✰Wojownicy Lilith✰ czteroświń(pięcio?)+kociu dwupak+tymczasy
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Re: ✰Wojownicy: Geronimo,Tasman,Onyx i Wiewiórek✰chory Tasie
u mnie trilac wchodził aż miło
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Nie wiem w piątek mam być na kontroli to zapytam o kroplówkę.
Probiotyk też nie wiem jaki, dostałam porcję przełożoną do strzykawki, jest żółty (jak starte świeżo jabłko) pachnie chyba owocowo i ma jakby pełno grudek cukru.
Zioła spróbuję zmielić z CC ale nie wiem czy mój młynek podoła bo i tak grubo zmielił CC i ledwo przez strzykawkę idzie ale zioła może z wodą się same rozpaćkają odpowiednio.
Probiotyk też nie wiem jaki, dostałam porcję przełożoną do strzykawki, jest żółty (jak starte świeżo jabłko) pachnie chyba owocowo i ma jakby pełno grudek cukru.
Zioła spróbuję zmielić z CC ale nie wiem czy mój młynek podoła bo i tak grubo zmielił CC i ledwo przez strzykawkę idzie ale zioła może z wodą się same rozpaćkają odpowiednio.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Ja robiłam papkę z dodatkiem mielonych ziół - najlepiej, żeby były silnie aromatyczne - z sianem, płatkami owsianymi, mogą być także zarodki pszenne, są bardzo wartościowe, i dodatkiem kaszki Sinlac. Chora świnka jadła taką papkę chętnie, zdrowe wręcz szalały za takim przysmakiem.
Świnkom, podobnie jak koniom, można serwować tak zwany mesz, czyli coś w rodzaju owsianki z różnych płatków i otrębów, z dodatkiem siemienia lnianego i ziół, to wszystko jest zaparzane gorącą wodą i serwowane jako lekko ciepła kasza.
Świnkom, podobnie jak koniom, można serwować tak zwany mesz, czyli coś w rodzaju owsianki z różnych płatków i otrębów, z dodatkiem siemienia lnianego i ziół, to wszystko jest zaparzane gorącą wodą i serwowane jako lekko ciepła kasza.
Patrząc na te wątki i różne problemy oraz doświadczenia...to powinna być oddzielna strona tak jak jest na temat chorób....porady jakie papki można robić dla dokarmianych świnek...itd. itp. byłoby to niesamowicie przydatne
Tasman trzymaj się malutki
i wcinaj !
Tasman trzymaj się malutki

- Lilith88
- Kontakt:
I tak będąc na forum ma się jakąś wiedzę i mimochodem coś się zawsze wyczyta i to się bardzo przydaje ale nie wyobrażam sobie co by było gdybym nie była tu zarejestrowana i liczyła tylko na weterynarza, śmiem przypuszczać, że nie wiedziałabym nawet, że muszę go dokarmiać i już by dawno biedak padł. Zresztą nawet weterynarza bym nie znalazła dobrego tylko liczyła na tego pierwszego kr@#€%&.. A zebrane gdzieś informacje na pewno by się przydały.
-
- Miejscowość: skierniewice
- Kontakt:
Jest wątek kiedy i czym dokarmiać niejedzącą lub słabą świnkę.
Aczkolwiek mam ten sam problem na forum, że do wielu informacji trzeba się po prostu dokopać. I tak plusem jest, że w wątkach chorobowych ludzie reagują szybko.Chyba jednak najszybszym i najskuteczniejszym sposobem jest pytać wprost namierzonych konkretnych, doświadczonych użytkowników.
Moja świnka też nie lubiła niektórych probiotyków.
Aczkolwiek mam ten sam problem na forum, że do wielu informacji trzeba się po prostu dokopać. I tak plusem jest, że w wątkach chorobowych ludzie reagują szybko.Chyba jednak najszybszym i najskuteczniejszym sposobem jest pytać wprost namierzonych konkretnych, doświadczonych użytkowników.
Moja świnka też nie lubiła niektórych probiotyków.
- Lilith88
- Kontakt:
Ale nie tylko chodzi o samo dokarmianie ale też np o odkażanie rany i inne. Jakie leki na co są wskazane a czego pod żadnym pozorem nie zgadzać się na podanie świni. Tylko, że coś takiego musiałby napisać weterynarz a nie bardziej doświadczony użytkownik forum. Rozmawiałam szukając weterynarza z Hanią z hannavile i była w szoku że świnka dostała penicylinę no nie wybaczę sobie, że na to pozwoliłam..
Lilith spokojnie, wszystko jest w wątku choroby i problemy. Poza tym w świńskim poradniku wydanym przez stowarzyszenie też są informacje nt leków. Probiotyk to pewnie Provita. A co z zastrzykami? Co mu podajesz?
moje bioprotect też ze smakiem wciągająsempreverde pisze:A jaki dajesz probiotyk? Moje prosiaki zgodnie zawsze pluły Biolapisem, a Bioprotect ciągnęły ze strzykawki aż miło.
- Lilith88
- Kontakt:
Aniu szczerze mówiąc nie wiem, bo nie mogę się rozczytać z wpisu do książeczki zdrowia
Wygląda to tak może ktoś kto ma doświadczenie i zna nazwy domyśli się
Ja niestety nie mam doświadczenia, na strzykawce jest napisane "insulin-for single use", więc wychodzi na to, że insulinę, czyli to raczej w związku z zatruciem dostał żeby apetyt poprawić(?) i żeby trzustka i reszta narządów pracowała.

Wygląda to tak może ktoś kto ma doświadczenie i zna nazwy domyśli się