Druga świnka, piszczy

zielona123

Re: Druga świnka, piszczy

Post autor: zielona123 »

Więc zmiana imion świnek :roll:
Tak, dokładnie.

To chyba kastracja spotka mojego samca. Będę ją mieć na oku. A co do ceny kastracji, to indywidualne z weterynarzem czy od czego zależy cena?
Po rozdzieleniu świnek, piszczą. Zwłaszcza samiczka. Mam je postawić w osobnych pomieszczeniach czy mogą stać blisko siebie?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

O matko.. To ta pierwsza fota to młodsza świnka? W jakim ona jest wieku? Masz wagę kuchenną? Możesz ją zważyć? Sama nie wiem która opcja gorsza.. Jeśli ta świneczka jest bardzo małą to nie wiem jak ona ciążę zniesie a z tego co pisałaś to starsza gwałciła ciągle młodszą :(

Samca można wykastrować ale koniecznie należy wybrać dobrego weterynarza znającego się na zwierzętach egzotycznych, w Poznaniu polecam właśnie AKW. Po kastracji samiec jeszcze przez 6 tyg. jest płodny, po tym czasie można bezpiecznie łączyć go z samicą.

Cena zależy od konkretnego gabinetu, każdy wet. ma swój cennik.

Mogą stać w jednym pomieszczeniu, nawet lepiej żeby stały zawsze to jakieś towarzystwo nawet jeśli tylko przez kraty.
zielona123

Tak, to ta młodsza. Pani w sklepie powiedziała, że ma kilka miesięcy, ile nie powiedziała. Wagę mam, mogę ją zważyć.
W takim wypadku wiem, że nie warto słuchać sprzedawców w sklepie. Mam nadzieję, że nie będzie w ciąży, a jeśli to żeby wszystko dobrze było :cry:
W takim razie rozejrzę się za weterynarzem.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

To zważ. Niestety sprzedawcy w sklepie nie myślą o dobru zwierząt tylko o zysku, większość też nie ma żadnej wiedzy w kwestii zwierząt, bardzo często okazuje się, że według nich kilku miesięczne świnki to 3-4 tyg. maluchy za wcześnie odebrane od matki :( Niestety taki maluch mimo, że fizycznie nie jest na to zupełnie gotowy może już zajść w ciążę, świnki płodne są już od 4 tyg. życia.

Daj znać ile waży. Miesięczna świnka powinna ważyć 300-350 gram ale z zoologicznego zazwyczaj mniej, bo nie ma tam dobrych warunków.
Wadera

Post autor: Wadera »

Nie przejmuj się, chyba większość miłośników świnek popełniła kiedyś ten błąd, i posłuchała rady sprzedawców z zoologa... A to, że pracują ze zwierzętami, niestety niekoniecznie oznacza, że się na nich znają :(

Trzymam mocno kciuki, żeby ciąży nie było, a jeśli już jest - to oby przyszła mama i maluchy wyszły z tego bez szwanku :fingerscrossed:
zielona123

A jeśli świnka jest w ciąży, to po jakim czasie zacznie jej rosnąć brzuszek, albo jakieś inne oznaki?
Z ważenia wyszło, że świnka ma ok. 200 g
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Świnka w ciąży jest około 2 miesiące (max. chyba 72 dni), brzuszek zaczyna być widoczny pod koniec ale u takiego maleństwa pewnie szybciej. 200 gram to strasznie mało :( Idź koniecznie do weterynarza, mam nadzieję, że w ciąży nie jest, bo takie maleństwo ma marne szanse, świnki rodzą się z wagą około 100 gram więc jak taka kruszyna ma rodzić?
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

200 g? Poniżej 350 nie powinni sprzedawać. Nie przeżyje jeśli jest w ciąży. :sadness:
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
zielona123

A co w takim wypadku mogłabym zrobić? :cry:
Rukola

Post autor: Rukola »

Myślę że powinnaś szybko pójść do polecanego przez dziewczyny weterynarza, opowiedzieć całą sytuację i zastosować się do jego zaleceń. Chyba nic innego teraz nie zostało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”