Czy znaczny przyrost masy może świadczyć o ciąży??

Regulamin forum
Regulamin forum
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
margolcia

Re: Czy znaczny przyrost masy może świadczyć o ciąży??

Post autor: margolcia »

Minął kolejny tydzień - waga Tosi 655g.
Brzuch wyraźnie się rusza po prawej stronie, po lewej nie na boku tylko w dolej część .
Ciekawe ile jeszcze do rozwiązania? ile prosiaczków będzie? czy wszystko się uda.
Bardzo się martwimy :(
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Na te pytania może odpowiedzieć tylko lekarz weterynarii. Konsultowałaś się z nim apropo ciąży?
margolcia

Trochę obawiam się wizyty u weterynarza, który nie specjalizuje się w gryzoniach. Pytałam kolegę weterynarza, który opiekuje się naszą sunią ON-ką, czy zna się na świnkach? Po minie wywnioskowałam, że nie jest to jego ulubiona pacjentka. Na razie szukam, pytam....
Alex

Post autor: Alex »

Ja jak juz mialem pewnosc co do ciazy to zwiekszylem dawke zywieniowa z trzech na piec razy dzienie i dostawaly tego wiecej niz zwykle tak samo po porodzie zwiekszylem dawke z pieciu na siedem razy dziennie zeby miala sile wykarmic mlode.
margolcia

zwiększyłam dawki karmy ale świnki najchętniej jedzą warzywa. Nie wiem, czy mogę jeszcze więcej warzyw im dawać i czy wszystkich, czy niektóre powinnam ograniczyć. Tosia ciągle głodna. Ciągle zagląda do miseczki z warzywami. Czy mogę podawać owoce, jeżeli tak to jakie? moje świnki nie jedzą cytrusów, jabłka tylko jak nie ma niczego innego.
Alex

Dawaj im poprostu to co lubia najbardziej z owocow i warzyw sucha karme i siano wszystko w duzych ilosciach ciezarna swinka je za kiklku bo musi sama sie najesc wykarmic mlode ktore nosi a potem musi tez duzo jesc zeby miala czym karmic maluchy
margolcia

sianko cały czas w paśniku 2 x dziennie ładowane, miseczka z karmą uzupełniana jak zajdzie potrzeba - mało jedzą, mieszam już 2 rodzaje karmy, nie wiem czy zwiększyć ilość wit c, teraz świnki dostają po 3 krople, jedzą dużo papryki, natki pietruszki, nać selera, mlecze jak ładne znajdę (z własnej działki), brokuł, marchewkę, ogórka czy coś jeszcze?
Alex

Ja daje jeszczu seler naciowy, buraki, kalarepe, pomidory, korzen pietruszki, gruszki, galazki brzozy i wierzby, rzodkiewke razem z liscmi, rzodkiew biala, koperek, raz w tygodniu brukselke ostatnio nawet zasmakowal im ananas ale to tylko troche i bardzo zadko
Ogolnie poczytaj o tym co moga jesc swinki morskie i probuj czy im zasmakuje
margolcia

czytam dużo,
niektóre produkty są zalecane raz na kilka dni, moje świnki jedzą to co wymieniłam codziennie z małą roszadą. Nie wiem czy to dobrze. Czy powinnam np natkę podawać 2 x w tygodniu?
Alex

Ja nie przywiazuje do tego wagi ze jest napisane zedawac co dwa dni albo raz w tygodniu kiedy mam to daje nawet kilka razy dziennie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża i wychowywanie młodych”