...::::☀ Kris ☀ Larusek ☀ Santuś ☀::::...nowa klatka C&C

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Kris i Larusek-(od)ważniaki i Santuś - adoptowany albino

Post autor: lunorek »

Santuś cudowny, pozostałe chłopaki też :love: Żaneta, a zerknij sobie tutaj, może coś Cię zainteresuje http://sklep.swinkamorska.com.pl/katego ... a-creative
Zamierzam przejść na ten system niedługo ;)
Żaneta84

Post autor: Żaneta84 »

Tak, Juz to widziałam. Ale ktoś gdzies pisał, że jak wysyłają polipropylen kanalikowy to on jest poskładany w kostkę. Przez to ma takie nieestetyczne zagięcia :(
Nie wiem czy juz ten problem rozwiązali :(
Żaneta84

Acha i wieczorny bukiet dla chłopaków :)
Ich ulubiony:
Obrazek
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

Hm, a nie słyszałam nic o tym, ale dobrze, że mi mówisz, to im najpierw napiszę, że owszem, chętnie zakupię... ale dopiero jak rozwiążą kwestię wysyłki i wyślą normalnie, bez zaginania 8-) Myślę, że po prostu najlepiej kwestię wyjaśnić ze sprzedawcą. Szkoda chyba rezygnować z góry z zakupu...
Żaneta84

Tak oczywiście masz rację. Ja zupełnie ich nie potępiam za ten sposób wysyłki bo maja swoje powody żeby to wysyłać w ten sposób. Na innym forum podali argument w postaci kosztów. Ale faktycznie mieli cos z tym zrobić tzn. poprawić/wymyślić sposób dostawy.
Ale dodatkowo oni maksymalnie oferują 2x4 kratki. A my chcemy zrobić 2x5 kratek.
Zreszta wczoraj jak wszystko policzyłam wyszło 238zł. Za maksymalnie 2x4 kratki. Nie do końca rozumiem czemu tam trzeba tą podstawke kupować. Policzyłam z tą podstawką, bo piszą że jest konieczna ze względu na konstrukcję.

Znalazłam na amazonie.de za 31€ - 16 sztuk kratek i złączek + przesyłka 8 € z Niemiec + polipropylen kanalikowy (jeszcze nie znam kosztów)

w zaokrągleniu za kratki 40€ x 4,4zł = 176zł + koszt polipropyleniu. Nie jest tanio, ale jednak to są kratki metalowe tak jak chciałam.

https://www.amazon.de/Whitmor-6071-1723 ... GYS9ZR3SX3

Musze tym razem wszystko dobrze przemyśleć, może nawet wziąć więcej tych kratek (w razie gdybym zachciała pięterko dla nich). Bo mąż juz narzeka , że mogłam od razu taką kupować. To bedzie ich 3 klatka :)

Zresztą za niecałe dwa miesiące w domku pojawi się dzidzia i dla bezpieczeństwa świnek musze im zrobić tą klatkę. Maluch może im zrobic krzywde w obecnej konfiguracji.

I znalazłam link do rozmowy na temat tego polipropylenu kanalikowego:
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f= ... 04#p163804
można przeczytać
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

Hm, a może warto byłoby kupić po prostu taki polipropylen samemu? Jakoś nie wydaje mi się to wielką filozofią patrząc na konstrukcję tej kuwety. W sklepie the Pig te elementy też są sprzedawane na sztuki, kratki są metalowe z tego co widziałam, muszę natomiast policzyć czy się to finansowo opłaca... Wiem też, że takie metalowe kratki + łączniki sprzedawane są w sklepach specjalistycznych do konstrukcji regałów sklepowych, można spróbować pójść jeszcze tym tropem.
A te podkładki chyba są wymagane pod spód klatki dlatego, że łączniki spięte od spodu rurkami konstrukcyjnymi powodują uniesienie kuwety nad podłoże o ok. 3-4 cm. Po napełnieniu np pelletem kuweta by siadła pod ciężarem i możliwe, że wtedy by właśnie doszło do jej wygięć/załamań. U mnie to też będzie 3cia klatka, najpierw docelowa setka, potem setka wymieniona na 120, a teraz przemyślenia, że to jednak nie to...
Żaneta84

No to tak jak u nas Lunorku :)
Tak, kratki metalowe - na tym mi zależało :) każdy ma swoje potrzeby. I Cavia Creative jest dobrym rozwiązaniem. Ale dla mnie taniej będzie sprowadzic sobie z Niemiec te kratki. A gdybym jeszcze wybrała sobie czarny kolor zamiast białego to mogłobyć jeszcze taniej.

Już byłam w tzw. sklepach z meblami sklepowymi :) i mają takie moduły (kraty ekspozycyjne). Najmniejsza kratka w ofercie jaka się pojawiała była 40x40cm - to nawet by mi odpowiadało, ale wycofali ją z produkcji - niestety :(
Pisałam też bezpośrednio do producentów takich krat ekspozycyjnych. Pytałam o wykonanie na zamówienie, ale jedni odmówili, inni w ogóle nie odpisali.
No naszukaliśmy się tego... już mam dość :lol:
W przyszłym tygodniu zamawiam z Niemiec. Decyzja podjęta. Potem będziemy czekać 10 dni. Wszytko to czas.

Lunarku trafna uwaga o tych zapięciach krat które podnosza kuwetę muszę na to zwrócić uwagę, na tych youtubowych filmikach - jak oni to rozwiązali.
Żaneta84

Santi ma prawdziwie Lwie serce.
Już dziś widać, że jak tylko nabierze masy i zbliży się do chłopaków to ustawi ich pod siebie. Nawet teraz zdarza mu się ich pogonić. Umie postawić na swoim ;)

Jest bardzo odważny, dlatego bez problemu podchodzi do nas (szczególnie gdy nie jest wołany), ale jeszcze dużo czasu upłynie nim zacznie nam ufać.

A tutaj wspólne biesiadowanie. Moja obecność w pobliżu troszkę onieśmiela Santusia. Dlatego ciężko go uchwycić, bo staje tak żebym nie mogła go sięgnąć ręką :) Spryciarz prawda?????

Obrazek

Obrazek
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

:love:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”