Tigran i Tamir

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Re: Tigran i Abat- zamieszkali w Łodzi :)

Post autor: Dzima »

bdv pisze:Nieskromnie przyznam, że klatka i wystrój to moje autorskie projekty, bez udziału osób trzecich :)
:o
Bosko wyszło! To gratuluję talentu
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Bardzo się cieszę, że chłopaki tak dobrze się aklimatyzują :D . Abat (Tamir) - mistrz wyleżingu. On potrafi tak leżeć w całej rozciągłości na środku klatki, wyciągając łapki (i siebie samego) na wszystkie strony.
Oni mało kiedy leżeli razem w jednym miejscu. Przeważnie Tigran na hamaku, a Abat w tunelu, pod półką, lub gdziekolwiek indziej. To Tigran zwykle poszukiwał towarzystwa Abata, miział go po uszku i szukał kontaktu. Abat nie był aż tak wylewny. Ciekawa jestem, jak im się dalej relacje ułożą.

Ed. Bdv- sam szyłeś?? Bo że klatka, jest Twojej produkcji, to wiedziałam- widać, że dużo pracy w jej powstanie włożyłeś :shakehands:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +19 w DT
bdv
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: bdv »

Tak, moje pierwsze szycia :)
Chłopaki chyba też zadowoleni.
Dziękujemy za miłe słowa, fajnie że i Wam się podoba ;)

No póki co po uszkach się raczej nie miziają. To Tigran (potocznie przezwany Tigi) sprawia wrażenie władcy leżanki, więc gdy Tamirowi (potocznie Tami) zdarzyło się na niej wyciągnąć w poprzek, Tigi nie miał się gdzie ułożyć... trochę na siebie nafukali, po czym Tigi oddalił się na konsumpcję sianka i wykorzystał moment kiedy miejscówka się zwolniła, przebiegła bestia :twisted:

silje, a czy Tigran pił jakoś chętnie z poidła? Tami nie ma z tym problemów i chętnie zagląda, Tigi widzę niekoniecznie.
Czasem się jeszcze trochę drapią, więc zobaczymy na najbliższej kontroli czy jeszcze jakiś nadbagaż noszą i może wcierkę trzeba będzie powtórzyć. Zobaczymy co tam doktorki powiedzą.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Skoro i za szycie się zabrałeś, to tym bardziej :shakehands: wszechstronnego talentu :) !
bdv pisze: silje, a czy Tigran pił jakoś chętnie z poidła? Tami nie ma z tym problemów i chętnie zagląda, Tigi widzę niekoniecznie.
Czasem się jeszcze trochę drapią, więc zobaczymy na najbliższej kontroli czy jeszcze jakiś nadbagaż noszą i może wcierkę trzeba będzie powtórzyć. Zobaczymy co tam doktorki powiedzą.
Pili obaj równo. I sporo. Możliwe, że dajesz więcej soczystego, dlatego Tigran pije mniej. Można też spróbować powiesić drugie (inne) poidełko.
Co do lokatorów w futrze: skoro się nadal drapią, to poszłabym z nimi za tydzień na przegląd. Stronghold dostali, tak jak mówiłam 7 czerwca, więc teoretycznie dawka przypominająca powinna być powtórzona dopiero za miesiąc. Jeśli weterynarz zadecyduje, że jednak trzeba powtórzyć wcześniej, to myślę, że nie prędzej niż 17.06, czyli po 10 dniach od pierwszej dawki.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +19 w DT
bdv
Kontakt:

Za jakiś tydzień-dwa myśleliśmy, żeby ich na przegląd zabrać, to od razu sprawdzimy i to :)

Wczoraj jeszcze poducha wpadła...
Obrazek
Obrazek

Tami szybko stwierdził, że jest zbyt wygodnie żeby rezygnować z takiej miejscówki...
Obrazek
Obrazek

I pierwszy króciutki nieśmiały wybieg
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

Ale się chłopakom trafiło! :yahoo:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
bdv
Kontakt:

Skusiłem się na sianko polne z allegro od jakiegoś rolnika. Drugi pokos, ładne, cienkie i pachnące... natomiast jak to z polnym chyba czasem bywa, są też i lokatorzy.
W sklepowym nigdy tego nie widzieliśmy.
Pojęcia nie mam co to i czy może zagrażać prosiakom - około 1mm czarne, owalne robaczki i mniejsze, może 0,5mm beżowe (coś jakby mikro mszyce :roll: ). Oba dreptające, na pewno nie pełzają. Nie ma tego chyba dużo, ale w sumie paczkę dopiero otworzyłem, a ma 12 kg...

Obrazek
i w makro
Obrazek

Chłopaki mieli ostatnio przygody z lokatorami i wolimy uniknąć kolejnych.
Nie wiem czy jest do użytku, czy nie lepiej śmignąć... macie jakieś doświadczenie?
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Raczej nie ma co ryzykować :/
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta :candle:
anmitsu

Post autor: anmitsu »

@Bdv
Wygląda to jak chrząszcze, możliwe że to trojszyk ulec, pospolity szkodnik siana. Świnkom nic nie będzie, ale rozejdzie Ci się po domu :D Polecam siano wyciągnąć z kartonu na białą folię lub tekturę, przesiać, trojszyki powinny się ewakuować. Przy okazji znajdziesz na pewno w tym sianie gryzki- mikro robaczki, skaczące jak się je dotknie, nie szkodliwe dla zwierząt i ludzi, rozejdą się po domu, są nagminne w sianie i ziołach każdego rodzaju, czy to od rolnika czy sklepowe. W sianie można znaleźć też gorsze szkodniki- obrzeżki i ptaszyńce kurze- są to roztocza, które pasożytują na zwierzętach, odżywiają się krwią, tych już trzeba się obawiać, bo inwazja roztoczy z takiego siana dotknie i świnki i Ciebie. Na wszystkie wyżej wymienione insekty dobrym rozwiązaniem jest przesianie siana w rękach, rozłożenie do worków po około 2kg i zamrożenie w niskiej temperaturze np. -18'C, na 24h. Wtedy te szkodniki giną i masz problem z głowy :)
edit: zajefajna klatka :D (i masz wykładzinę to odradzam wprowadzać to siano do obiegu bez obróbki ;))
bdv
Kontakt:

Dzięki za wyjaśnienia ;) Trochę za dużo zabawy, żeby to uratować. Plus, zamroziliśmy dopiero całą chłodziarkę truskawek, więc warunków do takiej operacji brak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”