Tamis[*] i Feder[*], dwa chorowitki [Sztum]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Tamis i Feder [Sztum]- ad. wstrzymana/leczymy Tamisa

Post autor: silje »

Bobki wyszły czyste. I to oczywiście dobrze, ale nadal nie wiadomo co mu dolega. Na szczęście troszkę przybrał na wadze- dziś miał 708g.
Tak sobie myślę, czy nie miesza nam tu tarczyca, ale dr Judyta twierdzi, że skoro nie ma zmian guzowatych, to nie wchodzimy z leczeniem, bo z nadczynności łatwo wpaść w niedoczynność. Tak powiedziała, a znam się na tym zbyt słabo, by się wypowiadać i dyskutować :idontknow:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +22 w DT
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

:fingerscrossed:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Oj... Strasznie długo nie pisałam co u chłopaków.
Feder ma się świetnie, trzyma wagę i apetyt mu dopisuje. Co prawda zostawia sporo warzyw (nawet swój ulubiony seler naciowy i cukinię!) ale opycha się trawą. Wszystko jest ok, byle tak dalej.
Natomiast Tamis- kiepsko... Pomaleńku gubi wagę, ale to nie zęby są przyczyną. W ostatnim badaniu krwi wyszła duża leukocytoza (ponad 27tys) co świadczy o jakimś stanie zapalnym, tworzącym się ropniu lub białaczce/chłoniaku.
Dr zleciła Enrofloxacynę (dostaje od 28.04) i Heparegen, bo wyniki wątrobowe też kiepskie.
Ogólnie wszystko wygląda coraz gorzej, bo waga spadła poniżej 600g...
Apetytu brak, ale na jabłko się skusi, skubie też płatki owsiane. Na szczęście mamy już trawę, a trawę też wciąga.
Ale nie łudzę się.. To już naprawdę ciężko chora świnka..
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +22 w DT
Awatar użytkownika
doma2005
Miejscowość: szczecin
Kontakt:

Post autor: doma2005 »

:fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

Dla chłopaczków, mocno. :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Beatrice
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Post autor: Beatrice »

I co się dzieje? Jest jakaś pozytywna zmiana? :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Znowu mam zaległości.
Chłopaki jakoś się trzymają, chociaż jest ciężko.
Tamis już dość regularnie jeździ do dr Judyty na korekty, zęby wydają się być jednak jego wtórnym problemem. Z jakiegoś powodu słabiej je, dlatego przerastają. Do tego są ciemne a górne siekacze zawijają się do środka. Podczas przedostatniej wizyty Dr nie spodobały się też nerki, dlatego jutro jedziemy na USG.
Od jakiegoś czasu na zdrowiu podupadł także Feder. Pod koniec maja zaczął trochę rzęzić i pojawił się katarek.
Na początek dostał Tolfedynę, potem Enroxil- oba leki nie dały efektu. Nie pomogła również Gentamycyna oraz inhalacje z Nebudu. Zrobiliśmy wymaz z nosa i po wyniku Feder został przeleczony Bactrimem w syropie. Efekt był krótkotrwały i aktualnie świniak jest już na czwartym antybiotyku (!)- tym razem jest to Ciprinol. I zobaczymy.. Ja szczerze mówiąc nie widzę żadnej spektakularnej poprawy. Waga spadła już poniżej 900g i świnek ewidentnie czuje się niekomfortowo.. Mam nadzieję, że jak antybiotyk się skończy, to będzie lepiej.
Oba chłopaki spędzają swój czas głównie przytulając się pod półeczką. Mało jedzą, mało się ruszają.
Dwa nieboraczki:
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

:fingerscrossed: Śliczni są. :love: Za zdrówko. :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Z USG wyszło, że Tamis ma nerki w fatalnym stanie. W gorszym, niż chorowitek Solik.
Dr włączyła Rubemal 0,5 tab 1xdz i RenalVet 1/2 caps 1xdz. Już nie wiem czy pisałam, ale dostaje również Vetmedin 1/6 na serducho. Ogólnie jest bardzo kiepsko..
Feder natomiast dostał nowy antybiotyk- Oxyvet, do podawania co drugi dzień. Czekam na efekty.
Posypali się chłopaki bardzo.

Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

Mocno za chłopaczków! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: I dużo sił dla Ciebie. :buzki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”