Tedzik z Warszawy zamieszkal w Gdańsku u Lilith!
Moderator: silje
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
- MALINAnula
- Kontakt:
Re: Tedzik, Warszawa. Wstrzymany - leczenie.
O Matko, wszystko się temu prosiaczkowi przykleja. Biedaczysko. Zdrówka życzę 

- sosnowa
- Kontakt:
A doktor Kraszewska robiła mu też usg klatki piersiowej? |Bo ona raczej nie robi, nawet jak dr Kasia prosiła kiedyś, to w sumie było echo bez opisu klatki. Inna sprawa, że akurat w tamtym przypadku (Euzebiusz), to nic by nie zobaczyła. Ta dr, która robi echo w MV Geraltowi ładnie opisała też płuca, ale może dlatego, że było tam ciekawie.
Zauważyłaś, czy jemu gorzej się zipie, jak jest smog? Tak miała Kresyda, w czwartek, przy dobrym powietrzu na kontroli u dr Kasi wszystko dobrze, a w weekend przy smogu wręcz przeciwnie. Dobrze by to zaobserwować i np. dawać mu steryd w takich razach. Encorton 1mg mam, oby nie był potrzebny biedakowi.
Zauważyłaś, czy jemu gorzej się zipie, jak jest smog? Tak miała Kresyda, w czwartek, przy dobrym powietrzu na kontroli u dr Kasi wszystko dobrze, a w weekend przy smogu wręcz przeciwnie. Dobrze by to zaobserwować i np. dawać mu steryd w takich razach. Encorton 1mg mam, oby nie był potrzebny biedakowi.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Oglądała mu płuca, owszem, zresztąbyła też akurat dr Martyna, która go badała poprzednio i miały opis i przesłany rtg dla porównania, więc naprawdę było to dokładne badanie. Ona mówiła coś o śluzówce rzęskowej (?) albo źle zrozumiałam... nie będąc młodą lekarką. No i zgadza się to przypuszczenie o przechodzonej infekcji z tym, co podejrzewa dr Oliwia. Musiał chorować na coś, co go prawie zabiło i pozostawiło ślady.
On na pewno gorzej oddycha jak się zmęczy, fakt, że wczoraj był w dobrej formie, a smogu nie było. Dzisiaj powietrze dobre i tez od rana skakał o żarcie. Zobaczę wieczorem, dam mu trochę połazić.
On na pewno gorzej oddycha jak się zmęczy, fakt, że wczoraj był w dobrej formie, a smogu nie było. Dzisiaj powietrze dobre i tez od rana skakał o żarcie. Zobaczę wieczorem, dam mu trochę połazić.
-
- Miejscowość: Białystok
- Kontakt:
Kamień z mojego serca, że to nie choroba serduszka Tedzika.
Ja także nie jestem lekarką a już napewno nie młodą i niewiele wiem na temat tej śluzówki rzęskowej, ale u ludzi to jedna z warstw śluzówki wyściełającej drogi oddechowe. Jest częścią mechanizmu obronnego i odpowiada za oczyszczanie, usuwanie, wraz ze śluzem, zanieczyszczeń i in. z oskrzeli i wyżej. Rzęski transportują te "szkodliwości" w kierunku krtani a tam już sobie odkrztuszamy, połykamy czy czyścimy nos. Alergeny powodują uszkodzenia i złuszczanie śluzówki rzęskowej, podobnie jak częste i nieleczone stany zapalne g.d.o. Pełni to swoją rolę np. w mechanizmie astmy.
Nie wiem czy dobrze to pamiętam. Może jakiś medyk lub biolog mnie poprawi ? Bardzo proszę.
Może lekarz uszkodzenia śluzówki rzęskowej u Tedzika miała namyśli ?
A jak miś dzisiaj ?
Ja także nie jestem lekarką a już napewno nie młodą i niewiele wiem na temat tej śluzówki rzęskowej, ale u ludzi to jedna z warstw śluzówki wyściełającej drogi oddechowe. Jest częścią mechanizmu obronnego i odpowiada za oczyszczanie, usuwanie, wraz ze śluzem, zanieczyszczeń i in. z oskrzeli i wyżej. Rzęski transportują te "szkodliwości" w kierunku krtani a tam już sobie odkrztuszamy, połykamy czy czyścimy nos. Alergeny powodują uszkodzenia i złuszczanie śluzówki rzęskowej, podobnie jak częste i nieleczone stany zapalne g.d.o. Pełni to swoją rolę np. w mechanizmie astmy.
Nie wiem czy dobrze to pamiętam. Może jakiś medyk lub biolog mnie poprawi ? Bardzo proszę.
Może lekarz uszkodzenia śluzówki rzęskowej u Tedzika miała namyśli ?
A jak miś dzisiaj ?
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Marny ma apetyt - myślę, że to sprawa verafloxu, po telefonicznej konsultacji podaję ulgastran, oczywiście probiotyk, ale i tak słabo je. Za to oddycha nieźle, więc może z tymi rzęskami i smogiem to słuszna teoria?
Jakieś leczenie klimatyczne?

Jakieś leczenie klimatyczne?

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Jeśli smog jest problemem, to rozwiązaniem byłby oczyszczacz powietrza. Niestety, to droga inwestycja. Pomoże jednak nie tylko Tedzikowi, ale i ludziom. Poza tym, nawilżanie powietrza. Może być w jednym urządzeniu z oczyszczaczem, albo osobno, dużo taniej.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Albo zmienienie klimatu na nadmorski 
A tak już bardziej serio trzymam kciuki za apetyt

A tak już bardziej serio trzymam kciuki za apetyt

- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Nie wiem, jak to jest, bo niby nie widzę za bardzo żeby jadł, a dzisiaj na wybiegu podczas wymiany ściółki, nabobczył jak trzy świnie. No to z czegoś musi to wyrabiać, prawda?
Oczyszczacz na razie jest poza zasięgiem finansowym, ale jak tak dalej pójdzie, to nie wiem, czy się jednak nie zepnę.
Zmiana klimatu, mówisz...
Pożywiom, uwidim 
Powietrze u mnie jest w miarę, stosunkowo mało kurzu, jak na Warszawę. W pokojach nie muszę w ogóle włączać kaloryferów, wystarczają pionowe rurki, i mamy stałe 21C. Wietrzę oczywiście, mam dużo roślin, obok klatek stoi ogromna sansewiera, a nieopodal - asparagus. No ale wieś to to nie jest, oczywiście.
Waga dzisiaj 1035g
Oczyszczacz na razie jest poza zasięgiem finansowym, ale jak tak dalej pójdzie, to nie wiem, czy się jednak nie zepnę.
Zmiana klimatu, mówisz...

Powietrze u mnie jest w miarę, stosunkowo mało kurzu, jak na Warszawę. W pokojach nie muszę w ogóle włączać kaloryferów, wystarczają pionowe rurki, i mamy stałe 21C. Wietrzę oczywiście, mam dużo roślin, obok klatek stoi ogromna sansewiera, a nieopodal - asparagus. No ale wieś to to nie jest, oczywiście.
Waga dzisiaj 1035g
- Natalinka
- Kontakt:
A to nie potrzebujecie shilingtona na ten kamień? Dostałam cztery nowiutkie importy prosto z Tajlandii od niezwykle miłej pani, więc mogę dać puchatemu bez kłopotu. Knedlu mam wrażenie bardzo pomaga - sika zuch na potęgę i w każdym miejscu,w którym stanie/siądzie/położy się - i liczę, że wydala w związku z tym wszystkie osady, jakie tam miał. To co, reflektujecie?
Czarna Kluska i Morena