejsca szycia i przyzwyczajenia lekarza który zszywa albo jest to nić wchłanialna (wtedy nie trzeba zdejmować szwów) albo niewchłanialna.

Sama rana wygląda ładnie. Jest dziura ale widać, że jest już ładny strupek. Jak włoski odrosną to nie będzie widać blizny :buzki:
Obrazek
balbinkowo

Post autor: balbinkowo »

Bajlandia nie mówiłam że bez żadnego ale... ale jakoś wyleży. Pokwiczy, popodgryza mnie, powalczy ale wyleży i już!

Martuś z tego co go zrozumiałam to reakcja u Balbi wystąpiła na te szwy zewnętrzne, skórne. I na pewno były miękkie i fioletowe, jeśli coś ci to mówi to się cieszę :D

Dziękuję dziewczyny za wszystkie kciuki i miłe słowa, dzięki że jesteście :buzki:

Dziś przy nakładaniu maści odszedł mi kawałek strupka, był miękki a spod spodu wyglądała ropka :? Balbiś nie dała mi nic wycisnąć tak wierzgała i krzyczała, a nie miałam nic sterylnego aby jej to wygrzebać, więc tylko posmarowałam i zostawiłam :roll: Reszta strupków ok. Ale coś czuję że jutro u P. będzie akcja czyszczenie rany... Ojj :levitation:
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

balbinkowo pisze: Ale coś czuję że jutro u P. będzie akcja czyszczenie rany... Ojj :levitation:
czyli znów reanimacja i usta-usta (przyznaj się, że o to Ci chodzi z tym mdleniem :neener: )

oby nic nie trzeba było czyścić bo się pięknie wygoi :fingerscrossed: :buzki:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

balbinkowo pisze: Martuś z tego co go zrozumiałam to reakcja u Balbi wystąpiła na te szwy zewnętrzne, skórne. I na pewno były miękkie i fioletowe, jeśli coś ci to mówi to się cieszę :D
Czyli to było zszyte nićmi wchłanialnymi. Nie chcę straszyć tylko Was wyczulić na wszelkie niepokojące objawy - koniecznie musicie sprawdzać (czy to macaniem czy USG) jak wyglądają miejsca w jakie brzusznej w których zostały nici (czyli pozostałość po jajnikach i macicy). Pamiętam, że Ikar po kastracji (był bardzo długo na DT u Porcelli) miał uczulenie na szwy wchłanialne i w brzuszku zrobił mu się ropień - dr w ostatniej chwili go "wynalazła" bo operacja już była trudna i pamiętam, że długo dochodził do siebie.
Mam nadzieję, że to był problem tylko ze skórą - to się szybko się zagoi :buzki: :fingerscrossed:
Obrazek
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Balbinkowo, może zbieraj tą ropę i na paliwo sprzedasz? :lol:

Niech ranki się ładnie goją i bez żadnych wyciskań już :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Inoue

Post autor: Inoue »

dużo zdrówka dla Balbi :buzki:
balbinkowo

Post autor: balbinkowo »

No więc tak... Dopytałam dziś dr. szwy wchłanianie były również wewnątrz świnki :nie_powiem:
Dziś było zrywanie strupków, czyszczenie ran i wycinanie pozostałych szwów. Biedna Balbi była bardzo dzielna :roll: Ja również byłam bardzo dzielna i nie odpadłam na tej wizycie :szczerbaty:
Więc plan jest taki że czekamy aż szwy wchłanialne się wchłoną, do tego czasu aplikuje maść z antybiotykiem i obserwuję czy się nic nie dzieje z raną i szwami. Miało to sens do czasu aż przeczytałam wpis martuś i się przeraziła... Jezu, jaki ropień?! :ups:
A w poczekalni spotkałam Pastuszka z Dyziem. Oczywiście nie poznałam jej w pierwszym momencie, ale to tylko dlatego żeby była bogata. Pomiziałam chłopaka, pogrozilam paluszkiem aby ładnie jadł, mam nadzieję że pomogło. Miał piłowane ząbki, oby było już tylko lepiej :fingerscrossed:
Assia_B też myślałam o tej ropie, ale w sumie teraz paliwo względnie tanie, nie opyla się...
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Nie chciałam straszyć :redface: Mam nadzieję, że u Blabiśki nic się nie będzie działo :fingerscrossed: A może skontaktuj się z porcellą? Ona by Ci dokładniej powiedziała jak to było z Ikarem
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”