Wygląda mi to na szczawik zajęczy http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczawik_zaj%C4%99czy
Spróbuj listek, szczawik jest kwaśny. Jest jadalny, zawiera witaminę C. Zawiera mniej więcej tyle szczawianów, co szpinak, więc trzeba uważać, ale w niewielkich ilościach może urozmaicić dietę zwierząt.
Zioła, zielsko, rośliny - prośba o identyfikację
Moderator: pastuszek
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Zioła, zielsko, rośliny - NOWA ZAGADKA!
Spróbowałam. Bardzo smaczny i rzeczywiście kwaśny
Dałam świnkom
Jak patrzę na zdjęcia kwiatów, to jestem pewna, że takie kwiatuszki widziałam wcześniej
Dziękuję!

Jak patrzę na zdjęcia kwiatów, to jestem pewna, że takie kwiatuszki widziałam wcześniej

Dziękuję!
Zbierając świnkom trawę, znalazłam to:

Rosło w dosyć bujnych kępkach, tworząc rozety przy ziemi. Wygląda mi to na krwawnik, który zresztą rósł niedaleko. Porównałam listki i wydawałoby się, że identyczne, ale zastanawia mnie ten fakt wyrastania jakby bezpośrednio z ziemi - żadnych łodyżek, kwiatków, nic.
A jeśli to na 100% krwawnik, to jeszcze jedno pytanie: ile listków można dać jednorazowo dorosłej śwince, żeby nie przedawkować?
I jeszcze takie coś:

Rośnie w sporych skupiskach, po roztarciu ma dość intensywny, ziołowy zapach. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wiosną chyba kwitnie na biało, tworząc "parasolki" w takim kształcie jak kwiaty kopru włoskiego. Klucz do oznaczania roślin zbyt wiele nie pomógł
To coś nadającego się dla świnek, czy zwykły chwast?
Madzior, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko podpięciu się do Twojego wątku

Rosło w dosyć bujnych kępkach, tworząc rozety przy ziemi. Wygląda mi to na krwawnik, który zresztą rósł niedaleko. Porównałam listki i wydawałoby się, że identyczne, ale zastanawia mnie ten fakt wyrastania jakby bezpośrednio z ziemi - żadnych łodyżek, kwiatków, nic.
A jeśli to na 100% krwawnik, to jeszcze jedno pytanie: ile listków można dać jednorazowo dorosłej śwince, żeby nie przedawkować?
I jeszcze takie coś:

Rośnie w sporych skupiskach, po roztarciu ma dość intensywny, ziołowy zapach. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wiosną chyba kwitnie na biało, tworząc "parasolki" w takim kształcie jak kwiaty kopru włoskiego. Klucz do oznaczania roślin zbyt wiele nie pomógł

To coś nadającego się dla świnek, czy zwykły chwast?
Madzior, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko podpięciu się do Twojego wątku

To pierwsze to krwawnik a to drugie to nie wiem.
- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
Krwawnika daje świnkom całe garści, także z łodygami i kwiatami.
Tego drugiego nie znam. Najlepiej nieznanych roślin nie podawać zwierzętom, ani samemu nie jeść
.
Tego drugiego nie znam. Najlepiej nieznanych roślin nie podawać zwierzętom, ani samemu nie jeść

Oczywiście, nie dałabym im czegoś, czego nie znam 
Dziękuję!

Dziękuję!
Ten drugi bardzo popularny chwast to podagrycznik. Świnki mogą go jeść.
- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
No proszę, okazuje się, że podagrycznik jest nie tylko jadalny, ale i bardzo zdrowy!
http://www.czytelniamedyczna.pl/4277,po ... ria-l.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/4277,po ... ria-l.html
Bardzo się cieszę, że ktoś w sprawie roślin jest równie zielonyCatarinha pisze: Madzior, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko podpięciu się do Twojego wątku

Madzior - bardzo przydatny watek./
Przy zbieraniu trawy wybieralam owego podagrycznika bo co nie znam to nie daje
no zobacz - a mozna.
To chwascisko zarasta z checia ogrodek znajomych, rozplenia sie niesamowicie i dusi trawe!
Przy zbieraniu trawy wybieralam owego podagrycznika bo co nie znam to nie daje

To chwascisko zarasta z checia ogrodek znajomych, rozplenia sie niesamowicie i dusi trawe!