✰Wojownicy Lilith✰ czteroświń(pięcio?)+kociu dwupak+tymczasy

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Harvejowa

Re: ✰Wojownicy: Geronimo,Tasman,Onyx i Wiewiórek✰chory Tasie

Post autor: Harvejowa »

u mnie trilac wchodził aż miło
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Nie wiem w piątek mam być na kontroli to zapytam o kroplówkę.
Probiotyk też nie wiem jaki, dostałam porcję przełożoną do strzykawki, jest żółty (jak starte świeżo jabłko) pachnie chyba owocowo i ma jakby pełno grudek cukru.
Zioła spróbuję zmielić z CC ale nie wiem czy mój młynek podoła bo i tak grubo zmielił CC i ledwo przez strzykawkę idzie ale zioła może z wodą się same rozpaćkają odpowiednio.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Ja robiłam papkę z dodatkiem mielonych ziół - najlepiej, żeby były silnie aromatyczne - z sianem, płatkami owsianymi, mogą być także zarodki pszenne, są bardzo wartościowe, i dodatkiem kaszki Sinlac. Chora świnka jadła taką papkę chętnie, zdrowe wręcz szalały za takim przysmakiem.
Świnkom, podobnie jak koniom, można serwować tak zwany mesz, czyli coś w rodzaju owsianki z różnych płatków i otrębów, z dodatkiem siemienia lnianego i ziół, to wszystko jest zaparzane gorącą wodą i serwowane jako lekko ciepła kasza.
Harvejowa

Post autor: Harvejowa »

Patrząc na te wątki i różne problemy oraz doświadczenia...to powinna być oddzielna strona tak jak jest na temat chorób....porady jakie papki można robić dla dokarmianych świnek...itd. itp. byłoby to niesamowicie przydatne
Tasman trzymaj się malutki :fingerscrossed: i wcinaj !
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

I tak będąc na forum ma się jakąś wiedzę i mimochodem coś się zawsze wyczyta i to się bardzo przydaje ale nie wyobrażam sobie co by było gdybym nie była tu zarejestrowana i liczyła tylko na weterynarza, śmiem przypuszczać, że nie wiedziałabym nawet, że muszę go dokarmiać i już by dawno biedak padł. Zresztą nawet weterynarza bym nie znalazła dobrego tylko liczyła na tego pierwszego kr@#€%&.. A zebrane gdzieś informacje na pewno by się przydały.
elwen
Miejscowość: skierniewice
Kontakt:

Post autor: elwen »

Jest wątek kiedy i czym dokarmiać niejedzącą lub słabą świnkę.
Aczkolwiek mam ten sam problem na forum, że do wielu informacji trzeba się po prostu dokopać. I tak plusem jest, że w wątkach chorobowych ludzie reagują szybko.Chyba jednak najszybszym i najskuteczniejszym sposobem jest pytać wprost namierzonych konkretnych, doświadczonych użytkowników.

Moja świnka też nie lubiła niektórych probiotyków.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Ale nie tylko chodzi o samo dokarmianie ale też np o odkażanie rany i inne. Jakie leki na co są wskazane a czego pod żadnym pozorem nie zgadzać się na podanie świni. Tylko, że coś takiego musiałby napisać weterynarz a nie bardziej doświadczony użytkownik forum. Rozmawiałam szukając weterynarza z Hanią z hannavile i była w szoku że świnka dostała penicylinę no nie wybaczę sobie, że na to pozwoliłam..
JaAnia

Post autor: JaAnia »

Lilith spokojnie, wszystko jest w wątku choroby i problemy. Poza tym w świńskim poradniku wydanym przez stowarzyszenie też są informacje nt leków. Probiotyk to pewnie Provita. A co z zastrzykami? Co mu podajesz?
koni

Post autor: koni »

sempreverde pisze:A jaki dajesz probiotyk? Moje prosiaki zgodnie zawsze pluły Biolapisem, a Bioprotect ciągnęły ze strzykawki aż miło.
moje bioprotect też ze smakiem wciągają
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Aniu szczerze mówiąc nie wiem, bo nie mogę się rozczytać z wpisu do książeczki zdrowia :?

Wygląda to tak może ktoś kto ma doświadczenie i zna nazwy domyśli się :idontknow: Ja niestety nie mam doświadczenia, na strzykawce jest napisane "insulin-for single use", więc wychodzi na to, że insulinę, czyli to raczej w związku z zatruciem dostał żeby apetyt poprawić(?) i żeby trzustka i reszta narządów pracowała.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”